Zeytinyağlı İç Baklalı Enginar

Son bir ayda, her pazara çıkışımda standart olarak aldığım bir sebze olan enginar; gerçekten de mucizevî bitkilerden biri olunca, hem vücudumuza faydası için, hem de lezzeti için sık sık  mutfağımda yer alır oldu. Ancak bir noktayı hatırlatayım; enginar mevsimi, ne yazık ki çok çabuk geçiyor, tazesini almak için acele etmek gerekir.

Zeytinyağlı enginar yemeğine bahçedeki baklalar da eşlik edince, ortaya; iç baklalı, sağlıklı ve lezzetli bir enginar yemeği çıktı.

Daha önce; iç bakla ilavesi ile  zeytinyağlı enginar dolması da yapmış ve tarifini paylaşmıştım.

          Malzemeler

          4-5 adet enginar

1 adet soğan

1 büyük boy domates

1-2 diş sarımsak

Zeytinyağı, tuz

1 çorba kaşığı pirinç

1 avuç kadar ayıklanmış iç bakla

Yarım limon

Taze nane, dereotu

Uygulama

Enginarların üst yapraklarını birkaç tur kopartıyorum, eğer iç yaprakları yumuşak ve körpe ise bırakabilirsiniz, hala sert ise hepsini kesin ve sadece enginar çanağını bırakın. Benim aldığım enginarların 2 -3 tanesi böyle kartlaşmış çıktı. Sadece alttaki enginar çanağını kullandım. Bir de ayıklarken şunu fark ettim ki; sapı yumuşak olan enginarlar daha tazeydi. Sert ve kuru görünümlü olanlar ise kartlaşmıştı. Pazarda seçerken bu püf noktayı uygulayın bence.

Ayıklanan enginarları üstten iki parmak keserek ikiye bölüyorum, ortalarındaki tüylü kısmı keserek, bir kabın içinde bekleyen limonlu suya aktarıyorum.

Baklayı ayıklarken içindeki kabuğu da soydum, çok daha yumuşak ve nefis oldu. Düdüklü tencereye, soğanı soyarak ilave ediyorum, zeytinyağı ilavesi ile birkaç kez çeviriyorum. Doğranmış domatesi ekliyorum. Sarımsağı doğrayarak ilave ediyorum.

Enginarları limonlu sudan alarak hemen tencerenin içine yerleştiriyorum. Tüylerini çıkardığım boşluğa yıkanmış pirinçlerden bir miktar koyarak, iç baklaları da ilave ediyorum. Bir su bardağı su ve tuz ilavesi ile düdüklünün kapağını kapatıyorum. Buhar çıktıktan sonra ocağın ısısını azaltıp 20 dakikaya ayarlıyorum. Bu süre sonunda enginarlar,tam kıvamında pişmiş oluyor. Kıyılmış dereotu ve taze naneyi ilave ediyorum. İsterseniz yemeğin üzerine biraz zeytinyağı da gezdirebilirsiniz.

     Bahçemizdeki Baklalar

5 yorum

  • ayşe bayramoğlu

    iyi akşamlar mine ablacım.Bugün pazardan enginar aldım.Akşam yemeğine içbaklalı enginar tarifini yaptım.İlk defa denediğim bir tarif çok güzel ve lezzetli oldu.Ellerine sağlık.

  • Hatice ciğim,
    teşekkür ederim, merak ve istek olunca sonunda başarı da geliyor. En çok öğrenmek istediğim tatlılardan biri höşmelimdi, en sonunda onu da defalarca deneyerek aslına uygun bir şekilde öğrendim. Tabi malzemeleri bulabilme gibi bir şansım olduğu da unutulmamalı:))
    Sevgilerimle…

  • Sınırlı dediğin buysa…Maşaallah sende bu yetenek varken her yörenin yemeğini de yaparsın,diğer yöreler,özellikle doğu yemekleri için Cahide’ye müracat 🙂

    Bölgenizin yemekleri çok sağlıklı ve lezzetli görünüyor,
    bana hitabediyor ama bizimkilere göre değil 🙁 yaptığımda da zor yiyorlar.Allah can sağlığı versin,her problem böyle olsun 🙂 sevgiler…

  • Hatice ciğim,
    Güzel yorumun için teşekkür ederim. Yaşadığım bölgeyle sınırlı yemek kültürüm:( Oysa ben farklı bölgelerin de ana yemeklerini yapabilmeyi isterdim. Hayırlı geceler, sevgilerimle…

  • Mineciğim,
    gece gece bu görüntü beni mesttetti 🙂
    maşaallah ne kadar zengin bir yemek kültürün var,
    ellerine sağlık,afiyet şifa olsun,
    hayırlı geceler,sevgiler.

Bir cevap yazın