Patlıcanın Faydaları

 

patlıcanın faydaları

Patlıcanın, yıllardır hiçbir faydası olmadığı hatta zararı olduğu söylenirdi. Oysa sağlıklı yöntemlerle pişirdiğimiz ve mevsiminde, zirai tarım ilaçlarıyla kontamine olmamış patlıcanı tüketmenin vücudumuza sağladığı yararlar; belki de eşsiz lezzetini bile solda bırakacak kadar fazladır.

Patlıcan çok güçlü bir antioksidanttır.

Patlıcan kabuğundan elde edilen ‘nausin’ ekstratı laboratuvar ortamında incelediğinde serbest radikal oluşumunu bloke ettiği görülmüştür. Bilindiği üzere serbest radikaller hücre zarına zarar vermekte ve kötü huylu ‘LDL’ kolesterolün oksidasyonuna neden olarak kalp hastalıkları ve inme riskinin artmasına neden olmaktadır.

Ayrıca patlıcanın içerdiği fenolik bileşiklerin Tip 2 Diyabet ve hipertansiyonda çok önemli roller oynadığı da gözlenmiştir. Hatta diyabetik beslenme programlarının içerisine ağırlıklı olarak patlıcanın sokulmasının diyabetin düzenlenmesinde alternatif yöntemlerden biri olabileceğini belirtmişlerdir. Tabii bu görüş temelinde patlıcanın yüksek posa ve az çözünür karbonhidrat içeriği yatmaktadır.

Bir cevap yazın