Labada Sarması (Lorlu Efelek Sarması)

 

lorlu labada sarması

 

Trakya ve Rumeli sofralarına özgü bir yemek; lorlu labada sarması. Belki daha önce hiç yemediniz… Bildiğimiz sarmadan biraz farklı, ama nefis tadıyla onlarla yarışabilecek kadar güzel bence…

Bahçemizde kendiliğinden yetişen pazı, labada ve ebegümeci gibi otların varlığı, mutfakta keşif duygusunu tetikliyor, böylelikle ebegümeci kavurmasının ne kadar güzel olduğunu, pazı yaprağını sarmanın ne kadar kolay olduğunu öğreniyorum.

Neredeyse bir asırlık ömre sahip kocaman bir çınar gibi olan babaannemden öğrendiğim yıllar öncesinin tariflerini denemeye bayılıyorum. Yemek tariflerini, ayrıntılarını atlamadan büyük bir mutlulukla anlatıyor babaannem, odun ateşinde pişen yemekleri, çay demlemek için tatlı su almaya dere kenarına gidişlerini…

Lorlu labada sarması, sevgili babaannemden öğrendiğim bir tarif ; sarma içine bir yumurta ilave etmek dışında tarifi aynen uyguladım 🙂 

Kabak çiçeği dolmasında olduğu gibi yine buharda pişirdim, nefis oldu, labada yaprakları ağızda eridi…

labada

Malzemeler

25-30 adet labada yaprağı

1 çay bardağı bulgur

200 gr. lor peyniri

1 büyük soğan

Tuz, karabiber

Bir demet taze nane

2-3 servis kaşığı zeytinyağı

1 tatlı kaşığı şeker

1 yemek kaşığı domates sosu( ben kullanmadım)

Uygulama

Labada yaprakları çok çabuk piştiği için, sarma içi malzemesini mutlaka ön pişirme yapmak gerekiyor. Bunun için önce soğanı küçük doğrayarak zeytinyağında çok hafif pembeleşene kadar kavuruyorum. Bu arada içine bir tatlı kaşığı şeker ilave ediyorum. 

Yıkanmış ve suyu süzülmüş bir çay bardağı pilavlık bulguru soğanlara ilave edip, birkaç kez çevirdikten sonra 2 çay bardağı sıcak su koyarak suyunu çekene kadar 10-15 dakika hafif ısıda pişiriyorum.

Bulguru ocaktan alınca içine, bir demet kıyılmış taze nane, ve 200 gr. lor peynirini ilave ediyorum. Tuz ve karabiber ile tatlandırıyorum.

Domates sosunu bu kez kullanmadım çünkü lor peynirinin rengi değişsin istemedim.

Sarma içi malzemesi hazır, şimdi sıra labada yapraklarında 🙂

labada sarması

Labada yaprakları ortadaki damar kısmı hariç, oldukça narin bir yapıya sahip. Sarma yapmaya hazır hale getirmek için ortadaki damarı bıçakla keserek çıkartıyorum ve sıcak suda sadece bir dakika bekletiyorum. Su kaynamış ama altı kapatılmış olmalı, su kaynıyorsa çok daha az süre tutmak gerekiyor.

Labada yapraklarını, asma yaprağında olduğu gibi sarıyorum, birkaç tanesini farklı olarak muska şeklinde yaptım.

Buharda pişirme aparatına diziyor ve alttaki su kaynamaya başlayınca ocağın ısısını azaltarak 12-15  dakika pişiriyorum.

Sarmalar piştiğinde ılınmasını bekliyor, daha sonra servis tabağına alarak, üzerine çok az sızma zeytinyağı gezdiriyorum. İsterseniz sarımsaklı yoğurtlu da servis yapabilirsiniz.

Afiyet olsun, sağlıklı ve tatlı iftarlar…

8 yorum

  • VERDİĞİNİZ BİLGİLER VE ZİYARETİNİZ İÇİN ÇOK TEŞEKKÜRLER FATMA HANIM…

  • Fatma

    Bu dolmanın bir benzeri Erzurum mutfağında meşhurdur. Erzurum dışında bir ilin mutfak kültüründe yer aldığını hiç duymamıştım. Bu tariften biraz farklı olarak pazı yaprağına sarılarak hazırlanır ve fırında hafif kızarıncaya dek pişirilerek, servis sırasında üzerine eritilmiş tereyağı gezdirilir. Çok lezzetli ve farklı bir dolma tarifidir…

  • Labada bitkisi bizim bahçede kendiliğinden yetişen ve suyu gördüğünden harika bir şekilde büyüyen bir bitki. Tarifi babaannemden aldım. Ama labada yaprağı bir tarafa, bulgur ve lor peyniri birlikteliğini karabiber ilavesi ile ve taze nane ile mutlaka denemenizi tavsiye ederim. Süper bir tat bence :))

  • S.A.
    Geçen kış ilk defa erzurumlu bir komşumuzda yemiştim , ben hiç denemedim.bana çok değişik geldi.

  • Mihribancığım,
    Labada yaprağı semizotunu andırıyor tad olarak. Bulgurlu lorlu ve özellikle taze naneli sarma içi ise tek kelime ile muhteşem oluyor. Denemeni çok isterim, labada bulamasan da bulduğun yaprağın:)) içine sar pişir, bir dene..
    Sevgilerimle…

  • Sevgili Aslı,
    Haklısın, asma yaprağının iyisini bulmak çok kolay değil, ama özellikle pazı ve labada yaprağı hem çok güzel oluyor hem de kolay sarılıyor:))
    Pazı yaprakları sonbahar ve kış mevsiminde bahçede oluyor, bizde yeni yeni öğreniyoruz pazı yaprağını. Labada yaprağı da ilkbaharda ve yazın oluyor, annem maydanoz biçer gibi kestiği için ve bol bol sulandığı için taze yapraklar vermeye devam ediyor bize:))
    Sevgilerimle…

  • Daha once hiç duymadigim bir tarif ,nasil bir tada sahip acaba bu labada??Ellerine saglik olsun, degisik, tarifler gordugum ogrendigim arkadasim 🙂
    Hayirli iftarlar canim…

  • Zeytinyağlısını ve etlisini çok yaparım. İyi asma yaprağı bulamadığım zamanlar, böyle labada, ya da pazı gibi yeşilliklerle yapmayı tercih ederim. Ama lorlusunu hiç denemedim. Çocuklar peynir yemediği için etlisini yaparken birkaç tane kendime yapıp deneyecğim… Eminim çok güzel olacaktır. Ellerinize sağlık olsun Mine Hanım. Babaannenize de selamlarımı iletin lütfen…
    Sevgiler.

Bir cevap yazın