Böğürtlen Şurubu

 

ev yapımı doğal böğürtle şurubu

Her sabah, bahçedeki olgun böğürtlenleri toplayıp, kaynatmadan taze böğürtlen şurubu yapıyorum. Sıcak yaz günlerinde buz gibi doğal meyve suyundan daha güzel ne olabilir ki 🙂

Böğürtlenin birçok faydası var. Yetiştirmesi kolay, aşı böğürtlenlerin dikenleri olmadığı için, toplaması da çok kolay.

Dondurucu kaplarında muhafaza edeceksem, hiç su ilave etmeden, yoğun kıvamlı olarak saklıyor ve kışın çözdürünce, su ilavesi ile servise hazırlıyorum. Geçen yıl, 5-6 litre konsantre böğürtlen suyu yapmıştım, severek içtik, misafirlerimize ikram ettik.

Bol böğürtlen bulma imkânınız varsa, bu tarifi mutlaka demenizi öneririm. Bahçeniz varsa, sonbaharda böğürtlen fidanı almanızı da 🙂

doğal ev yapımı böğürtlen şurubu

Malzemeler

500 gr. olgun böğürtlen

5 çorba kaşığı şeker (isteğe göre artabilir)

Uygulama

Böğürtlen şurubu kaynatılmadığı için çok kısa sürede hazırlanabiliyor. Böğürtlenleri bir makarna süzgüsüne koyarak, el değmeden yıkamayı tercih ediyorum. Olgun böğürtlenler çabuk dağılıyor çünkü.

Derin bir kaba yıkanmış böğürtlenleri ve şekeri ilave ederek, el blenderi ile püre haline getiriyorum. Böğürtlenlerin çekirdekleri sert olduğu için, püreden bu çekirdekleri almam gerek.

Böğürtlen püresini tekrar makarna süzgüsüne alıp, altına bir kap koyarak, bir kaşık yardımı ile ezerek,pürenin alttaki kaba çekirdeksiz olarak aktarılmasını sağlıyorum.

Dondurucuya koyacaksam, hiç su ilave etmiyorum, dondurucu kabına boşaltıyorum.

Günlük meyve şurubu olarak hazırlayacaksam, istediğim ölçüde su ilave ederek ve tadını kontrol ederek buzdolabına kaldırıyorum.

Böğürtlenler ne kadar olgunsa, o kadar tatlı oluyor. Şeker miktarı bu nedenle sabit değil, bu biraz da sizin damak tadınıza kalmış.

Böğürtlen suyu ile sade maden suyunu bire bir oranında karıştırdığınızda ise harika bir meyveli içecek elde edebilirsiniz.

Böğürtlen şurubu, sadece bir meye suyu değil; bence sağlık ve mutluluk deposu 🙂

6 yorum

  • Canım sayfanda meyveler , sebzeler adeta konuşuyor..:) Meyve suyu reçel derken sıra pestile gelmiş bence..

    Hayırlı kandiller arkadaşım, sevgiler

  • Jibek ciğim,

    İnanmakta zorluk çekiyorum, geçen gün okuduğum yiyeceklerle ilgili bir kitapta dünyanın en büyük böğürtlen üretici ülkeleri olarak şunları sayıyordu; Şili, Birleşik Devletler, Guetamala, Meksika, Ekvator, Romanya ve Türkiye.
    Birleşik Devletler içinde başta gelenler; Oregon Kaliforniya, Teksas, Georgia ve Arkansas.

    Belki de tüketiciye taze olarak ulaşmadan, reçel, vb. yapılmak için fabrikalara gidiyordur.

    Türkiye de çok da bilinip heryerde satılmıyor aslında, ekonomik değeri oldukça yüksek bir meyve ama sanırım henüz millet uyanmadı:) Ticari olarak yetiştirenlerin çok memnun kaldığını biliyorum.

    Bizim şansımız da bahçede yetişiyor olması 🙂

  • Bende böğürtlenin el yakan pahasından bahsetmeye gelmiştimki sevgili Lavantin benden önce parmak basmış okonuya 🙂 küçücük pakedi 5$! gerçi amerikada mısırdan başka pek yetişen birşey yok her meyve sebzenin üzerinde farklı ülkelerin etiketlerini görmek mümkün.

    Ah Minecim sen yat kalk şükret canım maşallah subhanallah, rabbim bahçenin bereketini arttırsın şifa dolu nimetleriyle ibadet gayreti versin.
    Kaynatılmadan direkt meyvesini sıkman çok daha faydalı olmuştur eline sağlık canım bizim yerimizede bol bol için 🙂

  • Anlayamazsin

    selamun aleykum.ablam tavsiyeni tutarak yemeklere goz ucuyla bakip,mesajimi yazip kayboluyorum:)

    rabbimden hayirli evlat istiyorum.guzel kalbinden gecenleri yazmissin rahman razi olsun.ama bizim aile cok cahil.ikinci kizimda esim pskolojik baski yapti erkek doguramazsin diye.ben ise rabbimden sadece hayirlisini istiyorum.belki yine kiz olurda,rachel corrie gibi yigit olur.umudumu rahmana baglamisim.herseyin hayirilisini versin.

    cok tesekkur ediyorum mesajin icin.sevgilerimle

  • Lavantin cim,

    Acaba Almanya nın iklimi böğürtlen yetiştirmek için uygun değil mi?
    Benim gözlemlerime göre böğürtlen yetiştirmenin hiç bir zahmeti yok, bahçenin gölge bir köşesine ektiğimiz 2-3 fidan öyle iştahlı büyüyor ve öyle iri meyveler veriyor ki maşaallah, sadece çimenler sulanırken onlar da sudan nasibini alıyor, o kadar ! İlaçlama ya da gübreleme yapmadık bile…
    En güzel tarafı da hepsi birden olgunlaşmıyor, bir salkımda kırmızıların yanında siyah olgunlaşmış böğürtlen bulmak baştan çok şaşırtıcı geliyordu bana:))
    Her sabah, böğürtlen fidanını ziyaret ediyoruz, olgunlaşanları topluyoruz, ertesi sabah tekrar aynı işlem. Böylece hiç ziyan olmuyor, hemen değerlendiriyorum, çoğunlukla taze meyve suyu yapıyorum, reçelini, marmelatını ve bu yıl ilk defa yapmayı düşündüğüm pastalar için böğürtlen sosunu da en kısa sürede yapıp paylaşacağım inş.
    Bahçen varsa, bir köşesine denemek için fidanını ekmeni tavsiye ederim, sevgilerimle…

  • Bögürtlen burada gramlik kutularda satilir ve insan bir bir avuc bögürtlene bakar bir fiyatina ve sinir olup almaktan vazgecer.

    Bulsam onunla neler yapacagim ama…

    Ellerine saglik…

Bir cevap yazın