Değişik bir Karnabahar Yemeği

      

       Karnabahar yemeğini daha lezzetli hale nasıl getirebilirim denemelerim devam ediyor. Güzel ülkemin bütün bölgelerinin yöresel yemeklerini seviyorum; ama yetiştiğim mutfağın biraz daha etkisinde kaldığım gerçeğini göz ardı edemem. Daha çok zeytinyağlı ve sebze yemeklerini tercih ediyorum farkında olmadan, site vesilesi ile değişik yemekleri denemek benim için çok öğretici bir süreç olacak inşaallah. Salça kullanmayı çok tercih etmiyorum, belki kuru fasulye ve nohutta güzel oluyor ama karnabaharın doğal renginde olmasını tercih ediyorum.

        Bugün yaptığım yemekte de sadece ev yapımı küp domates konservesi kullandım. Yazın bahçe domatesleri ile yapmıştım. Yapması o kadar kolay ki, yaz sonunda yaparken tarifini de eklerim siteye, eminim bu yöntemi kullanan çok arkadaş vardır. Yemeğin köftelerini 300 gr. Kıyma ile hazırladım ama kızarttıktan sonra hepsini kullanmadım, başka bir yemekte değerlendirmek üzere dondurucuya koydum.

       Malzemeler

       Top köfteler için

       300 gr. Kıyma

       1 soğan

       1 yumurta

       1 dilim bayat ekmek içi ya da 2 çorba kaşığı galeta unu

       Tuz, karabiber

       Kuru nane

       Yemeğin malzemeleri

       1 küçük karnabahar

       1-2 servis kaşığı küp domates

       2- 3 servis kaşığı haşlanmış bezelye

       Zeytinyağı

       Uygulama

       Köfte harcını hazırlayarak işe başlıyorum. Soğanı rendenin ince tarafından rendeleyerek bir kaba alıyorum. İçine kıymayı, galeta ununu, yumurtayı ve baharatları ilave ediyorum. Güzelce yoğurarak köfte hamurunu yapıyorum. Küçük yuvarlak köfteler haline getiriyorum, boyutları fındıktan biraz daha büyük.

        Kızartma için kullandığım derin ama tabanı küçük olan tencereye bol sıvıyağ ilave ediyorum, yağ kızınca köftelerin yarısını kaba aktararak birkaç dakika kızartıyorum, çok fazla kızartmanızı önermem. İkinci posta köfteleri de kızarttıktan sonra bir kenara alıyorum.

        Karnabaharı çok küçük olmayan parçalara ayırarak yıkıyorum. Yemeği pişireceğim tencereye zeytinyağı ve küp domatesleri koyup, domateslerin biraz kavrulmasına izin veriyorum. Daha sonra karnabaharları ve onlarla orantılı olacak miktarda top köfteleri tencereye ilave ediyorum. Bir miktar su eklememiz gerekecek, ben sebze yemeklerini çok sulu tercih etmediğim için 3/4 bardak kadar sıcak su ekledim. Yemeğimiz kaynamaya başlayınca ocağın ısısını düşürdüm. 15- 20 dakika yemeğin pişmesi için yeterli geldi.

        Bezelyeleri unuttun demenizi duyar gibiyim. Bezelyeler haşlanmış olduğu için, onları son 5 dakikada ilave ettim. Yemek piştikten sonra tuzunu da ekledim, biraz da üzerine zeytinyağı gezdirdim. Karnabaharlar çok güzel pişti ve kendi doğal renklerinde kaldı, köftelerin lezzeti de ayrıca yemeğimizi zenginleştirdi.

Bir cevap yazın