Taze İç Börülceli Ovmaç Çorbası

 

Taze iç börülceli ovmaç çorbası sevgili babaannemin tariflerinden olup benim de en sevdiğim çorbalardan biridir. Çorbayı, bahçede içlenen börülceler ile yaptım ve şimdi, içlenmiş ama taneleri kurumamış börülcelerin tam mevsimi; bugünlerde köy pazarlarında rahatlıkla bulabilirsiniz, hatta ayıklanmış olarak bile bulmak mümkün.

Taze iç börülce ve kuru börülceyi tanımlamak gerekirse;

Kuru börülce:

Börülce körpe iken kopartılmaz ve böylece içindeki taneler büyür. Bu içli börülceler dalında iyice kurumaya bırakılır ve sonra kuruyan taneleri alınırsa, kışın kullandığımız ve bildiğimiz “ kuru börülce” olur. Kuru börülcenin yemeği yapılabildiği gibi daha önce yaptığım ve çok besleyici olan kuru börülce salatası olarak da değerlendirilebilir.

Taze iç börülce

Eğer dalında içlenen börülceler kurumadan koparılır ve börülce taneleri kurumadan alınırsa; bunların adına bizim buralarda “ sütlü börülce” denir. Tanelenmiş ama hala körpe anlamında kullanılır. Kuru börülce gibi dayanmaz, hemen pişirmek gerekir.

Börülceyi ya da taneli bakliyatları seviyorsanız taze iç börülceye de bayılırsınız.

Malzemeler

1 su bardağı içli taze börülce

1 soğan

1-2 domates

Zeytinyağı

Tuz, karabiber

Ovmaç Malzemesi

1 kahve fincanı un

1 yumurta sarısı

Tuz

Uygulama

Börülceleri ayıklayarak küçük bir tencereye alıp, üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ilave ediyorum ve kaynama noktasından sonra yaklaşık 20 dakika börülceler yumuşayana kadar haşlıyorum. Daha sonra suyunu süzerek bir kenara alıyorum.

Ovmaç malzemeleri ile bir hamur yapıyorum, hamuru çok fazla toparlamadan elime küçük bir parça alıp, baş ve işaret parmağımın arasında hafifçe oynayarak, arpa şehriye görünümünde bir hamur elde ediyorum. Boyutları da arpa şehriyeden biraz büyük oluyor. Bütün hamuru bu şekilde ovmaç haline getirdikten sonra üzerine çok hafif un serperek yapışmasını önlüyorum.

Çorba yapacağım tencereye soğanı ve domatesi rendenin ince tarafı ile rendeleyerek ilave ediyorum. Bir, iki servis kaşığı zeytinyağı ilavesi ile domates ve soğanın kavrulmasını sağlıyorum.

Tencereye yaklaşık 1 litre kadar su koyuyorum, kaynamaya başladığında haşlanmış iç börülceyi ve ovmaç hamurlarını kaynayan suyun içine bırakıyorum.

Çorbanın tuzunu ilave ediyorum. Kaynamaya başladıktan sonra ocağın ısısını azaltıp yaklaşık 20 dakika pişiriyorum. Hamurların unlu olması nedeniyle çorbanın suyu sanki terbiye yapılmış gibi az da olsa koyulaşıyor.

Servis yaparken tabağınıza bir çorba kaşığı yoğurt da ilave edebilirsiniz, bence mükemmel bir tat oluşuyor, tavsiye ederim.

8 yorum

  • Cahide ciğim,
    Pazar koşuşturmanı tahmin edebiliyorum:)) Çocuklara çok selamlar, sevgiler…

  • Mihriban cığım,
    Güzel yorumun için teşekkürler, iyi pazarlar, sevgiler…

  • Canım arkadaşım,klasik pazar koşturmacasının arasında gidip arkadaşıma bir bakayım dedim 🙂 Çok güzel bir tarif var yine.Ellerine sağlık canım,bu şekilde hiç denemedim.
    Afiyet bal olsun.Mustafa’ da sağlıklı büyüsün inşaallah

  • Selam Mine’cigim,
    uzun zaman oldu ki gelemiyorum sana,ne guzel tarifleri siralamisin ardi ardina, ellerine saglik olsun arkadasim.
    Canim uzun bir sure olamayacagim buralarda blogumu ve ortagimi yalniz birakma emi 🙂
    Allah’a emanet ol,hayirli pazarlar…

  • Lavantin cim,
    Güzel yorumun için çok teşekkürler, sevgiler…

  • Yöresel olsun da gerisi teferruat… Hic tatmadim ama nefis oldugundan eminim, ellerine saglik.

    Sevgiler…

  • Seval cim,
    Ziyaretin ve güzel yorumun için çok teşekkürler. Yüzümde kocaman bir gülümseme oluştu okuyunca:)
    Sevgiler…

  • Sevgili Mine hiiçç iltifat değil söyleyeceklerim…, muhteşem bir çorba olmuş ovmaçlar spetzli gibi olmuş harika ya
    ellerine sağlık canım
    sevgiler..

Bir cevap yazın