Elde Açma Kıymalı Kol Böreği

 

Hafta sonu kahvaltısı için, elde açma kıymalı kol böreğinden daha güzel ne olabilir ki?

Hazır yufka hayatımıza bu kadar girmişken, kolaylığı ve pratikliği tartışılmazken, bir saat uğraşıp da hamur açmaya mı çalıştın? Diye soranlara sanırım cevabım şu olurdu:

-Daha önce el açması ve evde yapılmış börek hiç yediniz mi? 🙂 İnanıyorum ki, tadını bilenler zahmetine kolayca katlanılabileceğini de biliyorlardır.

Elde hamur açma konusunda acemi olanlar ya da hiç bilmeyenler için böreğin yapımı biraz zor olabilir. Herkes her şeyi bilmek zorunda değil ama mutfakta meraklı ve yetenekli iseniz zaten hamur açma kısmını çoktan geçmişsinizdir 🙂

Hamur açmayı biliyorsanız mutfakta onlarca tarifi kolaylıkla deneyebilirsiniz. Gözleme hamurundan, su böreğine ve baklava hamuruna kadar zorluk derecesine göre geniş bir yelpaze var, tabi denemek isteyenler için…

Elde açma kol böreği için, evdeki beklentiye uygun olarak kıymalı bir iç hazırladım. Küçük açılan hamurlar dışında, 4 büyük hamurdan kocaman bir tepsi kıymalı kol böreği çıktı.

Kıymalı kol böreğini Sevgili Fatoş un kahvaltı etkinliğine gönderiyor ve arkadaşıma başarılar diliyorum.

Müzik eşliğinde okumaya ne dersiniz?

Rome0 & Juliet (N.Rota)

 

 

Malzemeler

1 yumurta

1 kahve(türk) fincanı zeytinyağı

Tuz

Un( 5 su bardağı)

Su

Hamurların arasına

150 gr. eritilmiş tereyağı

İç Malzemesi

250 gr. kıyma

2 soğan

1 pırasa (isteğe bağlı)

Bir kırmızıbiber (isteğe bağlı)

Tuz, karabiber

Üzerine

1 yumurta sarısı

1 çorba kaşığı eritilmiş tereyağı

 

Uygulama

Önce böreğin içini hazırlıyorum; kıymayı hafif kavuruyor, suyunu çekince doğranmış soğanları ilave ediyorum.

Soğanlar kavrulunca küçük doğranmış bir tane pırasayı ilave ediyorum, pırasa çok çabuk piştiği için bir iki dakika sonra tuz ve karabiber ilavesi ile ocaktan alıp, kenarda soğuması için bekletiyorum. Ben ilave etmedim ama isterseniz bir adet haşlanmış patatesi de rendeleyerek iç harcına ekleyebilirsiniz.

Hamur malzemeleri ile kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapıyorum,  yarım saat dinlendiriyorum.

Hamuru 16 eşit parçaya ayırıyorum, dörtlü gruplara ayırıyorum.

İlk gruptaki dört hamuru ayrı ayrı pasta tabağı kadar açıp, aralarına eritilmiş tereyağı sürüyorum, üst üste koyup, hepsini birlikte oklava ile açıyorum.

Açılan hamuru ortadan ikiye bölüyor, yuvarlak olan kısmına iç malzemesinden koyarak, bir çorba kaşığı kadar tereyağını da fırçayla hamurun üzerine sürüyorum ve rulo şeklinde bir bütün olarak kıvırıyorum.

Yuvarlak tepsiye göre çok sıkı olmayan bir şekilde kendi etrafında sararak yağlanmış tepsiye yerleştiriyorum.

Diğer açılmış hamura da iç malzeme koyarak rulo şeklinde sarıyor ve tepsideki diğer hamurun bittiği noktadan devam ediyorum.

Diğer dörtlü grupları da aynı şekilde açarak, böreği hazırlıyor ve tepsiyi dolduruyorum.

Üzerine yumurta sarısı – tereyağı karışımından sürüp kızarana kadar 240 C. fırında pişiriyorum.

Püf noktası; hamurları tepsiye yerleştirirken aralarında çok az da olsa boşluk bırakmanızı tavsiye ederim. Araları kızarmayacak kadar birbirine yaklaşmasınlar, yoksa üzeri kızarıp pişerken araları hafif çiğ kalabilir.

Bir diğer püf nokta; tereyağı yerine sadece zeytinyağı da kullanabilirsiniz, ben son yaptığımı zeytinyağlı yaptım, nefis oldu.

 

 

50 yorum

  • merhaba,

    ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim..

  • verdiğiniz bilgiler için cok teşekkür ederiz başarılarınızın devamını dilerim

  • gülcan hanım merhaba,

    ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim, afiyet olsun, sevgiler..

  • gülcan

    İlk açma börek deneyimini sizin tarifinizi aynen uygulayarak yaşadım ve aşırı derecede memnun kaldım. Hem ben hem de misafirlerim çok bayıldılar. Tarif istediler. . Yufkalar çok güzel açıldı .. Tereyağı ince katmanlar halince sürüldüğünden piştikten sonra sıvıyağ gb akan bir madde olmadığı için hiç te yağlı olmadı ..On numara 5 yıldız , teşekkür ederim 🙂

  • Betül hanım merhaba,

    börek hamurunu 16 eşit beze haline getiriyor ve bunları dörtlü grup yapıyorsunuz, elinizde 4 adet 4lü grup oluyor ve bu dört hamuru hafif açarak yağlıyor, sonra üst üste koyuyor ve tekrar açabildiğiniz kadar büyük açıyorsunuz, kolay gelsin, sevgiler..

  • öykü

    bu 2 dörtlü grup demişsiniz ama geriye ilk hamurdan sonra iki adet kalıyor anlıyamadım bezeler kaç tane olucak orda 6 yazıyor siz 2 grup dört demişsiniz..

  • merve hanım,

    yorumunuz ve ziyeretiniz için çok teşekkürler, sevgiler…

  • Tariflerinizi uzun süredir takip ediyorum oldukça lezzetli oluyor. Teşekkürler.

  • ırmak hanım merhaba,
    böreği beğenmenize sevindim,kuru olmasının , hatta dışı kuru içinin ise tam pişmemiş olmasının bir sebebi 240 derecenin biraz yüksek gelmiş olması olabilir, bir de hamuru çok büyük açmış ve fazla dolamışsanız yani kol böreği kalın olmuşsa o zaman da içinin pişmesi biraz daha zor olabilir.İlk denemede sorun olabiliyor, bazen kullandığınız un bile çok farklı sonuçlar almanızı sağlıyor. Ellerinize sağlık, inşaallah bir sonraki böreğiniz çok daha güzel olur, sevgiler…

  • Irmak

    Bu güzel tarif için çok teşekkürler. Ben denedim, tadı güzel oldu ama benimki biraz kuru oldu acaba çok mu pişirdim, yaklaşık kaç dakika pişirmemizi önerirsiniz? Bir de 240 derecede dışı kurudu içi tam pişmeden acaba dereceyi biraz düşürmekte sıkıntı olur mu?

  • Gizem cim merhaba,
    Acaba hamuru yeterince ince açmıyor musun? aklıma ilk gelen bu oldu, bir de yeterince yağlı değilse o zaman da börek sert olabilir. Hamurun ince açılması çok çok önemli. Tarifte hamurların arasını yağlayarak açmamızın sebebi de hem daha ince açmamızı kolayklaştırıyor hem de aralarındaki yağ nedeniyle ne kadar ince açılırsa açılsın hamur katları pişince ayrılıyor ve çıtır çıtır oluyor. Tabi bir de tecrübe denilen bir olay var ki, sabırla bıkmadan yapılırsa en güzele sonunda ulaşmak mümkün oluyor 🙂
    hayırlı ramazanlar, sevgilerimle…

  • Evdeki açtığimız hamurla yaptığimız börekleri birine atınca taş gibi oluyor ne yapmamïzi önerirsiniz teşekkür ederiz

  • naz

    Harikkaaa

  • naz

    Tatiflerinin hepsi birbirinden basarili sizi tebrik ediyorumm siz olmasaniz maasalarsa nasil degisiklikler sunarizz;)))

  • fatma cım merhaba,
    buzdolabında bekleteceksen, nem almaması için streçlemen gerekebilir, bunun dışında sorun olacağını sanmıyorum, kolay gelsin, sevgiler…

  • Fatma

    Çok güzel görünüyor. İç malzemeyi peynirli yapmayı düşünüyorum.
    Acaba böreği bir gece önce hazırlayıp, tepsiyle buzdolabında bekletsem,ertesi gün fırınlasam,sorun olur mu?
    Normal tepsi böreğini öyle yapıyorum sorun olmuyor da, ilk defa kol böreği yapıcam sorun olur mu bilemedim.
    Misafirim erken saatte gelecekse bir gün önceden yapıyorum da 😉

  • sevgili yasemin,

    siteyi ziyaretin ve yorumun için çok teşekkür ederim. sevgilerimle…

  • tarifler çok güzel görünümü çok güzel ben vakit kaybetmeden hepsini deniycem yeni tariflerinizi bekliyorum

  • Mine’cim nasilsin canim, ellerine saglik nefis bir görüntü, eminin lezzeti de nefistir. Hersey gönlünce olsun, selamlar.

  • Sevgili zeynep,
    Bir siteye sahip olmak kesinlikle mutfakta eskisinden daha iyi ve başarılı olmayı getiriyor, ben kendimde bunu farkettim. Herşeyi bilmemize imkan yok ama öğrenmek için site bir vesile oluyor, bu arada çok tatlı arkadaşlarla da tanışmak harika!
    Ben wordpress ten site açmanı tavsiye edebilirim. Bir tema yani sevdiğin özellikleri olan bir sayfa seçmen gerek. Sonrasını webmaster yapıyor. Bilgisayar bilgisi iyi olan bir arkadaşın da yapabilir. Açıkçası teknik konular konusunda çok bilgim yok. Ama bildiğim kadarıyla sana yardımcı olmayı çok isterim.
    Şimdiden başarılar ve sevgiler…

  • zeynep

    tarifler çok güzel.bende böyle bir site açmak istiyorum bana yardımcı olurmusunuz.

  • Sevgili Beste,

    Tarifi uygulayıp beğenmene ne kadar sevindim anlatamam, senin de ellerine sağlık canım.
    Elde açma böreklerin yerini hiçbir şey tutamaz 🙂
    Tanıştığımıza çok sevindim, her zaman bekliyorum, sevgilerimle…

  • google arayinca buldum bu tarifi cok ayrintili anlatilmis hayatimin ilk boregini yaban ellerde actim? Yufkalarin arasina tereyagini az surmusum ama buna ragmen hayalimdeki borege cok yakin bir sonuc oldu. Cok tesekkurler comert paylasiminiz icin:)

  • Ellerine sağlık
    benim çocuklarda ne zamandır istiyorlar kol böreği böreğin yapımını çok güzel fotoğraflamışsın.emeğine sağlık.

  • Sevgili Filiz,
    Kol böreği elde açılabildiği gibi oklava ile de açılabilir. Senin bahsettiğin gererek açma, elde açılan hamurlara uygulanan bir yöntem, oklava ile açarken buna gerek yok. Oklavayı iyi kullanmayı biliyorsan zaten hamur kendiliğinden açılacaktır, el haraketleri ile…
    Börek hamuru çok ince olmasa da olur ama fotoğraflara dikkat ettiysen, en az oklava boyunda açtığımı görebilirsin. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Sevgilerimle…

  • filiz

    kol böregi benim bildigin gererek acmak gerek yoksa kalin olur degil mi, tarifleriniz acik ne net anlasilir sekilde , tesekkür ederim, yeni tariflerde istiyoruz:))

  • filiz

    kol böregi benim bildigin gererek acmak gerek yoksa kalin olur degil mi

  • Canım kardeşim,
    Sana da hayırlı cumalar, sağlıklı ve mutlu güzel bir hafta sonu dilerim, muhabbetle…

  • Anlayamazsin

    selamun aleykum

    Mine ablam bende surekli diger siteni takip ediyordum.neden yazi eklemiyor,acaba birseymi oldu diye.yazni okumustum ama,dikkat etmemisim ayrintisina.Cok sukur ki bulabildim seni.Knedimede guluyorum bu arada:)

    Ev boregi gibi varmi?enfes oluyor.yumusacik.cocuklarda cok seviyorlar ustelik.insALLAH bende denemek isterim.goruntusu beni cezbetti.tadida mutlaka cok guzel olmustur bundan eminim:)

    ablam artik siteni buldumya,arada da olsa mesaj birakir,durmumda haberdar ederim seni.rahmana emanetsin.hhayirli dualarin icin tesekkurler.hayirli cumalar diliyorum.

  • Tarifi aldım.Teşekkür ederim.Tariflerinin devamını bekliyorum.Yakında yayında olur.
    Sevgiler…

  • Özlem cim,
    Sorma canım ya, ben de rejimdeyim:)))

    Sevgiler…

  • ellerine sağlık muhteşem görünüyor. denemek istiyorum. rejimdeyim ama yapmak gerek.

  • Filiz Hanım,
    Ziyaretiniz ve güzel yorumunuz için çok teşekkürler. Sevgiler…

  • BOREK HARIKA OLMUS CANIM
    ELLERINE SAGLIK .BENCEDE EL ACMASI BOREGIN YERINI HIC BIR SEY TUTMAZ
    SEVGILER AFIYET OLSUN

  • Mihriban cığım,
    Kesinlikle kilo konusunda haklısın, almak çok kolay vermek ise çook zor 🙁
    Sevgilerimle…

  • Minecigim,
    bayilirim hamur islerine ama birde su kilo derdi olmasa 🙁 yesek yesek kilo almasak 😀
    ayrintilar ve fotograflar yine super olmus,ellerine saglik olsun canim…

  • Hatice ciğim,
    İstersen çok güzel hamur açabileceğine inanıyorum, genellikle bu işleri büyükler üstlendiği için bize sıra gelmiyor 🙂 Ben de ailemden uzaktayken öğrendim.
    Zeytinyağı ile yapıldığında çok gevrek oluyor hem de daha sağlıklı 🙂 Ama sonuçta börek ve kalori bombası:)))
    Sevgilerimle…

  • çok güzel …ayrıntılı fotoğraflaman harika…daha bir yapası geliyor insanın…ellerine sağlık…nefis görünüyor…

  • Hazır yufkayla yapılan en güzel börek bile açma yufkayla yapılan bir böreğin yerini tutamaz ellerinize sağlık afiyet olsun
    Sevgilerimle:)

  • ne kadar mükemmel görünüyor acayip canım çekti. evde hamuru denemek için de heveslendim aslında ama yine de zor gözüktü gözüme 🙂 eline sağlık.

  • El açması börek gibisi var mı? Yufka böreği bu böreklerin yanından bile geçemez… Harika görünüyorlar, ellerine sağlık, sevgiler…

  • Mineciğim elde açılmış böreğe kim hayır diyebilir, ah bir de açabilsem:))
    gerçi pek denediğim de söylenemez, yufka kolayıma geliyor, sağolsun annem de çok güzel yapıyor, özellikle de su böreğini:)
    börek nefis görünüyor, fotoğraflar da harika, öyle de güzel anlatmışsınki, gidip yapasım geldi:)
    tereyağının verdiği lezzet ayrı ama zeytinyağlı da nefis olmuştur tabi, zira benim de siteye eklediğim pırasalı börek var, sadece sıvıyağ kullanılıyor, o da çok güzel oluyor…
    ellerine sağlık canım,sevgiler…

  • bayılırım çok güzel olmuş hele alttaki foklara bittim çok şekerler ellerine sağlık canım
    sevgiler…

  • Merhaba Mine Hanım,
    Çok lezzetli görünüyor.Ellerinize sağlık.Ve etkinliğe gönderdiğiniz için bu tarifi çok teşekkür ediyorum.Fakat sağ tıklama yasağı olduğu için tarifi alamadım.Kısa bir süre için bu yasağı kaldırırsanız sevinirim.
    Sevgiler…

  • Seçil cim,
    Bu böreği yemek için aç olmak gerekmiyor:)) Tok olsan da dayanamazsın:)) (hmm çok iddialı oldu)
    Sevgilerimle…

  • minecim canım benim kahvaltıdan yeni kalktım ama bu resimler karnımı yeniden acıktırdı :))) ellerine sağlık.. süppeerrr

  • Aynur cuğum,
    Hatırlattığın ve düzelttiğin için çok teşekkürler, sevgiler…

  • selam aleyküm
    Mineciğim maşaallah canım kardeşim ellerine sağlık misler gibi olmuş börekler elde açılanın lezzeti hazırına hiç benzemez bambaşkadır etkinliğimize katıldığın için teşekkürler bacım yalnız ev sahibemizin lnkini sana bırakıyorum kendisine haber vereyim senden alsın sende onun linkini yazına eklersen sevinirim Allah a emanet ol canım
    işte etkinlik ev sahibemiz
    http://fatosla-lezzetli-tarifler.blogspot.com/

  • Ayranımı alıp geliyorum:)
    Nefis görünüyor,ellerine,emeğine sağlık Mine’ciğim.
    Ayrıca tek tek fotoğraflaman / detaylı aktarman harika olmuş.
    Sevgi ve muhabbetle

Bir cevap yazın