Elma Sirkesi Yapımı

     

        Elma sirkesi, saymakla bitmeyecek kadar özellikleri olan doğal bir sıvı. Sevgili Rehberimiz, Efendimiz (SAV) tarafından dile getirilmiş ve tavsiye edilmiş, hadis-i şeriflerle de sabit olunca; bize sadece bu doğal şifa kaynağını mutfağımızdan eksik etmeden kullanmak kalıyor. Sirkeyi evde yapabiliriz. Bahçemizde birçok elma ağacı olunca, sirke yapmak da kaçınılmaz oluyor. Önceki yıllarda sadece yapımını gözlemlemekle yetindiğim bu harika besini, bu kez evde ben yaptım ve tarifini de sizlerle paylaşmak istedim. Püf noktalarına dikkat edilip, uygulandığında ve biraz da sabırla beklendiğinde, mis gibi ev yapımı sirke elde edilmiş oluyor.

       Ben önce 5-6 elmadan tarifimi oluşturmak ve denemek için yaptım; sonucunu görmeden ve memnun kalmadan paylaşmak istemedim. Elma sirkem çok güzel olunca, hemen kocaman bir poşet elmadan tekrar yapmak için işe koyuldum.

       Malzemeler

       5 kg. tatlı kış elması

       8-10 litre içme suyu

       1 fincan elma sirkesi(Tercihen ev yapımı)

       1 fincan tozşeker

       Yardımcı malzemeler

       10 litrelik ağzı geniş kavanoz(tercihen cam kavanoz)

       Tülbent bez

       Poşet lastiği

        Uygulama

        Elmaları çok güzel bir şekilde yıkıyorum, kabuklarını soymadan dörde keserek içindeki çekirdek yatağını alıyorum. Katı meyve sıkacağından geçirerek sularını çıkarıyorum. İsterseniz rendenin küçük tarafı ile de rendeleyebilirsiniz. Buradaki amaç; meyve suyundaki şekerin fermantasyona uğramasını, asetik aside yani sirkeye dönüşmesini kolaylaştırıp, hızlandırmak.

         Sirke yapımında dikkat edilecek en önemli konu hijyen olunca, sirke yapımı için uzun süre geniş ağızlı cam kavanoz aradım, ne yazık ki bulamadım. Cam kavanoz yerine, 19 litrelik su damacanasının ağzını bıçakla keserek genişlettim ve sirke yapımında onu kullandım. Daha az miktarlarda yaparsanız belki en ideali olan cam kavanoz da bulabilirsiniz.

        Sirke yapımında çok önemli olan bir diğer konu; bakterilerin verimli çalışmasını sağlayacak sıcaklık ve oksijen yani sirke olacak karışımın havalanması. Havayla teması arttırmak için mümkün olduğunca geniş ağızlı ve sığ bir kavanoz seçmenizi önerebilirim. Temiz ve hijyen olduğundan emin olduğum kaba, meyve suyunu, katı meyve sıkacağından çıkan meyve pürelerini,bir fincan elma sirkesini, bir fincan tozşekeri ve içme suyunu ilave ediyorum. Kavanozun üstünde birkaç parmak boşluk kalmasına dikkat ediyorum. Temiz bir tülbent bez ile kapatıp, ambalaj lastiği ile sabitliyorum. Meyve sineği ya da herhangi bir yabancı madde girişini böylece engellerken aynı zamanda havalanmanın da sağlanabileceğinden emin oluyorum. Sirkeleşmeyi hızlandırmak için, her sabah tülbent bezi açıp, bir kez karıştırıyorum. Sirkeleşme için ılık ( 15-25 C ) bir ortam tercih edildiğinden, kabımı güneş ışığından uzak, loş bir yerde bekletiyorum. Ben bu işlem için kileri seçtim.

        Her gün bir kere uğrayıp karıştırdığım elma karışımı, yaklaşık 10 gün sonra ekşi kokular vermeye başladı, üzerindeki elma pürelerini almanın zamanı geldiğini anlayarak, önce tel süzgüden geçirip pürelerden ayırdım. Ama çok küçük de olsa elma kırıntılarının olacağını düşünerek, yine ağzını bıçakla keserek genişlettiğim 10 litrelik pet şişeye bu kez tülbet bezden süzerek aktarıyorum. Bu şekilde rengi açılıp, durulana kadar ve istediğim tada ulaşana kadar bekletiyorum ve her gün tadını kontrol ediyorum. Sirke tadına ulaştığında bir kez daha tülbent bezden süzerek, bu kez hava almasına olanak vermeyen ince uzun şişelere, tam dolacak şekilde aktararak, serin, loş, güneş ışığı almayan bir yerde muhafaza ediyorum. Bekledikçe sirkenin daha da güzel bir tada ulaştığına şahit olacaksınız. Önceleri sirkeye pek benzemeyen tadı sonra sizi yeni sirke yapımına sevk edecek kadar heveslendirecek.

        Fotoğrafta cam şişede açık renkli görünen sıvı, deneme amaçlı yaptığım önceki sirke; annemin deyişiyle “barut gibi ekşi “ ve çok güzel.

        Ne kadar süzersek süzelim, ev koşullarında doğal elma sirkelerinde fermantasyon tam olarak durdurulamaz; şişede, şifai özelliklerinin göstergesi olan ve “anne” ismi verilen yumuşak kaygan yapısıyla deniz anasını andıran düz bir tabaka oluşur. Bu tabaka bakterilerin atıklarından oluşur ve sirke kullanılacağı zaman atılır. Doğal sirkeler rafine olanlara göre daha bulanıktır. Fakat pastörize veya damıtılarak üretilen rafine elma sirkeleri, yüksek sıcaklıklardan ötürü, ona şifai özellikleri kazandıran enzimler, mineral maddeler, iz elementler, vitaminler, pektin, malik ve tartarik asitler açısından fakirleşir, bir kısmını tamamen yitirir.

       Kullanıldığı yerler

       Hazırladığımız sirkeleri salatalarda, çorbalarda vs. aroma vermek amacıyla kullanabiliriz.

       Şifai amaçla kullanmak için; bir bardak suya 2 tatlı kaşığı elma sirkesi ve 1-2 tatlı kaşığı bal katarak, günde 3 kez, mümkünse yemeklerden önce (fazla kilo problemi için de etkili olan elma sirkesi bu amaçla kullanılacaksa mutlaka yemeklerden önce alınmalıdır) kullanılır.

       Elma sirkesi koruyucu sağlık amacıyla, sürekli olarak günde bir kez sabahları açken ve alınmalıdır.

       İyileştirici özellikleri

  • Besinlerin verimli kullanımını, metabolizmanın sağlıklı işleyişini, vücudun asit alkali dengesini korumasını sağlar. Örneğin kalsiyumun daha verimli kullanımını sağlayıp, bir yandan kemiklerin yeniden gerekli kalsiyumu almasını desteklerken, bir yandan da eklemlerdeki kalsiyum birikimini kırar.
  • Uzun süreli kullanımı eklem ve kemiklerdeki sertlik ve sıkıntılara son verir.
  • Sodyumun etkisini yansızlaştırarak yüksek tansiyondan korur.
  • Kolesterolü düşürür. İçerdiği doğal asitler ve enzimler kanın daha sağlıklı ve ince akmasını sağlar.
  • Başta damarlar, karaciğer, böbrekler olmak üzere vücudu detoksifiye eder, yağlı-mukus kalıntıları parçalar.
  • İçerdiği yoğun potasyum sayesinde hücre büyümesini destekler.
  • Soğuk algınlıklarında, boğaz enfeksiyonlarında, bronşitte içilebilir ya da buhusu yapılır.
  • İdrar yolları enfeksiyonlarında, sindirim bozukluklarında, kramplarda, yaban arısı sokmasında, saçta kepekte, uyku bozukluklarında, kulak çınlamasında da kullanılır.

http://www.bugday.org

Bir yorum

  • filiz

    slm
    annem de yapmış evde elma sirkesi. nasıl yapmış bilmiyorum ama tadı şalgamı andırıyor rengide limonata gibi

Bir cevap yazın