Sebze Suyu Hazırlama

 

Çeşitli çorbalarda, makarnalarda kullanılmak üzere sebze suyu hazırlamak, buzdolabında kalan sebzeleri değerlendirmek adına gerçekten de çok iyi bir yöntem. Taze olarak hemen kullanabileceğiniz gibi, küçük kaplara ya da kilitli buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuda da muhafaza edebilirsiniz.

Ben kremalı buğday çorbasını bu kez, hazırladığım sebze suyu ile pişirdim, inanın harika bir tadı vardı, özellikle çocuklar için de çok besleyici olduğuna söylemeye gerek yok.

Sebze suyu hazırlarken; soğan, havuç, maydanoz ve kereviz  ana malzemeler, bunun dışında  daha birçok sebze kullanılabilir tabi, bu sizin damak tadınıza kalmış. Kereviz ve yapraklarının güzel aromasına ilaveten, kullanılan baharatlar da önemli. Defne yaprağı, tane karabiber, kişniş ve zencefil belirli miktarlarda, abartmadan kullanıldığında harika bir sebze suyu elde etmek hiç de zor değil.

Kısa sürede hazırlamak isterseniz düdüklü tencere kullanabilirsiniz.

Malzemeler

1 adet soğan

1 adet kereviz ve yaprağı

1 adet havuç

1 adet pırasa

1 adet domates

1-2 defne yaprağı

3-4 adet tane karabiber

1 adet karanfil

5-6 dal maydanoz

Fındık büyüklüğünde taze zencefil

2 çorba kaşığı zeytinyağı (isteğe bağlı)

2 litre su

Uygulama

İri parçalara kesilmiş havuç, pırasa ve kerevizi zeytinyağı koyduğum tencereye alıyorum. Soğanı soyup dörde bölerek ilave ediyorum. Sadece bir iki dakika zeytinyağında soteleyerek, iki litre suyu ilave ediyorum.

Su kaynamaya başladığında; maydanoz, zencefil, defne ve taze karabiber ile karanfili ve ikiye bölünmüş domatesi ilave ediyorum.

Kısık ateşte en az yarım saat kaynatıyorum. Düdüklü tencere kullandığınızda bu süre 7-8 dakikaya kadar azalabilir.

Sebze suyunu süzerek pişen sebzelerden ayırıyorum ve geniş bir kaba alıyorum. Eğer daha sonra kullanacaksam, soğumasını bekliyor ve kapaklı dondurucu kaplarına ya da kilitli buzdolabı poşetlerine koyarak dondurucuda muhafaza ediyorum.

6 yorum

  • Aslıhan cığım,
    Gerçekten güzel bir fikir 🙂 Ama bunun için sebzeleri çok fazla pişirmeden suyun içinden almak gerekir. Biz ziyan etmeden kullanmak adına bu kadar hassasken, Tayland da marul gibi sebzeleri çok ucuz olduğu için sadece yemek dekorunda kullanıyorlarmış 🙁
    Sevgilerimle…

  • Aklıma ne geldi. Eğer karanfil, zencefil, vs ile piştiği için tatları çok değişmediyse; sebze suyunu elde ettikten sonra havuç, varsa patates-bezelye gibi sebzeleri atmayıp makarna salatasında kullanabiliriz.

  • Çiğdem ciğim,
    Sebzelerin bütün vitamini sebze suyuna geçtiği için, piştikten sonra onları atıyoruz 🙁 Sadece mis gibi sebze suyunu kullanıyoruz…

  • Çiğdem

    Çok güzel bir fikir yaa..Ama bizim evdeki gurmeler küçük bir tat değişimini bile ayırt ediyor nasıl kullanabilirim bilmiyorum…Canım peki sebzeleri ne yaptın mutlaka değerlendirmiş olmalısın???

  • Sevgili Duygu,
    Ziyaretin ve güzel yorumun için çok teşekkür ederim. İyi haftalar, sevgilerimle…

  • Ben de kendi sebze ve tavuk suyumu kendim hazirlamaya calisiyorum cogu zaman. Tattigi lezzet bambaska oluyor, saglik acisindan da cok iyi. Hazir alinanlarin icinde ne oldugu belli degil sonucta, ellerinize saglik.

Bir cevap yazın