Kış Hazırlıkları- Karışık Domates Biber Salçası

 

karışık salça sosu

Neredeyse bütün yemeklerde kullanılan ana malzemelerden biri de salça ve domates sosları. Ben şimdiye kadar hiç hazır alıp kullanmadım, evde yapmayı tercih ediyorum. Bu konuda zamanla kendime göre pratik yollar keşfettim ve sağlıklı, lezzetli, doğal salçalar elde ettim.

Aslında bildiğimiz katı salçalardan biraz farklı benim yaptıklarım, salçadan çok, sos görünümünde diyebilirim. Böyle olunca kullanım alanı daha çok oluyor, farklı malzeme ilaveleri ile; nefis bir kahvaltılığa dönüşebiliyor, makarnalara harika bir lezzet katarak eşlik ediyor ve çocukların tostlarının üzerinde bile çok güzel oluyor.

Domates almadığım kış mevsiminde küp domates konservesi ve bu karışık salça sosları tüm ihtiyacımı karşılıyor.

Niye katı salça kullanmıyorum? Diye soracak olursanız; sanırım bu biraz da damak tadı ve alışkanlıklar ile ilgili. Salçanın tadı çok daha yoğun, biraz fazla kullanıldığında yemeğin doğal rengini kolayca kırmızıya çevirebiliyor ve tadı yemekte baskın olarak hissediliyor. Genellikle sebze yemeklerinde bunu tercih etmiyorum ama bazı yemekler de salçasız aynı tadı vermiyor 🙂   Her ikisini de yerine göre kullanmak en doğrusu bence.

Yaptığım bu sosta kırmızı salçalık biberi ve domatesi aynı anda karıştırarak kullandım.

Sıcakken küçük kavanozlara doldurup kapattım, böylece kapaklar tuttu ve bozulma ihtimali kalmadı.

Karışık domates biber salçası yapımında sadece 250 gr.lık cam kavanozları kullanıyorum, kapağını açtıktan sonra buzdolabında muhafaza ediyorum. Kısa sürede bittiği için, salçadaki gibi üzeri bozulmuyor.

Kesinlikle bir kere denemenizi tavsiye ederim, salça kullanıyor olsanız bile bu karışık sosun gerçekten kullanım alanları çok fazla ve gerçekten çok lezzetli…

Şimdiden kolay gelsin.

Malzemeler

3 kg. kırmızıbiber

5 kg. domates

2 çorba kaşığı deniz tuzu

9 adet 250 ml. Lik cam kavanoz

9 adet kavanoz kapağı

Uygulama

Kırmızıbiberleri yıkayıp ikiye bölerek çekirdek yataklarını çıkarıyorum. Düdüklü tencereye bastırarak sıkı sıkı dolduruyorum. Üzerine yarım çay bardağı kadar su ilave ederek, kapağı kapatıp, buhar çıktıktan sonra yaklaşık 10 dakika pişiriyorum.

Bu noktada kontrol etmenizi öneririm, biberler pişip kabukları kolayca soyuluyorsa ocaktan alıp geniş bir tepsiye soğuması için transfer ediyorum.

Biberler ılınınca kabuklarını tek bir el haraketi ile kolayca soyuyorum. Bütün biberlerin kabuklarını soyduktan sonra robota koyarak püre haline getiriyorum. Düdüklü tencerede muhtemelen bir miktar biber suyu olacaktır, onu kullanmıyorum.

Böylece karışık salçamızın birinci ana malzemesi hazırlanmış oluyor.

Domatesleri seçerken etli, uzun salçalık domates seçmenizi önerebilirim. Domateslerin kabuklarını soyarak çekirdek kısımlarını ayırıyorum. Birkaç parçaya bölerek, onları da robotta püre haline getiriyorum.

Domates ve biber püresini büyük bir tencereye beraberce alarak, üzerine yeterince tuz ilave ediyor ve kaynamaya bırakıyorum.

Kaynama süresi, biraz da sizin bu salça sosunu ne kadar yoğun istemeniz ile bağlantılı. Ben yaklaşık olarak bir saat kaynatıyorum, kısık ateşte kaynatmayı ve sosun tencerenin dibine yapışmaması için kontrol etmeyi unutmayın 🙂

Bu arada kavanozları hazırlıyorum, ben bu salça sosu için sadece 250 gr.lık küçük cam kavanozları kullanıyorum, küçük olduğu için kullanımı çok pratik oluyor ve bozulmadan çabucak bitiyor.

Kavanoz kapaklarını sıcak su dolu bir kaba alıyorum ve ocakta hafif ısıda soğumamaları için bekletiyorum.

Salça sosu istediğim yoğunluğa geldiğinde tencere ocağın üzerinde iken kavanozlara hızlıca doldurmaya başlıyorum, bu noktada ağzı geniş bir huni size çok yardımcı olacaktır.

Kavanozu salça sosu ile doldurup, sıcak suyun içindeki kapaklardan bir tane alarak sıkıca kapatıyorum, bir mutfak havlusu yardımı ile kapağı iyice sıkıştırıyorum ve ters çevirerek bir kenara alıyorum.

Bütün kavanozları bu şekilde doldurup, kapatarak ters çeviriyorum. Tamamen soğuduğunda kilere kaldırıyorum. Kapakları açılmadığı sürece  istediğiniz yerde saklayabilirsiniz, kapağı açtıktan sonra buzdolabında muhafaza etmenizi öneririm.

 salça yapımı

13 yorum

  • Ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkürler, sevgiler…

  • olsada yesek diyorum fazlasına gerek yok kanımca

  • S.A.
    Mine hanım salçalarınız çok güzel görünüyor.kemalpaşanın domatesleriylede pek güzel olur.bende geçen hafta yaptım.fakat ben ayrı seviyorum.domates ve biberi ayrı kaynatıyorum.istediğim zaman karıştırıp kullanıyorum.

  • Ayşe cim,
    Öncelikle bu karışık salça çok güzel oluyor, denemeni tavsiye ederim. Ben kırmızı biberleri fırında pişirip, ılınınca kabuklarını soyuyorum ve salata olarak yoğurt ilavesi ile kullanıyorum, közlenmiş patlıcanın içinde de güzel oluyor, bu şekilde pişirip, dondurucuda birer porsiyonluk poşetlerde saklayabilirsin. Fırında pişirme yöntemini daha önce sitede paylaştım, yoğurtlu kırmızı biber salatası tarifine göz atmanı tavsiye ederim. Şimdiden kolay gelsin canım kardeşim, sevgiler AEO

  • ayşebayramoğlu

    mine ablacım hayırlı günler.salça nefis görünüyor ellerine sağlık.eşimden köyleregittiklerinde bana biraz kırmızıbiber getirmesini söyledim.sağolsun beklediğimden çokgetirdi.başka kırmızı biberden kışlık olarak ne yapabilirim.fikrini almak istedim.

  • Çiğdem ciğim,
    Bu karışık soslara alıştığında bir daha bırakamayacaksın canım, nefis oluyorlar, özellikle küçük kavanozda yapmanı tavsiye ederim. Bursa ya geldiğinde bekliyorum, sevgiler…

  • Çiğdem

    Mineciğim ellerine sağlık renkleride ne kadar kırmızı…Dairede arkadaşlarla bir heveslendik kısmet olursa bende denemek istiyorum.Şansımıza bu sene domates fiyatlarıda hiç düşmedi 🙂 Ekim ayında Bursada Gıda muhafazayla ilgili bir seminer var kurs bitiminde senide ziyaret etmek istiyorum Allah izin verirse..Sevgiler

  • Aslıhan cığım,
    Ziyaretin ve güzel yorumun için çok teşekkürler, sevgiler…

  • ellerine sağlık. güle güle afiyetle sağlıkla yiyin inşallah.

  • Mine Ablacım ellerine sağlık. Babaannem de buna benzer domates sosu yapar yemekler için. Ve tostun üzerine salça sürüldüğünü Bursa dışında pek bilmiyorlar. Çocukluğumun hatırası, salçalı tost. İnegöl’de bir amca vardı, süper yapardı. Hep gider alır yerdik.

    Bu arada Erpiliç’i unutmadım. öğrenir öğrenmez sana bildireceğim inş. Allah’a emanet olasın.

  • Bende dün mutfağa girdim patlıcanları ve kırmızı biberleri közleyip, kabuklarını soydum. Birer salatalık olarak poşetlere koyup difrize yerleştirdim. Domatesleride ilk defa kabuklarını soyup küp küp doğrayıp poşetleyip difrize koydum umarım güzel olur.
    Sizinkilerde çok güzel olmuş afiyetle yiyin inşallah

  • Cahideciğim,
    Bir konuda kesinlikle haklısın, iştahımızı kabartmaya hiç ihtiyacımız yok :)))
    Muhabbetle…

  • Canım benim ellerin dert görmesin,
    öyle güzel görünüyorlar ki,iştah kabartan cinsten.Ama buna hiç ihtiyacımız yok değil mi? 🙂
    Elinle yaptığın gibisi yok cidden.Bu hazırlıkları ben de çok seviyorum.
    Allah’a emanet ol Minecim….

Bir cevap yazın