Yalancı Sushi (Suşi)

 

Uzakdoğu mutfağının en bilinen lezzetlerinden olan sushi yi bazılarımız henüz yemese de ismen biliyoruz değil mi? Bugünkü tarif onun yalancı versiyonu, kısaca; yalancı sushi 🙂

Orijinal sushi yapımında, özel yuvarlak Japon pirinci kullanılıyor, ayrıca pirinç sirkesi ve nori kullanmak gerekiyor.

Nori, yenilebilir yosundan yapılmış bir çeşit yosun kâğıdı. Bu yosunlar çeşitli baharatlarla lezzetlendirilip kurutuluyor. Hazırlanan sushiler bu yosuna sarılıyor. İçine, pirincin yanında bazı sebzeler ve karides, balık, yengeç gibi deniz ürünleri ilave ediliyor.

Sushi, genellikle tek başına yenilmiyor, çünkü biraz kuru oluyor, bu nedenle soya sosu ile birlikte servis yapılıyor. Japonlar genellikle acıyı çok sevdiklerinden wasabi isminde yeşil renkli bir sosu, soya sosuna karıştırarak, sushileri bu sos ile birlikte chopstick denilen yemek çubuklarını kullanarak tüketiyorlar.

Şimdi gelelim bizim tarifimize; elimizin altında nori, Japon pirinci, pirinç sirkesi ve karides olmasa da olur, yalancı sushi için bunların hiçbirine ihtiyacımız yok 🙂

Sevgili Serap- Bir dilim bir tutam’ın ev sahibeliği yaptığı “yalancı yemekler” etkinliği için, yapımı zor olan bir tarifin yalancısını hazırlayarak katılmak istedim.

Benim yaptığım yalancı sushi ler de oldukça güzeldi. Gerçi soya sosu olmadığı için biraz kuru kaldı ama bu eksikliği yeni yaptığım ayva turşusu ile gidermeye çalıştım. Denemeniz tavsiyesi ile sushi li günler…

 

 

Malzemeler

5-6 adet iri pazı yaprağı

1 çay bardağı pirinç

3 çay bardağı su

2 adet havuç

2 yemek kaşığı lor

2 yemek kaşığı elma sirkesi

2-3 diş sarımsak

2 yemek kaşığı sıvıyağı

Tuz

Uygulama

Tarifi uygulamak çok basit, sadece püf noktalarına dikkat etmek yeterli.

Pirinci güzelce yıkayıp tencereye alıyorum. İçine 2-3 diş rendelenmiş sarımsağı ilave ediyorum.

Yine soyulmuş ve ince ise bütün olarak, kalın ise dörde bölünmüş havuçları ilave ediyorum. 2 yemek kaşığı sıvıyağı ve tuzu ekliyorum.

Pişmesi için gerekli olan 3 çay bardağı sıcak suyu da ilave ederek, hafif ısıda pirinçler suyunu çekene kadar pişiriyorum.

Pirinçler ile havucu ayrı ayrı haşlamaya gerek görmedim, vitamini içinde kalsın diye hepsini birlikte pişirdim, ocaktan aldıktan sonra pirinçlerin içinden pişmiş havuçları aldım. Havuçlar çok nefis olmuşlardı.

 

 

Haşlanmış pirincin içine ev yapımı 2 yemek kaşığı elma sirkesi ve 2 yemek kaşığı lor peyniri ilave ediyorum.

Lor kullanmak tamamen benim fikrim 🙂 Lorlu labada sarması yapmıştım, oradan aklıma geldi. Nasıl olsa yalancı sushi yapıyoruz, kendimizi tarife sadık kalmaya zorlamamıza gerek yok, hayal gücümüzü serbest bırakabiliriz.

Lor ilave ettikten sonra bütün malzemeleri karıştırıyorum, şimdi sıra rulo yapmaya geldi.

Pazı yaprakları bahçede olmadığı için, ben labada yaprağı kullandım, hemen hemen aynı, sadece labada yaprakları biraz daha ekşimsi bir tada sahip. Siz pazı yaprağını çok daha kolay bulabilirsiniz.

Yalancı norileri hazırlamak kolay, ortadaki sert damarı bıçakla yaprağa zarar vermeden boydan boya kesip çıkarıyorum. Yaprakları sadece 1-2 dakika sıcak suda tutuyorum, yumuşamış olmaları yeterli. Yapraklar çok genişse, damar kısmından ikiye de kesebilirsiniz.

Yaprağın iç tarafına hazırladığım pirinç lapasını yayıyor, haşlanmış havucu ortasına koyarak rulo şeklinde sarıyorum. Havucun yanına, avokadonun çok iyi olacağını düşünüyorum, ama evde yok, bir dahaki sefere inşaallah.

 

 

 

 

Bütün yapraklar sarıldıktan sonra, keskin bir bıçakla aynı boyda kesiyorum. Yalancı sushilere, soya sosu yerine, bahçedeki ayvalar ile yaptığım ayva turşusu eşlik ediyor.

Babamın yedikten sonra, “fevkalade” diyerek yorum yaptığı ayva turşusunun tarifi yakında 🙂

 

 

15 yorum

  • fatma hanım merhaba,

    adı üzerinde “yalancı sushi” istediğiniz gibi damak tadınıza göre malzemeler kullanabilirsiniz.ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için çok teşekkürler…

  • Fatma

    canim ne kadar hamaratsin. Bunuda denemek istiyorum. Pazi yaprafi yerine baska yesil yaprakli sebzelerde olur mu ? Cig balik yeme fikri beni korkuttugu icin hic sushi yemedim 🙂

  • Bayıldım bu tarife bayramdan sonra denemeliyim.

  • Canım,
    Hem kolay, hem şık ve lezzetli, tavsiye ederim. Sevgi dolu günler…

  • Görünüşleri öyle hoş ki..not alıp bir ara denmeliyim bunu kesinlikle…

  • Pepela cığım,
    Güzel yorumların için teşekkürler. Genellikle yalancı suşi, patates püresi ile yapılmış, sen de mi öyle yapmıştın?
    Ben tarifi kendime göre değiştirdim, biz de çok beğenerek yedik, yapımı da oldukça kolaydı.
    Muhabbetle…

  • Vooav! Fevkaladenin fevkinde 🙂
    Geçen sene kızımın doğum gününde yapmıştım,hem şık hem leziz,çok sevildi..
    Pek muntazam duruyorlar Mine’si,ellerine,gönlüne sağlık!

  • Mineciğim,
    hayırlı tatiller,ikizler tatilde geliyorlarmı? oğlum inşaallah bu akşam geliyor,neredeyse gideli 40 gün oldu,tatlı bir heyecan var…
    suşi hakkında hiçbir bilgim yok ama görüntüleri çok güzel,
    yemeklerinin hangisinin görüntüsü kötü ki 🙂 tam bir göz ziyafeti var burada,ellerine sağlık,sevgiler…

  • Hııımmm nefis görünüyor çok değişik bir tarif. Ellerinize sağlık.
    Bademli mantarlı patates tarifinizi denedim çok beğendim yakında bloğumda bloğunuzun ismiyle yayınlıyacağım merakınızı gidermek için önce size beğendiğimizi söylemek istedim:)
    Sevgiler….

  • Harika olmus cnm,yalanci olsun daha iyi sahisini yiyemeyiz zaten 🙂
    Ellerine saglik…

    Selamlarimla,Serap.

  • Goruntu super 🙂

  • Derya cığım,
    güzel yorumun için teşekkürler, sevgiler…

  • Minecim muhteşem bir görüntü eminim çokta lezizdir ellerine sağlık.Denemek istiyorum bende ilk
    fırsatta öpüyorum..

  • Canim tarifin icin tesekkürler.Altta sana html kodunu yaziyorum.
    Bu tarifi aldim digerlerinide bana lütfen yayinladigina dair veya eskiyse link olarak mailde bildir.Ben sayfana girip resimi alirim.Tesekkürler

  • hayırlı sabahlar Mineciğim
    suşilerin öyle güzel görünüyorki yapıp yiyiveresim geldi:)
    ellerine sağlık
    sevgiler

Bir cevap yazın