İncir Reçeli Tarifi

Bu incirleri görünce dayanamayıp reçelini de yapmak istedim. Bayramdan sonra Ayvalık yakınlarında tatildeyken aldık minik sarı midilli cinsi incirleri. Aslında kuru incir yapmak için kullanılan bu minik bal küpleri inanılmaz tatlı ve aynı zamanda ince kabuklu, kabukları soymadan bile yeniliyor.

Malum en sevdiğimiz meyvelerden biri incir olunca ve böyle güzel reçellik incirleri bulunca bir kilosunu reçel için ayırdım, özellikle sapları uzun olarak kopartılmış ve zedelenmemiş olanları seçtim. İlk defa olgun incirden reçel yapıyorum,  incirler çok tatlı bir de içine şeker girince nasıl olur, bu kadar tatlı bir şey nasıl yenir diye düşünmedim değil aslında…

 

 

Sonra… Sonra yine de yaptım incir reçelini, tıpkı bal gibi oldu 🙂 Şerbeti oldukça koyu oldu, ama bu sayede incirlerin içi boşalıp buruşuk bir görüntü oluşmadı, aynı formda kaldılar. Denemek isteyenlere tavsiye ederim.

Olmamış, yeşil incirden yaptığım reçel tarifleri için buraya bakabilirsiniz…

Malzemeler

1 kilo olgun küçük sarı incir

1 kilo şeker

1/ 2 limon suyu

 

 

Uygulama

İncirleri zedelemeden yıkayarak geniş tabanlı bir çelik tencereye dizdim, üzerine tozşker ilave ederek sabaha kadar suyunu salması için beklettim.

Sabah baktığımda çok fazla su salmadığını gördüm, yaklaşık yarım çay bardağı su ilave ederek kaynamaya bıraktım.

Kaynama noktasından sonra ocağın altını kısarak 1 saat kısık ocakta kaynattım.

Reçel kıvamına yavaş yavaş ulaşınca ve şerbeti koyulaşınca yarım limon suyu sıkarak ocağın altını kapattım.

Tamamen soğuyana kadar tencerede şerbetin içinde bıraktım, daha sonra kavanoza koyarak kilere kaldırdım.

 

 

11 yorum

  • selam Mineciğim
    ellerine sağlık bende geçen gün yaptım resimler hazır yayınlanmayı bekliyor ama benimkiler Medine inciri minicik minicik görsen çok sevimlidirler renkleri de mor reçele pembe bir renk verince tabakda harika görünüyor:)
    senin minişler de çok şeker olmuşlar maşaallah afiyetle yiyin canımcığım Rabbim olmayanlara da versin inşaallah bu lezzetleri AMİN

  • İyi bari =) İnş reçeldekiler de temizdir.

    Aşurenin nevalesini sonradan eklemek de iyi bir fikir. Benim gördüklerim hep son anda atıp az kaynatıyorlardı kararmasın diye.

  • Aslıhan cım,
    İlahi kardeşim yaa!! İncirin içinde kurt olabileceği hiç aklıma gelmedi doğrusu :)) Bu yıl yediğim incirlerde şimdiye kadar hiç rastgelmedi, üstelik bahçedeki incirlere ilaç da atılmıyor. Reçelini yaptığım incirlerin bir kısmını yemiştik onlar da temizdi 🙂

    Aşure konusuna gelince; ben kuru incir ve kuru kayısıyı aşurenin içine pişerken ilave etmiyorum, kayısı özellikle dağılıyor ve hoş olmuyor. Her ikisini de sıcak suda güzelce yıkayıp küçük küp şeklinde doğruyorum, aşureyi servis yaparken üzerine fındık, ceviz vb. ile beraber ilave ediyorum. Bu da beniz tarzım, güzel oluyor ama, tavsiye ederim canım kardeşim…

  • Derya cığım,
    Her zaman beklerim canım, sevgilerimle…

  • Mine’cim sesini duymak harikaydı inşallah tanışmakta kısmet olur.İnşallah kış bastırmadan bir Cumartesi Rabbim nasip ederse gelmeyi çok isterim tabii senide beklerim.Kendine çokk iyi bak öpüyorum.

  • Hayırlı cumalar Mineciğim
    Hiç denemediğim bir reçel bu. Belki de çok tatlı olacağını düşündüğüm için yapmadım.
    Çok nefis görünüyor ellerine sağlık canım…

  • Ablacığım ellerine sağlık. Burada merak ettiğim iki şey oldu. Birincisi incirler kapalı olduğu için, eğer içinde kurt varsa göremeyiz. Ama böyle de görünümü çok hoş olmuş. Kurtlu olup olmadığını yarmadan anlamanın başka bir yolu var mıdır =)
    İkincisi de hani aşureye filan en son anda eklenir ya incirler karartmasın diye, pişince rengi çok çok kararıyor. Bunu engellemenin bir yolu var mıdır?
    Sevgilerimle.

  • benim eşim çok seviyor ama ben cesaret edemiyorum yapmaya o narin küçücük incirileri ziyan ederim diye korkuyorum. size afiyet olsun canım ellerine sağlık

  • Canım günaydın faydalı olabildimse ne mutlu bana bende dediğim gibi emeklilik sonrasına erteledim inşallah nasip olur.Mısır çarşısı ve Eminönü iadeal yerler bence ben oralardan almak istiyorum inşallah öpüyorum.Reçel enfes ellerine sağlık…

  • Samire cim,
    Ben de ilk defa yaptım, doğrudur, normalde kabuklarını soymak gerekir ama bu incirlerin kabuğu o kadar inceydi ki, soyarken zedelenecek diye korktum. Siz yaptığınızda da şerbeti yoğun mu oluyor ? sevgilerimle…

  • Mine hanım elinize saglık. İncil reçelinin hasretindeyim 2 senedir. Daha dogrusu geçen sene yedim ama kendim yapamadıgım için hasretindeyim. Çok seviyorum güzel oluyor. Hep olgun incirden yapdık. Aslında kabuklarını soyup yapınca rengi beyaz oluyor. pişmes süreside kacuk oluyor.
    Afiyetle tükütin inşallah. Sevgiler..

Bir cevap yazın