Kemalpaşa Tatlısı Tarifi

Doğup büyüdüğümüz, yaşadığımız yer Mustafakemalpaşa olunca tatlı konusunda yazacak pek çok şey oluyor. Aslında tatlının gerçek adı Kemalpaşa Peynir tatlısı.Çünkü taze peynirden yapılıyor. Yaşadığımız bölge her açıdan çok zengin. Verimli sulak ovalara sahip olduğu gibi ürünleri işleyen fabrikalara da sahip. Öteden beri hayvancılık da yapılıyor. Neredeyse her köyde süthaneler, peynir üreten kooperatifler var.

Sonuçta malzeme bol olunca peynir tatlısı sektörü de geçen yıllarla beraber çok büyüdü. O kadar ki,  peynir tatlısı yerine Kemalpaşa Tatlısı denmeye başlandı. Tabi bu arada isim hakkının alındığını ve Kemalpaşa dışında üretiminin  de izine bağlı olduğunu  belirtmeliyim.

Kemalpaşa tatlısı taze peynir içerdiği için çok dayanmıyor ne yazık ki. Raf ömrü neredeyse 4-5 gün. Üreticiler bunun da çaresini bulup iki kere fırınlamışlar kuru tatlıları. Ama ben alırken, lezzet farkı olduğunu düşündüğüm için, taze tatlıyı tercih ederim.

Kesinlikle size de taze ve büyük olanları seçmenizi öneririm. Küçük ve koyu renk olanları sakın almayın… Aldıktan sonra 1-2 gün içinde tüketeceksem buzdolabında; elimin altında olsun, ani bir misafir gelirse yaparım diye düşünüyorsam dondurucuda saklarım. Dondurucu, tatlıları uzun süre muhafaza etmek için en iyi yoldur.

Yazın dondurma ile kışın kaymak ile tüketilen bu nefis tatlıyı en kısa sürede denemeniz tavsiyesi ile…

Malzemeler

1 paket tatlı ( 25 adet)

1 litre su 

800 gr. Şeker ( Çok tatlı ve ağır sevenler 1 kilo şeker ile de yapabilir.)

İsteğe bağlı 2-3 tane karanfil

Kaymak ya da dondurma

Uygulama

Büyük bir tencereye( ben 5kg.lık tencere kullanıyorum) su ve şeker konulur. İstenirse 2-3 adet karanfil atılır. Şekerli su kaynamaya başladığında tatlılar ilave edilir.

Bu arada ocağın ısısı asla küçük olmamalı; büyüğe yakın orta ısı sanırım iyidir. Tencerenin kapağı kapatılır. Böylece 10 dakika haşlandıktan sonra kapak açılır.

Bundan sonraki 10 dakika açık pişirilir. Çünkü şerbetin kıvam alması ve tatlıların çok  haşlanıp dağılmaması gerekir.

İkinci 10 dakikanın sonunda şerbetin kıvamını alıp tatlıların da dolgun ve parlak bir görünüm aldığı anlaşılırsa tatlılarımız olmuş demektir, ocaktan alınır.

Tencerede şerbeti yuttukları için dolgunlaşıp sıkışan tatlılarımızı rahatlatmak için, bir kaşık yardımı ile teker teker bir borcam tepsiye ya da ona benzer bir kaba yerleştirilir.

Üzerine kalan şerbeti döküp biraz dışarıda dinlendirir daha sonra buzdolabına alınır. Tatlılar bir gün buzdolabında bekletilir, dondurma ya da kaymakla bütünleşirse en lezzetli ve tatlı haline kavuşur.

19 yorum

  • merhaba sinem hanım,

    ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim, taze tatlıların raf ömrü kısa olduğu için sanırım satılmıyor:(

  • sinem

    benim aldığım tatlı da çok kötü çıktı hem tat hem görüntü olarak… ngs markalılar istanbulda satılmıyor mu?

  • sinan bey,

    siz canınız tatlı istediğinde mail gönderin, ngs marka tatlı ulaşttırabiliriz size 🙂

  • sinan

    Bir bursali olarak her firmayi denedim ama ngs firmasi daha farkli ama sehir disinda oldugumdan her gecisimde aliyorum bir internet sitesi kursaniz siparisleri oradan versek iyi olacak.tesekkurler.

  • Sevgili Derya Hanım,

    Mesajınıza geç cevap yazdığım için çok üzgünüm, kemalpaşa tatlısını dondurucudan alıp, şekeri erimiş ılık haldeki şerbetin içine hemen koyarak pişirmeye devam edebilirsiniz, ayrıca siteyi ziyaretiniz ve mesajınız için de çok teşekkür ederim.

    Sevgilerimle…

  • Derya

    Kayınvalidem taze kemalpaşa tatlısı getirmiş fakat hemen pişiremedik dondurucuya attık şimdi pişirmek istiyorum. Tatlıları kaynayan şerbetin içine çözülmeden mi yoksa çözüldükten sonramı atmam gerekir teşekkürler tariflerinizden çok faydalanıyorum

  • Türkan Hanım,
    siteyi ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim, Mustafakemalpaşa da üretilen kemalpaşa tatlılarının hepsi güzeldir bence 🙂 sevgiler…

  • Türkan

    NGS den başkasını tanımam , süper tatlısı , her yolum duştuğunde alıyorum

  • sevgili ece,
    üzüm şırası yapmayı hiç denemedim ama özellikle İskender de döner in yanında içmeye bayılırım. En kısa sürede öğrenmeye çalışacağım, ve tabi ki paylaşacağım, söz:)

  • ece

    Bursa’lı olarak üzüm şırası nasıl yapılır biliyor musunuz?
    sevgiler,

  • Memleketliyiz yani 🙂 Anne ve baba tarafından, halis mulis Mustafakemalpaşa’lıyım. Gerçi orada yaşamadım, yaz tatillerinde ziyaret edebildim ancak ama. Tatlımıza gelirsek, tanıtıma devam 🙂

  • Reyyan cım,
    Tatlı alırken çok seçici olmanı önerebilirim, başka bir yol yok. Senin aldıkların çook bayatmış anlaşılan 🙁

  • merve hanım,
    tatlıları nereden almıştınız, gerçek kemalpaşa tatlısı değilse, hani şu küçük olan tatlılardan aldıysanız, yapacak bir şey yok.Daha seçici olmanızı önerebilirim, sevgiler…

  • merve

    ya Mine hanım aynı ddğnz gibi yaptım ama daha 10dk bile olmadan eridi dağıldı kemal paşalar neden ki :((

  • istanbulda sanırım tazesi yok 🙁

    mecbur iki kere fırınlanmış olanı alıyoruz biz
    ama uzun zamandır almadım

    en son aldığımdan kurt çıktı tiksindim bende 🙁

  • Gülden Hanım,
    Ziyaretiniz ve içten yorumunuz için çok teşekkür ederim. Sevgilerimle…

  • Merhaba, Mustafakemalpaşa’lı bir tatlı üretici olarak, tatlımızı anlatış şeklinizi ve tarifinizin doğruluğunu gerçekten tebrik ediyorum. Sizin gibi tatlı severlerle, kemalpaşa tatlısı çok daha güzel yerlere ulaşacak 🙂

  • Mine hanım çok harika görünüyor..

  • Resimlerini görmek yemiş kadar yapıyor..

Bir cevap yazın