Zeytinyağlı Domates Dolması

domates dolması

Kolaylığı ve nefis tadı ile iftar sofralarına yakışacak bir tarif paylaşmak istiyorum bugün; zeytinyağlı domates dolması…

Domates, yazın tazesi ile kışın sosu ve salçası ile mutfakta tam bir demirbaş, böyle olunca tüketimi de çok fazla oluyor. Bu yıl domates hasadının, domatesler fide iken havaların önce yağışlı sonra da kurak gitmesi nedeniyle çok az olduğu konuşuluyor. Salçalık domatesler bile oldukça iyi fiyata fabrikalar tarafından alınıyormuş. Şu anda makul olan pazardaki domates fiyatının bayram sonrası, artacağı tahmin ediliyormuş. Bu bilgilere dayanarak domates sosu ve domates salçası yapmak için çok da fazla geç kalmamalı.

Bahçede üç farklı domates yetiştirdik bu yıl; en sevdiğimiz olan sulu ve hafif ekşili pembe domatesler, çok büyük, ince kabuklu ve etli, çekirdeksiz kırmızı domatesler ve uzun salçalık domatesler.

Domatesi alırken kullanacağımız yeri göz önünde bulundurmalıyız;

Pembe domatesler; kahvaltıda kullanmak için ideal, üzerine sızma zeytinyağı ilave edildiğinde hafif ekşimsi tadı ile bütünleşen suyu muhteşem oluyor. İftarda çocukların tabaklarına bakıyorum; yemekler olduğu gibi durmasına rağmen, ortadaki domates salatası bitmek üzere 🙂

pembe domates

Bahçede yetişen ve babamın da ismini bilmediği diğer domates türünü sanırım pazarda görmeniz pek mümkün değil. Yıllardır saklanan ve korunan yerli tohumdan üretilen bu domatesler çok büyük oluyor;  elime sığmadığı için ikiye keserek kabuklarını soymak zorunda kalıyorum genellikle;  şekilleri tam yuvarlak değil, hafif uzun, çekirdekleri çok az, içi dolgun ve etli bir yapıya sahip; 2 tanesi ile kocaman bir servis tabağını doldurmak mümkün.

kırmızı domates

Pazarda da bulabileceğiniz salçalık uzun domatesler, adı üzerinde etli ve çok sulu olmadığı için sos ve salça yapımında rahatlıkla kullanılabilir. Tabi bir de domates dolması yapımında 🙂

domates

Malzemeler

8-10 adet düzgün formlu hafif sert salçalık domates

1 soğan

Bir küçük demet maydanoz

Bir küçük demet taze nane

Tuz, karabiber

1 tatlı kaşığı şeker (silme)

1/ 2 çay bardağı zeytinyağı

1 çay bardağı pirinç (her bir domates için 1 silme çorba kaşığı)

Uygulama

Düzgün formlu ve aynı boyda biraz sert salçalık domatesleri güzelce yıkayarak işe başlıyorum. Niye özellikle bu tür domates? Diye aklınıza bir soru gelebilir; kısaca, pişerken ve servis sırasında dağılmaması için diye cevaplayabilirim. Diğerlerine göre daha sert ve etli olan bu domatesler, içi oyulduğunda ve fırında pişirildiğinde şekillerini kaybetmiyorlar.

Domateslerin tabanı düzgün değilse, hafifçe keserek düzeltiyorum, üstünden bir kapak açarak içinin çekirdekli kısmını alıyorum, bunları atmayıp bir tabakta biriktiriyor ve süzgüde elimle hafifçe ezerek suyunu çıkartıyorum. Yaklaşık yarım çay bardağı oluyor. Bu domates suyunu pirinçler pişerken içine ilave etmek için bir kenarda bekletiyorum.

domates dolması

Domateslerin hepsini bu şekilde hazırlıyorum, domates suyu da hazır 🙂

Dolmanın içini hazırlamak için; soğanı doğrayarak 1-2 servis kaşığı zeytinyağı ile hafifçe kavuruyorum, bu sırada içine bir tatlı kaşığı şeker ilave ediyorum. Yıkanmış ve süzülmüş pirinçleri ilave ederek bir iki kez çeviriyorum ve üzerine 1 çay bardağı sıcak su döküyorum, ayrıca kenarda bekleyen yarım çay bardağı kadar domates suyunu da ekliyorum. Hafif ateşte pirinçler kısmen suyunu çekene kadar 5-6 dakika pişiriyorum. Pilav gibi pirinçlerin tamamen suyunu çekmesini beklemeyin, biraz sulu kalsın.

domates dolması

Hafif sulu kalan pirinçleri ocaktan alıyor ve içine doğranmış maydanoz ve naneyi ilave ediyorum, tuz ve karabiber ilavesi ile beraber güzelce karıştırıyorum.

Domateslerin içini dolduruyorum, fırın kabına yerleştiriyorum. Geriye kalan zeytinyağını domates dolmalarının üzerine gezdirip, 1-2 servis kaşığı da su ilave ediyorum.

domates dolması

Fırında yaklaşık 30 dakikada domates dolmaları tam kıvamında pişiyor.

Püf Noktası

Maydanoz ve taze naneyi mümkün olduğunca çok koymanızı tavsiye ederim.

domates dolması

6 yorum

Bir cevap yazın