Su Teresi Ve Kuzu Kulağı Salatası

   

        Bugün mutfakta su teresi ve kuzukulağı otları ile lezzetlendirdiğim,  harika bir patates salatası hazırladım. İkram ettiğim arkadaşlar, büyük bir beğeniyle salatalarını bitirdiler ve sağlıklı bir menü hazırladığım için ayrıca teşekkür ettiler. Salatada ayrıca daha önce tarifini verdiğim baharatlı krutonlardan da kullandım, doyurucu ve lezzetli oldu.

        Mevsim bahar;  dağda, bayırda doğal olarak yetişen bu şifalı otları yemenin tam zamanı. Köylü pazarını gezip de tezgâhlarda boy gösteren bu sağlık depolarına kayıtsız kalmak da imkânsız. Patates salatasında kullandığım bu otları kısaca tanıtmak istiyorum.

        Su teresi, Turpgiller familyasından; akarsu kenarlarında yetişen çok yıllık otsu bir bitkidir. Gövdesi yeşil renkli, köşeli, parlak ve yatıktır. Salata olarak da yenir.Faydaları :Sinirleri yatıştırır, idrar söktürür. Vücudu kuvvetlendirir, iştah açar.

        Kuzukulağı; Karabuğdaygiller familyasındandır. Gövdesi kabarık çizgili, sulu ve kırmızımsı renklidir. Ok biçimli, iri ve kabarık yaprakları tüysüz olur. Bilinen Bileşimi: Kuzukulağı türlerinin tadı ekşi olan yapraklan A, B ve C vitaminleriyle potasyum yönünden zengindir. Körpe yaprakları salata veya yemeklerin yanında çiğ olarak yenilir.

        Yaprağının Faydaları

        Yaprakları, böbrekleri çalıştırır, idrar söktürücüdür. C vitamini yönünden zengin olduğu için iskorbit hastalığının iyileştirilmesinde yararlıdır. Bedeni güçlendirici toniktir.

         Salata tarifimize geçecek olursak; 

        Malzemeler

        3-4 patates

        Bir avuç taze iç bakla(isterseniz)

        1 demet kuzukulağı

        1 demet su teresi

        1 salatalık

         Limon suyu

         Zeytinyağı

         Tuz

        Pul biber (isterseniz)

        Baharatlı kruton (isterseniz)

        Uygulama

        Patatesleri soyup, küp şeklinde doğruyorum. İç baklayı enginar yemeği için almıştım, biraz fazla gelince salatada değerlendirmek istedim. Patates ve iç baklayı buharda pişirme aparatına koyarak 8-10 dakika pişiriyorum.

        Su teresi ve kuzukulağı otlarını güzelce yıkayıp, bıçak değdirmeden elimle küçük kopararak haşlanan patateslere ilave ediyorum. Salatayı soyup, karışıma ekliyorum. Şimdi sıra sosunu hazırlamaya geldi; zeytinyağı ve limon suyunu karıştırıyorum, tuz ve pul biberi ilave edip, salata malzemeleri ile buluşturuyorum.

        Ben salataya daha önce hazırladığım baharatlı krutonlardan da ilave ettim. Hem görsel olarak, hem de lezzet olarak doyurucu ve harika bir salata oldu. Bu şifalı yeşilliklerin mevsimi geçmeden alıp, denemenizi tavsiye ederim.

Bir cevap yazın