Bezeli Elmalı Tart

 

       Henüz beze yapmayı öğrenmediyseniz, bu tart vesilesi ile şimdi tam sırasıdır… Birçok tarifte kullanabilir, çocuklar için çok güzel sürprizler hazırlayabilirsiniz.

        Bu tarifteki püf noktalardan bahsedersek; bütün olarak düşündüğümüzde kolay bir tarif, vaktinizin bol olduğu bir günde denemenizi öneririm. Tart hamurunu bu kez bütün kurallarına uyarak hazırladım ve pişirdim, gerçekten harika oldu. Hamurun püf noktası, bütün malzemeleri soğuk kullanmak, hatta hamuru bu nedenle robotta yapıyorum. Tereyağın yumuşamasına asla izin vermiyorum.

       Bu arada beze için kullanacağım 2 yumurta beyazı ise tam aksine kesinlikle ılık bir ortamda beklemiş olmalı. Arasına konan elma harcı da, çok az şekerle bütün suyu bitene kadar yüksek ısıda pişirilmiş ve soğutulmuş olmalı.

       Malzemeler

       Tart hamuru

       100 gr. Tereyağı

       3 çorba kaşığı pudra şekeri

       3 çorba kaşığı süt

       1 yumurta sarısı

       250- 300 gr. kadar un

       1 fiske tuz

       Elma Harcı

       3 adet elma

       Yarım limon suyu

       2 çorba kaşığı şeker

       1 çay kaşığı tarçın

       Yarım çay bardağı kıyılmış ceviz

       Beze için

       2 yumurta akı

       1 fiske tuz

       125 gr. tozşeker

       Uygulama

       Önce elma harcını hazırlıyorum; elmaları soyup dilimledikten sonra kararmaması için yarım limon sıkıyor, tencereye alınca 2 çorba kaşığı da şeker koyarak yüksek ısıda elmalar suyunu salıp çekene kadar pişiriyorum. Bir kenara alıp soğuması için bekletiyorum.

       Tereyağını küçük parçalar halinde robota koyup, üzerine pudra şekeri, tuz ve unu ilave ediyorum, robotta kumlu doku elde edene kadar karıştırıp sonra yumurta sarısı ve sütü ilave ediyorum. Tekrar karıştırıp hamur haline gelen malzemeleri robottan alıp, elimle hızlıca yuvarlatıyorum.

        Yağlı kağıda sarıp dolapta 1 saat dinlendiriyorum. Bu süre sonunda hamuru merdane ile tart kalıbı büyüklüğünde açıyorum. Açarken altına un serpmeyi unutmayın, merdaneye yapışacak gibi olursa üzerine de serpin. Tart kalıbı büyüklüğünü hesap ederken kenarlarını da hesaba katmayı unutmayın, yoksa hamuru kenarları kaplamak için inceltmeniz gerekir ve bu arada hamur yırtılabilir. Açtığım hamuru merdaneye yarıya kadar sararak kalıba transfer ediyorum. Kenarlardan taşan hamurları alıp küçük bir tart yapmak üzere kalıba yerleştiriyorum.

       200 derecede ısıtılmış fırına vermeden önce yapmamız gereken son bir işlem var. Tartın kabarmasını önlemek için üzerine yağlı kağıt koyup, nohut ya da fasulye ile kaplıyoruz. Pişme işleminden sonra onları soğutup bir poşete koyarsanız bir dahaki sefere aynı işlem için kullanabilirsiniz.

        Fırında yaklaşık 20- 25 dakika pişince kağıdı ve nohutları aldım, 5- 10 dakika daha pişirdim.

        Bu arada beze yapmak için; yumurta akına bir fiske tuz ilave ederek mikserle önce yavaş sonra hızlı devirde çırpmaya başlıyoruz, tozşekeri yavaş yavaş 5- 6 seferde koyarak çırpmaya devam ediyoruz. Bezenin dokusu iyice serleşince ve kabı ters çevirdiğimizde hiç hareket yoksa olmuştur.

        Fırından çıkan tartın üzerine önce elma harcını, sonra bezeyi eşit şekilde dökerek düzeltiyorum. Ben küçük yuvarlaklar yaptım, istediğiniz gibi şekillendirebilirsiniz.

        Fırının ısısını 90 dereceye düşürerek bezeler pişip sertleşmesi için tekrar fırında yaklaşık 25 dakika pişiriyoruz. Elimizle kontrol ettiğimizde, bezenin üstü sert ve hafif pembeleşmişse olmuştur. Fırından çıkıp tamamen soğuyana kadar bekliyoruz. Misafirlerimizle, sevdiklerimizle paylaşıyoruz…

Bir cevap yazın