Biber Kavurması

 

biber kavurması

Çok kolay bir aperatif gibi gelebilir ama biber kavurmasının püf noktalarına dikkat edilmediğinde; bazen çok yağlı, bazen gereğinden fazla pişmiş ve erimiş, hem görüntü olarak hem de lezzet olarak yetersiz bir sonuçla karşılaşmak işten bile değildir.

Farklı biber çeşitleri ile biber kavurması yapmak mümkün, benim tercihim koyu yeşil etli biberler; genellikle kısa ve kalın sivri şekilli olanlarını sanırım herkes bilir. Ayrıca birkaç yıldır bizim bahçede yetişen ve tadına doyamadığımız koyu yeşil domates biberleri var ki, işte bunlarla yapılan biber kavurmasının üstüne söyleyecek söz bulamıyorum 🙂

Domates biberini turşu yapımında da kullanabilir ve küçük parçalara kesilen turşu malzemelerini bu biberlerin içine doldurabiliriz.

Hemen hemen bütün sebze yemeklerinde olduğu gibi biber kavurmasında da,tuzu piştikten sonra ilave ediyorum, böylece biberlerin su salmasını bir ölçüde önlemiş oluyorum.

biber kavurması

Geçenlerde sevgili kardeşim Sevde, büyük bir incelikle bana harika hediyeler göndermiş, tam da o günlerde deniz tuzu almak istiyordum; hediye paketini açtığımda içinden deniz tuzu çıkınca bunu sevgili Sevde nin temiz ve güzel kalbine yorumladım.

İkinci güzel hediyem de tam bir tevafuk; sanki sipariş vermiş gibi, büyük bir markette baharatlar bölümünü eşimle uzun uzun incelemiştik. Hediye paketinden de İtalyan baharat çıkmasın mı?

 Bu kadar da olmaz diyeceğiniz 3. Harika hediyem de o günkü stresime birebir gelen çok güzel bir çikolataydı. Sevde ciğim tekrar çok teşekkürler, blog dünyasında tanıştığım ilk arkadaşım, sevgili kardeşim…

biber kavurması

Biber kavurmasını sade olarak servis yapabileceğimiz gibi, isteğe göre domatesli biber kavurması ya da yoğurtlu biber kavurması olarak da tüketebiliriz…

Malzemeler

1 kg. koyu yeşil etli biber (tercihen domates biberi)

Zeytinyağı

Deniz tuzu ( kavrulduktan sonra)

Uygulama

Biberleri önce güzelce yıkayıp, şekildeki gibi keserek çekirdek yataklarını çıkartıyorum.

biber kavurması

Biberin doğal oluşan dilimlerini takip ederek kesiyorum.

biber kavurması

Tabanı geniş bir çelik tencereye bir servis kaşığı kadar zeytinyağı koyarak biberleri ilave ediyorum.

Yüksek ısıda devamlı karıştırarak kavuruyorum. Ocağın ısısını düşürürseniz;  biberler daha uzun sürede kavrulacak ve canlı renklerini kaybettikleri gibi, su salarak gereğinden fazla yumuşayacaklardır.

Yaklaşık 8-10 dakika içinde biber kavurması neredeyse servise hazır hale geliyor.

Domates biberi küçük ve körpe olursa, kavrulduktan sonra kabuğu hiç belli olmuyor, biraz büyük , sert ve etli ise kavurma sırasında kabuğu ayrılmaya başlıyor, ben öyle olanları küçük bir yardımla kabuklarından kurtardım.

Tuzunu servisten hemen önce ilave ediyorum.

Bir cevap yazın