Enginar Şoklama

 

       Daha önce enginarı dondurucuda muhafaza etme maceralarım, enginarların kararması nedeniyle hep başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Ne yaparsam yapayım kararmalarına bir türlü engel olamamış ve geçen yıl bahçede dünya kadar enginar yetişmişken bir paket bile dondurucuya atamamıştım.

        Bu yıl çok yağmur yağması nedeniyle bahçedeki enginar bitkilerinin hemen hemen hepsi çürüdü, bu sadece bizim bahçeye özgü bir durum da değil, çevre köylerde geçimini enginar yetiştiriciliği ile sağlayan birçok aile de aynı durumda. Bence, bu yıl enginar ucuzlayacak diye hiç beklemeyin.

        İlginç olan ise; birkaç gün önce, akrabamız olan ve çok sevdiğim Sevdiye Ablamdan enginarı dondurucuya nasıl kararmadan koyacağımı öğrenmiş olmam. Zeytinyağlı Enginar dolması yapmak için aldığım enginarların kalanları ile bu yöntemi hemen uygulamak ve sizinle paylaşmak istiyorum.. Yöntem çok kolay ve kesinlikle işe yarıyor, daha bu sabah iki gün önce dondurduğum enginar poşetini alıp tekrar inceledim, sonuç harika.

        Enginarı benim gibi çok seviyorsanız, kışın da yemek istiyorsanız işte; kararmadan enginarı dondurucuya nasıl koyarız? Sorusunun cevabı…

       Malzemeler

       Enginar

       Kaynayan su

       Büyük bir kap soğuk su

       Kilitli buzdolabı poşeti

        Uygulama

        Enginarların miktarına göre haşlamak için uygun boy tencereyi seçip, 3/4 oranında su doldurarak kaynaması için ocağa alıyorum. Tenceredeki su kaynamadan sakın enginarları soyup içine atmayın, benim ilk attığım iki tanesi ne yazık ki karardı.

        Enginarları önceden soyup hazırlamak pratik bir yöntem gibi görünse de, ayıklanmış enginarlar çok çabuk karardığı için ben sadece üstteki birkaç yaprağı kopardım ve saplarını kestim.

        Su kaynamaya başlayınca, hızlı bir şekilde enginarların sert olan yapraklarını bir iki tur kopardım, bıçakla üst kısmını kesip ikiye böldüm ve ortasındaki tüylü kısmı alarak hemen kaynayan suya bıraktım.

        Bütün enginarları bu şekilde kaynayan suya attıktan sonra, körpe olan sapları da soyarak onları da suya bıraktım ve birkaç dakika sonra süzgü ile enginarları alarak soğuk su dolu büyük bir kabın içine koydum. Bu işleme şoklama dendiğini sanırım biliyorsunuzdur.

        Şoklanan enginarları soğuk sudan alarak, kâğıt havlu ile kuruladım ve kilitli dondurucu poşetine sadece bir kat dizerek vakit geçirmeden dondurucuya kaldırdım.

        Eğer çok fazla enginar donduracaksanız, dondurucunun derecesini biraz daha arttırmanızı tavsiye ederim.

         Bahçedeki enginarlar

Bir cevap yazın