Kıymalı Pırasalı Börek

kemalpaşa tatlısı 

Hafta sonu kahvaltısı için, çok güzel bir seçenek;  kıymalı pırasalı börek… Mutfakta önceliğim, elimdeki malzemeleri en güzel ve sağlıklı şekilde değerlendirmektir. Daha önce tarifini verdiğim zeytinyağlı pırasa yemeğinde, pırasaların üst kısımlarını kullanmamış ve börek için ayırmıştım. Bugün pırasa, kıyma ve patates ile hazırladığım iç malzeme ile harika bir börek hazırladım.

        Malzemeler

       4 adet yufka

        2-3 adet pırasa

        200 gr. Kıyma

        1 büyük patates

        1 çay bardağı yoğurt

        1 çay bardağı sıvıyağ

        1 çay bardağı maden suyu

        2 yumurta

         Tuz, Karabiber

         Kırmızıbiber(isterseniz)

         Susam, çöreotu

         Uygulama

         Önce böreğin iç malzemesini hazırlamak istiyorum. Kıymayı biraz yağ ilavesi ile kavuruyorum.  Pırasaları yıkayıp ortadan ikiye kesiyor, ince ince doğruyorum ve kıymaya ilave ediyorum. Birkaç dakika beraber kavrulmalarına izin veriyorum. Bu arada bir tane patatesi soyup rendenin iri tarafı ile rendeliyorum ve pırasalı kıymalı karışıma ekliyorum. Bir tane kırmızı salçalık biberi küçük küp şeklinde keserek ekliyorum Tuz ve biberini ilave edip, hepsini birlikte birkaç dakika çeviriyorum.

         Bir çay bardağı yoğurt, sıvıyağ ve maden suyunu bir kaba alıyor, içine 2 yumurta ilave ederek malzemeler karışına kadar çırpıyorum. Bu karışımı yufkaların arasında ve böreğin üstünde kullanıyorum.

         Böreği yapacağım tepsiyi yağlayıp, ilk yufkayı seriyor ve tepsinin dışına taşan kısımları en üstte kullanmak için bırakıyorum.  Yufkaya hazırladığım karışımdan sürüyorum. İkinci yufkayı da birkaç parçaya bölerek gelişigüzel tepsiye yerleştiriyor ve yağlı karışımdan sürüyorum. Hazırladığım iç malzemeyi tepsinin her tarafına eşit gelecek şekilde yerleştiriyorum. Üçüncü yufkayı ve dördüncü yufkayı aynı şekilde tepsiye alıyorum. İlk yufkanın taşan kısımlarını da tepsiye alarak, kalan yağlı ve yoğurtlu karışımı tepsinin üzerine eşit şekilde döküyorum. Susam ve çöreotu serperek fırında nar gibi olana kadar pişiriyorum.

 kemalpaşa tatlısı

Bir cevap yazın