Patatesli Kuru Yufka Böreği

 

 

Bizim evde hala babaannemin gelenekleri devam ediyor. Ramazan gelmeden kuru yufkalar yapılır, sahur için peynirli, patatesli kuru yufka börekleri pişirilir. Bu yıllardır böyle, babaannem artık hamur açamasa da bu işin sıkı takipçisidir; Ramazan Ayı gelmeden “ ne zaman yufka yapacaksınız?” sözlerine sık sık muhatap oluruz 🙂 Aslında sac üzerinde pişirilmiş kuru yufkalar kadar güzel bir şey olamaz, babaannem haklı…

Daha önce kuru yufka ile yapılmış börek tarifi paylaşmıştım, bu börek de hemen hemen onunla aynı, sadece iç malzemesini patatesli hazırladım, ama bu bilinen bir iç malzeme değil !

Böreklerde iç harcı olarak patates kullandığımda, lezzetlendirmek adına mutlaka soğan da ilave ediyorum. Soğanı kavurup, patatesleri çiğden içine rendeliyorum, birkaç dakika hepsini birden kavuruyor, sonra bir miktar süt ile patatesi kısmen pişiriyorum. İsteğe bağlı olarak biraz da kaşar peyniri ya da lor peyniri kullandığınızda nefis patatesli börek içi hazır oluyor.

Malzemeler

5 adet kuru çıtır yufka

1/ 2 su bardağı yoğurt

1/ 2 su bardağı sıvıyağ

2 yumurta

1 şişe maden suyu

İç malzeme

2 soğan

3 adet patates

1/ 2 su bardağı süt

100 gr. kadar kaşar peyniri ya da lor peyniri

Tuz, karabiber

 

Uygulama

Önce börek içini hazırlamak istiyorum. Soğanları soyup, küçük doğrayarak teflon tavaya alıyorum, üzerine 1-2 servis kaşığı kadar sıvıyağ ilavesi ile hafif kavuruyorum.

Patatesleri soyarak rendenin iri tarafı ile rendeliyorum, tavaya ilave ediyorum. Soğanlarla beraber birkaç dakika kavuruyorum. Yarım su bardağı sütü de tavaya ekleyerek, patatesler yumuşayıp, sütü tamamen çekene kadar hafif ısıda 7-8 dakika pişiriyorum. Tuz ve karabiber ilave ediyorum.

Böreği yapacağım tepsiyi yağlıyorum. İlk kuru yufkayı çeşmenin altında hafifçe ıslatarak tepsiye yerleştiriyorum. Tepsiniz benimki gibi dikdörtgen ise, yufkayı yerleştirmek için kırmanız gerekecektir.

İkinci yufkayı da aynı şekilde tepsiye yerleştiriyorum.

Üçüncü yufkanın yarısını aynı şekilde tepsiye döşedikten sonra, patatesli iç harcını yufkaların üzerine alıyorum. Kaşar peyniri kullanacaksam rendenin iri tarafı ile patateslerin üzerine rendeliyorum. Lor peyniri kullanacaksam, önceden patatesli harca karıştırıyorum.

Kalan yufkaları da aynı işlemden geçirerek tepsiye yerleştiriyorum.

Maden suyu, yumurta, yağ ve yoğurdu bir kapta güzelce çırpıyorum. Böreğin üzerine her tarafına eşit gelecek şekilde dökerek yapım aşamasını bitiriyorum.

Üzerine susam ya da çörek otu serpebilirsiniz. 200 derecedeki fırında kızarana kadar yaklaşık 30 dakika pişiriyorum.

Fırından çıkıp ılınınca, kesip servis yapıyorum. Böreğin içindeki patatesli harç yumuşak dokusuyla nefis bir tat oluşturuyor, tavsiye ederim…

İftarınız bereketli, dualarınız kabul olsun inş…

 

 

9 yorum

  • Zeynep hanım merhaba,

    siteye gönderdiğiniz mesajı az önce okudum, çok üzgünüm size geç cevap yazdığım için:( siteye yazacağım cevabın bir örneğini de mail adresinize gönderiyorum, böylece kendimi affettirmek istiyorum. 🙂

    Öncelikle siteyi ziyaretiniz için çok teşekkür ederim, uzun zamandır yeni tarifler ekleyemedim ama buna rağmen site ziyaretçilerimin her geçen gün artması beni çok mutlu ediyor ama aynı zamanda bu vefa karşısında tabir- i caizse eziliyorum…

    Kuru yufka böreği ile ilgili sorularınıza gelince;

    Kullandığım tepsi midi fırın tepsisi, dikdörtgen şeklinde olduğu için yufkaları kırarak ve orantılı şekilde içine yerleştirmek gerekiyor.

    Yufkaları ıslatmak ile ilgili sorduğunuz soruya şöyle cevap vereyim; normal akan çeşmenin altından yufkayı hızla geçiriyoruz, suyun altında hiç bekletmiyoruz, sadece yeteri kadar ıslanıyor, daha fazla değil 🙂 Bu şekilde yufkalar pişerken çok güzel kabarıyor, sofra bezinde bekletmenize gerek yok, hemen tepsiye yerleştirebilirsiniz.

    Görüşmek üzere inşaallah, sevgilerimle…

  • zeynep

    ıslatıp yumuşadıktan sonra yemek için kuruturuzya sofra bezinde öyle yufkaları kullansak olurmu,ıslakkenmi tepsiye yerleştirmeliyiz?
    hangi ebat tepside piişti?

  • Sevgili Münevver,
    Bu böreği kuru çıtır yufkalar ile yapmıştım, tepsiye döşerken suyun altından geçirip hafifçe ıslatmıştım, iç malzemesini ilave ederek diğer yufkaları da üzerine yerleştirmiştim. Hazır yufka gibi değil, kuru yufkalar çok çabuk dökülen sosu en alt kata geçiriyor ve üstü kuru altı ise istemediğimiz kadar yumuşak bir börek oluyor. Bu nedenle sosu böreği kesmeden üzerine döktüm, yavaş yavaş, aşamalı olarak yufka katlarına yayılmasını istedim. Hazır yufka kullanıldığında kesmek ve sosu döktükten sonra fırına vermeden bir süre beklemek daha mantıklı sizin de yazdığınız gibi, böylece hamur kabarıyor ve daha güzel ve lezzetli oluyor. Sevgilerimle…

  • munevver

    ellerine sağlık güzel borek yanlız böreği kesmeden sosunu döktünüz sosu nasıl çekti açıklarmısınız

  • Sevgili Saliha,
    ziyaretin ve yorumun için çok teşekkür ederim. Tatlı olarak Balıkesir dursunbey de yapılıyor, ben hiç yapmadım ama çok yedim ve nefistir. Üzerine şerbet dökülerek yapılır, sizin bahsettiğiniz de öyle mi? Tarifi uygulayarak resim ile beraber gönderebilirseniz sizin isminiz ile yayınlamaktan mutluluk duyarım. Sevgilerimle…

  • merhaba bizdede hep kuru yufka bulunur misafire çabucak yaplıacak hazır birçeşit biz fındıkllışekerlide yaparız bilirmisiniz bilmem ama oda güzel olur emeginize saglıkAllaha emanet olun

  • yemekaski.com seçil

    ellerine sağlık minecim.. börek harika olmuş.. hayırlı ramazanlar..

  • Kuru yufka ile yapılan börekleri çok seviyorum. Lezzeti bir başka oluyor. Arada pazara getiriyorlar, gördüğümde hemen alıyorum. Börek nefis olmuş, ellerine sağlık..

  • ne güzel olmuş minecim ellerine sağlık.kat k at tel tel bir börek.aldım tarifi yapıcam inşallah..börek içide çok hoşuma gitti…değişik geldi…hayırlı geceler bereketli sahurlar diliyorum.sevgilerimle…

Bir cevap yazın