Peynir Mayalama (Höşmerim Tatlısı İçin)

 

      Aslında bugün vereceğim tarif peynir yapımı değil de; daha çok peynir mayalamak ile ilgili; en iyisi peynir yapımı macerasını anlatmaya en başından başlamak…

      Höşmerim ve Kemalpaşa peynir tatlısı gibi tatlılarda tuzsuz taze peynir kullanılıyor. Tatlının hakkını vermek ve orijinal lezzeti yakalamak için bu ana malzeme olmazsa olmaz özellikte…

      Hatta Kemalpaşa peynir tatlısı yapmak için inek sütünden peynir mayalamak yeterliyken; höşmerim tatlısı yapmak için koyun sütünün olması ve bu sütten peynir mayalanması şart.

      İlçemizde en güzel Kemalpaşa tatlısını ve daha önce yemediğiniz kadar lezzetli höşmerimi bulmak mümkün. Çevrede doğal olarak, işlenmemiş koyun ve inek sütü de bulunabiliyor rahatlıkla. Özellikle ben, koyun sütünün çıkmasını sabırsızlıkla bekliyorum; koyun sütünü hem ev yapımı yoğurtta kullanıyorum, çok güzel ve sert yoğurt yapabiliyorum, hem de koyun sütünden peynir mayalayarak höşmerim tatlısı yapıyorum.

      Malzemeler

      3 kg. koyun sütü

      Mikrobiyal  peynir mayası

      Uygulama

      Koyun sütünü süzüp uygun bir tencereye alıyorum. Sütü mayalamak için; koyundan sağıldığı andaki sıcaklığa getirmem gerekiyor. Birkaç dakika ısıtıyorum. Parmağımızı kesinlikle yakmayacak, hafif ılık olması yeterlidir.

      Ilınan sütün içerisine peynir mayasının üzerinde yazan ölçüler kadar maya ilave ediyorum. Benim mayaladığım süt için ¼ çay kaşığı peynir mayası yetti. Tencerenin kapağını kapatıp, üzerini kalın bir şeylerle sarıyorum.

      Yaklaşık yarım saat sonra tencerenin kapağını açtığımda tıpkı yoğurt gibi mayanın tuttuğunu görüyorum. Bir sonraki aşama peyniri tülbent süzgüye almak, eğer peynir yapacaksanız, hiç su kalmayana kadar bekletmeniz iyi olur.

      Ben höşmerim tatlısı yapmak için kullanacağımdan, süzgüde sadece 8-10 dakika tuttum, sonra elimle peyniri kırıkladım. Üzerine bir çaydanlık da sıcak su döktüm, suyu süzüldüğünde höşmerim yapmak üzere başka bir tencereye alıyorum.

      Kemalpaşa tatlısı yapmak için, aynı işlemlerden geçen mayalanmış süt süzgüde biraz daha fazla duruyor ve böylece suyu süzülüyor.  Daha sonra diğer malzemelerle buluşturulup tatlı yapılıyor

Bir cevap yazın