Uzun Kabak Dolması

 

uzun kabak

Bugün ilk defa denediğim uzun kabak dolmasını ailecek severek bitirdik. Uzun kabak, yaşadığımız Marmara bölgesinde pek yetişmeyen bir sebze. İç Anadolu da, özellikle Konya da çok seviliyor.

Bizim uzun kabaklarla tanışmamız, Bahçeye farklı sebzeler ekmeye meraklı olan babam sayesinde oldu. Hatta geçen yıl, uzun kabaklar zamanında koparmadığımız için büyüdüler büyüdüler ve dev gibi oldular, sonuçta değerlendiremedik. Bu yıl annemle elimizi çabuk tutup, fazla büyümeden kopartıyoruz, yemeğini ya da dolmasını yapıyoruz. Bildiğimiz küçük kabağa göre, dışı biraz sert ve tam aksine içi de daha yumuşak.

Bu arada güzel bir müzik eşliğinde tarifi okumak isteyebilirsiniz. Sevgili Pepela cığımdan yeni öğrendiğim müzik eklemeyi hemen denemek istiyorum:)

Malzemeler

2 adet uzun kabak

250 gr. kıyma

2 adet soğan

1 çay bardağı pirinç

2-3 adet domates

Küçük bir demet maydanoz

Taze nane

Tuz, karabiber

Sıvıyağı(fındık yağı kullandım)

Uygulama

Soğanları mümkün olduğu kadar küçük doğruyorum.

Yıkanmış ve süzülmüş pirinci ilave ediyorum. Kıymayı elimle küçük parçalara ayırarak karışıma ekliyorum.

Küçük küp şeklinde doğranmış domatesleri, kıyılmış maydanoz ve naneyi ilave ediyorum. Dolmalarda lezzete katkısı olan soğan, maydanoz ve naneyi mümkün olduğunca çok koymakta fayda var.

Tuz ve karabiberi ekliyorum. Bir iki servis kaşığı sıvıyağ ilave edip, dolma içini güzelce karıştırıyorum.

Diğer tarafta uzun kabakları yıkayıp, istediğim boyutta kesiyorum. Kabuklarını alacalı soyarak, kabak oyacağı ile içini boşaltıyorum.

Dolma içini kabaklara paylaştırıyorum. Dolma içini doldururken, çok sıkı doldurmayın ve üzerini de yarım parmak kadar boş bırakın. Böylece pişen pirinçlerin dolmadan taşmasını önlemiş olursunuz 🙂

Dolmaların üzerine ister domates parçası, kabaktan bir parça ya da benim gibi küçük bir domates yerleştirebilirsiniz.

Yaptığım dolmada bir çay bardağı pirinç kullandığım için, bir çay bardağı su ilave ettim. Ayrıca üzerine yine 1-2 servis kaşığı sıvıyağ gezdirdim.

Ocağa alıp, kaynamaya başladığında ısıyı azalttım ve en fazla 20-25 dakika sonra kabak dolması pişmiş ve servise hazır hale gelmişti. Dolmayı normal kabak ile yapacaksanız, pişme süresini azaltmanızı önerebilirim. Uzun kabaklar biraz daha sert yapılı olduğu için pişmesi biraz daha uzun sürüyor.

Püf Nokta;
Dolma yaparken ben suyunu her zaman pirinç ölçüsüne uygun olarak koyarım. Çok fazla sulu ve pirinçleri lapa gibi pişmiş dolmayı tercih etmem. Bir bardak pirinç kullanılmış ise, bir bardak su yeterlidir, çünkü domates, soğan vb. malzemeler de su salacaktır.

uzun kabak dolması

 

2 yorum

  • Pepela cığım,
    Konya da uzun kabakları, kuzu eti ve koruk suyu ile pişiriyorlarmış. İnş. onu da denemek istiyorum. Güzel yorumun ve ziyaretin için teşekkürler canım, beni yorumsuz bırakmıyorsun:)
    Muhabbetle…

  • Ya Râbbim kâinatta çeşit çeşit nimet var,şu lutuf ve armağanları tanıdıkça,gördükçe,şükr rüzgârına kapılmamak elde değil..
    Geçen burda da buldum gülüm bu sevimli,zarif,ince kabaklardan,dolma yaptık biz de:) Tevafuk oldu yâni..
    Yanlız sizinkiler enfes görünüyor,hepten ince uzunlar maşallah:) İlk karenin fonunda ki bahçe de flu olmasına rağmen güzelliğini ele veriyor.
    Ellerine,yüreğine sağlık,keyif dolu günler diliyorum.

Bir cevap yazın