Yumurtalı Rezene Kavurması

 

       Bugün, hafta sonu kahvaltısı için yaptığım yumurtalı rezene kavurması tarifini paylaşmak istiyorum. Daha önce ıspanaklı ve pazılı yumurta yapmıştım, bu kez de pazarda rezene (bizim burada arapsaçı diye bilinir)bitkisini görünce dayanamayıp aldım.

       Rezene;  kökünden tohumuna kadar farklı şekillerde kullanılan ve çok eskilerden beri bilinen, şifa kaynağı bir bitki. Kök rezene; son yıllarda kültür olarak üretilen bir türü, sadece kökü kullanılıyor. Taze kök rezeneyi pişmiş ya da çiğ olarak, salatalarda kullanmak mümkün. Özellikle küçük küp şeklinde veya jülyen şeklinde doğrandığında salataya hem lezzet olarak, hem de görsel olarak katkısı büyük oluyor.

       Yabani rezene, yani arapsaçı diye bilinen ve benim pişirdiğim bitki, görünüş olarak tıpkı dereotuna benziyor, biraz daha büyük sadece. Pazarda arapsaçı diye sorduğumda, yanımda alışveriş yapan iki hanım, bu bitkiyi dereotu sandıklarını söylediler. Arapsaçı bitkisinin anasonu andıran aroması çok güçlü, bu nedenle alışık olmayanların severek yiyebileceğini sanmıyorum. Arapsaçının yaprakları çiğ olarak salatalarda kullanılabildiği gibi, kavurarak da yenilebilir.

       Rezene bitkisinin çok faydalı olan tohumu da yine birçok hastalığa şifa olacak nitelikte. Özellikle rezene tohumunun ezilerek, bir su bardağı dolusu kaynar suda 8-10 dakika demlendirilerek yapılan çayı;

       Öksürükte balgam söktürücü,

       Özellikle bebekleri ve küçük çocukları yatıştırıcı ve şişkinlik giderici,

      Anne sütünü arttırıcı,

       Sindirim problemleri, şişkinlik, iştahsızlık, göz kapağı iltihabı ve sinirlilik hallerine karşı başarıyla kullanılabilir.

       Bitki çayının özellikle; öksürüğe ve akciğer hastalıklarına, boğmaca ve astım kramplarına karşı kullanılmasında büyük yarar vardır.

        Malzemeler

       2-3 adet taze soğan

       2-3 adet sarımsak

       1 demet rezene otu

       1 adet küçük kabak

       Zeytinyağı

       Tuz, Karabiber

       Yumurta

       Uygulama

        Soğan ve sarımsağı yıkayıp küçük doğrayarak işe başlıyorum. Rezeneyi güzelce yıkayıp doğruyorum. Teflon tavaya 2 servis kaşığı zeytinyağı ilave ederek, taze soğan ve sarımsağı ekliyorum. Birkaç dakika kavrulunca, soyup jülyen doğradığım bir küçük kabağı ilave ediyorum.

        Rezenenin tadını ve kokusunu biraz yumuşatması için kabak kullandım, çok güzel oldu, tavsiye ederim. Sonra, rezeneyi ilave ediyorum. Ocağın ısısını azaltarak rezene otu yumuşayana kadar pişiriyorum. Ne kadar pişse de çok yumuşak olmuyor, sanırım otun özelliğinden olsa gerek.

        Tavada yumurtalar için yer açıp, iki tane yumurta kırıyorum. Hafif ısıda yumurta beyazı pişip, sarıları “kayısı” tabir edilen kıvama gelince ocaktan alıyorum.

        Tuz, karabiber ve biraz pul biber ilavesi ile servis yapıyorum. İsteğinize bağlı üzerine, çok az da zeytinyağı gezdirebilirsiniz. Ben öyle yaptım, daha güzel oldu, ekmeği bandırarak afiyetle yedik.

Bir yorum

  • Mineciğim siten tekrar hayırlı uğurlu olsun canım arkadaşım düzenlemesi güzel olmuş ama senin harika resimler daha bir güzellik katmış maşaallah canım:) bol ziyaretcili olu inşaallah
    seni eklemek için tekrar uğraştım yine kabul etmedi hata verdi başka denedim ekledi anlamadım neden böyle bende yeni arkadaşlar sayfası oluşturup oraya eklemeyi düşünüyorum ama önce zaman bulmam lazım inşaallah
    birkaç siteyi eklerken kabul etti ama güncellemelerini gösteremeyeceğini yazdı seninkini ise hiç kabul etmedi sebebini anlayamadım?
    hayırlı cumalar gönlü güzelim

Bir cevap yazın