Böğürtlenin Faydaları

Böğürtlen bitkisini hepimiz tanırız, ormanda gezerken karşımıza çıkan bu büyük çalıların üzerinde, küçük ama tadı nefis, koyu renk meyveler vardır ve dikenlerinden korunarak toplamak ayrı bir maharet ister.

Bahçemizdeki aşı böğürtlenlere göre; yabani böğürtlenler küçük ama daha tatlıdır. Böğürtlenin faydalarını okuduğunuzda ve bahçeniz varsa; hemen bir böğürtlen fidanı dikmek isteyebilirsiniz. Böylece, harika böğürtlenli cheesecakeler, böğürtlen şurubu ve böğürtlen reçeli yapabilirsiniz.

 Yetiştirmesi ve bakımı çok kolay olan bu meyve, herhangi bir koruyucu ilaca ya da gübreye gerek duymaz. Yeterli oranda sulandığında üzüm salkımı formunda iri böğürtlenler elde etmek hiç de zor değildir. Bu formdaki böğürtlenlerden ilk önce en alttaki böğürtlen olgunlaşır. Diğerleri kırmızı iken, en alttaki bir tanesinin olgunlaşması ve kararması gerçekten ilginçtir.

Böğürtlen dikimi için sonbahar uygundur, bir kere dikildiğinde ertesi yıl dibinden yeni filizler verdiğini ve çoğaldığını görebilirsiniz. Biz her yıl bu filizlerden isteyenlere, eşe dosta veriyoruz.

Yabani böğürtlen çalılarının aksine, aşı böğürtlen gövdeleri uzayan bir yapıya sahiptir. Asma güller gibi, bir kemer ya da duvar üzerinde harika bir görüntü verirler. Bu yıl böğürtlen dalının sarılması için yaptırdığımız kemer çok işe yaradı ve kemere sarılan böğürtlen dallarında üzüm salkımı gibi böğürtlenler aşağı sarktı. Uzaktan bakanlar, üzüm mü? Diye sorduklarında gülümseyerek hayır, böğürtlen diyoruz.

böğürtlenin faydaları

Böğürtlenin en önemli faydası çok güçlü bir antioksidan olmasıdır. Yaban mersini, çilek ve ahududu ile kıyaslanarak yapılan deneylerde, böğürtlenin en yüksek antioksidan kapasitesine sahip olan meyve olduğu tespit edilmiştir.

Böğürtlen C vitamini açısından güçlüdür, böğürtlendeki bileşenlerin serbest radikalleri yakaladığı, böylece karaciğer ve kolon hücrelerini hasardan koruduğu görülmüştür.

Böğürtlen düzenli olarak tüketildiğinde yaşlılıktan kaynaklanan hafıza kayıplarını önleyebilir.

Böğürtlen suyu harika bir doğal içecektir ve yapımı çok basittir. Taze böğürtlen suyu ishallerde çok faydalıdır.
Mevsiminde yani bu günlerde mümkünse her gün, bir avuç böğürtlen yemeye dikkat etmeliyiz. Böğürtlenin kanser türlerine karşı koruyucu etkisi olduğu kanıtlanmıştır.

Böğürtlenin meyvesi kadar yaprakları da şifalıdır. Ağız yaralarında; 20 gr. böğürtlen yaprağı 1 litre suda haşlanırsa, bu çay ağız yaraları için çok faydalıdır. Ayrıca kurutulmuş yapraklarından yapılan şurubun kanı temizleyici etkisi vardır. Bu şurup öksürüğü olanlara iyi gelir.

Diyabet rahatsızlığı olan hastalar için; kanı incelterek kan şekerini dengeleyen böğürtlen önemli bir şifa kaynağıdır.

Böğürtlen yaralara sürülürse iyileşmelerini kolaylaştırır.

Tansiyonu düşürür, bedeni güçlendirir.

Yerli Amerikan kadınlarının düşüğü engellemek için böğürtlen yediğini biliyor muydunuz?

böğürtlenin büyümesi

Seçim ve Saklama

Koyu renkli, pürüzsüz ve parlak, aynı zamanda çok sert olmayan böğürtlenler bulmaya çalışın.
Buzdolabında saklayın ve 2-3 gün içinde tüketin.

Servis Önerileri

Kullanmadan hemen önce böğürtlenleri soğuk suda yıkayın, bir süzgüye koyarak, fazla el değmeden yıkarsanız dağılmasını da önlemiş olursunuz.

Eğer dondurucuya kaldıracaksanız, yıkadıktan hemen sonra buzluk kabına ya da buzdolabı poşetine koyun.
Olgun böğürtlenleri sade olarak çok rahat yiyebilirsiniz, hafif sert olanları biraz ekşidir. Yoğurt, tahıl gevreği ve meyve salataları ile de harika olur.

Doğal meyve suyu yapabilirsiniz, püre haline getirip, yoğunlaştırılmış böğürtlen elde edebilir ve benim yaptığım gibi dondurucuda saklayıp, kışın taze böğürtlen suyu içebilirsiniz.

Taze ya da donmuş böğürtlenler ile marmelat ve reçel yapabilirsiniz.

en güçlü antioksidan olan böğürtlen

6 yorum

  • Zerrin hanım,
    Ziyaretiniz ve güzel paylaşımınız için çok teşekkürler, her zaman beklerim, sevgilerimle…

  • zerrin

    herkese öncelikle merhaba,
    sayfanıza bir tesadüf girdim okudum evet harika bir görünümle karşıma çıkınca böğürtlen resimleri bende fikrimi yazmak istiyorum sizlere çünkü çok ilginctirki böğürtlen gerçekten harika bir şey ben almanyada yasamaktayım ama her sene gider bir yerlerden böğürtlen toplarım hem de elim kolum dikenlere takılıp yırtılsa dahi vazgeçmeden sevkle toplarım hem reçelini hem şurubunu yapar hem de difirize atar zaman zaman çıkarır yoğurdun içine karıştırır öyle tüketirim Allaha çok şükür sağlıklıyım ama insan oğlunun başına nasıl ne zaman bir hastalık gelir onuda sadece yüce rabbim bilir ama böğürtleni kendimi bildiğimden beri yerim çok faydaları var hem de inanılmaz faydaları var tavsiye ederim Allahım her meyveyi su dünyada bulundurduğuna göre vardır bir sebebi her hangi bir şifası herkese yemelerini öneririm hem güzel bir meyve hem de şifaları saymakla bitmez herkese sağlıklı bir yasam dileğiyle hosca kalin tt

  • Rumma cım,

    akşamdan şekere yatırınca çok sulanmasın? Bence yapmadan 1-2 saat önce şekerlesen yeterlidir:) Sevgiler…

  • Canım sende de reçele sıra gelmemiş henüz ..:) En iyisi kitabıma bir bakiim ben bu akşam şekere yatırırsam yarın kaynatırım inş..:)

    sevgiler

  • Canım,
    Aşı böğürtlenler biraz ekşi oluyor, yabani böğürtlendeki tadı almak için iyice olgunlaşmasını beklemek gerek. Frambuaz, bildiğim kadarıyla ahududu ya deniliyor. Kırmızı, çekirdeksiz ve böğürtlene göre daha tatlı. Biraz daha narin bir yapıya sahip. Bahçede genç ahududu fidanları da var ama bu yıl 5-10 tane meyve verdiler.
    Yabani ya da aşılı farketmez, böğürtleni bol bol yemek gerekiyor, böğürtln reçelin hazır geleceğine göre şanslısın canım 🙂
    Sevgiler

  • Mineciğim,böğürtlenleriniz nefis duruyor,acaba aşılıların tadı da yabani olanlar gibi mi?frambuaz bu mu yoksa o farklı mı?Köye gidince yabanilerini toplar yeriz,annem ve Cahide reçelini yaparlar biz de yeriz 🙂

Bir cevap yazın