Ciğer Sarması

Sevgili arkadaşlar,

Kurban Bayramı vesilesi ile uzun bir tatilin sonuna geldik; tatlı telaşlar, güzel buluşmalar yaşadık, sevdiklerimizle doyasıya vakit geçirdik.

Artık dönüş zamanı, bayram coşkusunu, bayram ruhunu hiç kaybetmeden, mutluluk ve höşgörü ile sarılıp sarmalanmış güzel günler dileyerek ben de siteye dönüyorum 🙂

Çocukluğumdan beri bizim evde bilinen ve yapılan bir yemektir ciğer sarması. Sık değil ama, belki yılda bir ya da iki kez. Birkaç gün önce geçirdiğimiz kurban bayramı, ciğer sarmasını yapmak ve tarifi paylaşmak için vesile oldu.

Ciğer sarmasını en güzel şekilde ve lezzetli yapmak istiyorsanız, kuzu ciğeri ve kuzu gömleği kullanmalısınız. Kuzu gömleği ilginç bir yapıya sahip, kuzunun iç organlarını saran bu iç yağının bazı yerleri kalın, bazı yerleri ise zar kadar ince. Ben yağ katmanlarının çok fazla olduğu kısımları kullanmıyorum. Sadece en az yağlı olan bölümleri kesip alıyorum.

Daha önce yemediyseniz yağ tabakası gözünüzü korkutabilir, ama ciğerli bir iç pilavın kuzu gömleğine sarılarak fırında pişirilmesi, tarifi imkansız bir lezzeti ortaya çıkartır. Sağlık sorunlarınız varsa, sadece pilavı yiyebilir, yağlı üst kısmı ayırabilirsiniz.

İç pilavda kullanacağımız kuzu ciğerini ben haşladıktan sonra küp şeklinde doğruyorum. Böylece daha yumuşak oluyor. Kavurarak yapmanızı tavsiye etmiyorum.

Malzemeler

6 adet ciğer sarması için;

2 çay bardağı pirinç

1 demet taze soğan

Tuz, karabiber, kuru nane

Haşlanmış ve küp doğranmış kuzu ciğeri (yarım)

Sıvıyağı

6 adet el büyüklüğünde kesilmiş kuzu gömleği

Üzerine ( isterseniz)

1 yumurta sarısı

1 tatlı kaşığı yoğurt

Uygulama

Kuzu ciğerini haşlamak için, önce şeritler halinde birkaç parçaya kesiyorum, böylece haşlanması daha kolay ve kısa sürüyor. Su kaynamaya başladıktan sonra 5-6 dakika haşlanması yeterli. Daha sonra ciğeri tavla zarı büyüklüğünde doğruyor ve bir kenara alıyorum.

Taze soğanları doğrayarak bir servis kaşığı kadar sıvıyağ ile hafifçe kavuruyorum, yıkanmış ve suyu süzülmüş iki çay bardağı pirinci ilave ediyorum. Çok az kavurduktan sonra, iki çay bardağı sıcak su ekliyorum ve düşük ısıda 5-6 dakika pirinçler suyunu çekene kadar bir ön pişirme yapıyorum.

Doğranmış ciğerleri, tuzu ve karabiberi ve naneyi ilave ederek karıştırıyorum, böylece ciğer sarması içi hazırlanmış oluyor.

Ciğer sarmasını hazırlarken, fotoğrafta görüldüğü gibi, bir çorba kepçesinden faydalandım, küçük bir kase de aynı işi görür. Kepçenin üzerine ciğer gömleğini yerleştirip; içine hazırladığım iç pilavdan dolduruyorum. Kepçeden taşan kenarları üzerine kapatıyorum, ters çevirerek dikkatlice tepsiye yerleştiriyorum.

Ciğer sarmalarını bu şekilde fırında üzeri kızarana kadar pişiriyorum. Ben üzeri biraz çıtır sevdiğim için yumurta-yoğurt sosu sürmedim.

Ciğer sarmasının üzerinin yumuşak olmasını isterseniz, bir yumurta sarısı ile bir tatlı kaşığı yoğurdu karıştırıp üzerine sürebilirsiniz.

Kesinlikle sıcak yemenizi öneriyorum, daha masum görünüyor ve gerçekten çok lezzetli oluyor 🙂

10 yorum

  • Ayşe ciğim,
    Güzel yorumun için teşekkürler canım. Biz de çok seviyoruz, ağır olmasına rağmen :))
    sevgilerimle…

  • ayşebayramoğlu

    mine ablacım ellerine sağlık.benim çok sevdiğim bir yemeği yapmışsın.annem bana ciğer sarmasını her bayram yapardı.bu bayram yapamadı.belki birgün bende yaparım butarifi.zaten senin sitene girince bütün tarifleri yapmak istiyorum.

  • Ben cok severim bunuuu 😀 bu yil izine gittigimde anneme yaptirmistim nefis oluyor himmm.Ellerine saglik cnm…

  • Tuğba cığım,
    ne güzel sürpriz, seni burada gördüğüme sevindim. Dursunbey de ciğer sarması biliniyor mu?
    Oğlun gitmiştir, Allah kavuştursun Tuğba cığım, sevgiler…

  • tuğba

    Mine abla eline sağlık. Görüşmek üzere…..

  • çok sevmiorum ciğeri ve benzeri yiyecekleri 🙂 ellerine sağlık birden içi tavuklu filan düşününce daha iyi oldu benim açımdan 🙂

  • Aynur cuğum,
    Haklısın canım, oldukça ağır bir yemek, ciğer sarmasını sevmek için, özellikle kırmızı etlerle ve sakatatlarla aranın iyi olması gerek 🙂 Sevgilerimle…

  • selam Mine ciğim
    Bayramı da geçirdik Rabbim tekrarlarını görmeyi de nasip etsin cümlemize (amin)
    Resimler çok güzel görünüyor ama ben bu yemeği sanırım ciğer sevmediğim için bir türlü sevemedim bizde annem çok sever ve ne zaman yapsa “bir parça al kızım belki beğenirsin” der ben tadına bile bakamam:))
    sizede afiyet olsun canım
    sevgiler

  • Derya cığım,
    Güzel yorumun için teşekkürler, hayırlı pazarlar canım 🙂

  • Mineciğim hayırlı pazarlar inan bu güzelliği görünce gözlerim yuvalarından fırladı.bayılırım ciğer
    sarmaya ellerine sağlık nefis öpüyorum…

Bir cevap yazın