Zeytinyağlı Kuru Fasulye Yemeği

 

Genellikle her evde yapılan, sevilen bir yemek kuru fasulye, çok önemli bir besin kaynağı aynı zamanda. Kuru fasulye ve nohut alınmadan kış hazırlığı tamamlanmış sayılmaz bizim buralarda.

Kuru fasulyenin bir de sütlü olanı var; henüz kabuğundan ayrılmamış, tam olarak kurumamış kuru fasulyeye bizim yörede “sütlü kuru fasulye” denir ve sonbaharda köy pazarında satılır. Sütlü kuru fasulye yemeği inanılmaz lezzetli olur, bulursanız mutlaka denemenizi tavsiye ederim.

Evdeki stok bittiği için,  bugün pişirdiğim fasulyeyi pazardan, Karadenizli bir üretici hanımdan aldım,ayrıca mıhlama yapmak için de mısır unu almayı da unutmadım.

 Kuru fasulyenin lezzetini, yetiştiği yer ve cinsi gibi özellikler çok etkiler. Ama birçoğumuzun bunları bilme olanağı yok. Bu nedenle pişirmeye ilişkin püf noktaları paylaşacak olursam; kuru fasulye pişirmede en önemli nokta tam pişmiş ama çatlamamış ve dağılmamış fasulyeler elde etmek, bunun için de çok düşük ısıda ve aceleye getirmeden pişirmek gerekiyor.

 Malzemeler

 250 gr. Kuru fasulye

1 büyük soğan

1 havuç

Bir adet kırmızı salçalık biber(isteğe bağlı)

Zeytinyağı

Bir servis kaşığı küp domates

Biraz salça

1 tatlı kaşığı tozşeker

Tuz

 Uygulama

 Kuru fasulyeyi bir gece önceden sıcak suda bekletiyorum. Böylece fasulyelerin kabarıp hacmi artıyor; ertesi sabah suyunu süzüp bir kenara alıyorum. Fasulyeyi düdüklü tencerede pişiriyorum, hem zaman tasarrufu sağlıyorum, hem de güzel pişeceğinden emin oluyorum.

 Düdüklü tencereye, küçük doğranmış soğanı ve 3 servis kaşığı zeytinyağını alarak soğanı hafif soteliyorum. Bu arada soğanın aromasının çıkması için bir tatlı kaşığı tozşeker ilave ediyorum.

Soyulmuş ve verev şekilde doğranmış havuçları da tencereye alıyorum, bir iki dakika onları da soteliyorum. Küp domatesleri, kaşığın ucuyla salçayı ve dondurucudan çıkardığım kırmızıbiberi doğrayarak ve tencereye ilave ederek malzemeleri güzelce karıştırıyorum.

 Kırmızıbiberi hem yemeğin lezzetine katkıda bulunsun hem de görsel olarak çok sevdiğim için kullanıyorum. Bu tamamen sizin isteğinize bağlı. Fasulyeleri ve yaklaşık 2,5 – 3 bardak sıcak suyu tencereye alıyorum. Yemeğin suyunun fazla gelip artmasına ve sonra dökülmesine karşı olduğum için ben suyu her zaman kontrollü koyarım. Kuru fasulye diğerlerine göre daha sulu olması gereken bir yemek, ayrıca pişerken bir miktar suyu da içine alacak. Bu noktaları göz ardı etmeden suyun miktarını belirlemek benim için çok önemli. En son tuzunu ilave ediyorum.

Tencerenin kapağını kapatıyorum. Buhar çıkıp kaynamaya başladığında ocağın ısısını düşürüp 20 dakika pişiriyorum. Ocağın ısısı çok düşük olmalı, bu süre sonunda kontrol ediyorum, istediğim gibi pişmişse, biraz dinlendirip servis yapıyorum.

Yanında tabi ki turşu ve sevenler için acı pul biber. Baklagilleri her zaman tahıllarla beraber tüketmemiz gerektiği için de, tamamlayıcı olarak pirinç pilavı…

Bir cevap yazın