Zeytinyağlı Taze İç Bakla

 

      Gerçek anlamda taze iç baklayı bu yıl keşfettim diyebilirim. Bakla çorbası yaptım, iç baklalı ve peynirli kahvaltılık ekmek dilimleri hazırladım, buharda pişirdim, hatta taze iç bakla ile farklı bir lezzette fava bile yaptım.

       Bu kadar çok taze iç baklayı nereden buldun? Diye merak edenlere vereceğim adres, bahçedeki bakla tarhı olacaktır. Toprak o kadar bereketli ki; bir tane kuru bakla tanesini ekiyorsunuz, zamanı geldiğinde, bu kadar çok baklayı nasıl değerlendirebilirim diyecek kadar çok mahsulünüz oluyor.

        Taze iç baklanın tadını keşfettikten sonra, yine bir ilk yaşanarak, baklaların kabuklarını soyup, şoklayarak dondurucuya da kaldırdım. Artık bakla mevsimi geçmek üzere, bizimkilerin bazıları sararıp kurumaya başlamış bile…

       Elimin altında fazlasıyla iç bakla varken zeytinyağlı yemeğini de yapmamak olmaz değil mi?

       Malzemeler

       300-400 gr. İç kabuğu soyulmuş taze iç bakla

       1 soğan

       1-2 domates

       1-2 diş sarımsak

       Birkaç dal dereotu

       1 çorba kaşığı pirinç

       Tuz

       Biraz limon suyu(isterseniz)

       Zeytinyağı

      Uygulama

      Bir servis kaşığı zeytinyağını tencereye koyup, doğranmış soğanı ilave ediyorum, hafif soteliyorum.

      Doğranmış domatesi ve sarımsağı da ilave edip, birkaç kez çeviriyorum.

       Taze iç baklaları tenceredeki malzemelerle buluşturuyorum. Bir çorba kaşığı pirinci baklaların üzerine serperek, yaklaşık 1 su bardağı sıcak su ilavesi ile tencerenin kapağını kapatıyorum. Hafif ısıda en fazla 10 dakikada pişiyorlar. Çok çabuk piştikleri için arada kontrol etmenizi tavsiye ederim.

         Piştikten sonra, tuzunu ve doğranmış dereotunu ilave ediyorum. Ben biraz da üzerine limon sıktım.       

         Baklanın kendine has baygın tadı, biraz pirinç ve limon ilavesiyle kayboluyor; sağlıklı ve lezzetli hafif bir zeytinyağlı yemeğe dönüşüyor.

3 yorum

  • Canim ellerine saglik olsun,
    baklayi çok severim,zeytinyaglisi konusunda esimle tartismalar yaşasakta 🙂 pazarda veya Turk marketlerinde buldugum an aliyorum ama senin baklalar kadar taze olmuyorlar tabi,

    resimler canli canli çok guzeller,
    sevgiyle kal…

  • Jibek ciğim,

    Taze baklanın kabuklarını soymak oldukça kolay, iç baklalı ve peyniri ekmekler tarifinin altındaki fotoğrafta baklayı nasıl kolayca soyduğumu göstermek istemiştim, o fotoğraflara bakarsan bir fikir edinebilirsin. Bakla içlendiğinde beklemeden kopartılırsa hem kabuğu kolay soyuluyor hem de bakla tanesi yeşil renkte ve tadı daha güzel ve sulu oluyor. Dalında kuruması için bekletildiğinde ise rengi sarıya dönüyor ve soyulması biraz daha zorlaşıyor, iyice kurumuşsa zaten soyulmaz. En güzeli, içlenmiş ama dalında beklememiş ve kurumamış olanı Jibek ciğim, bu yıl bahçedeki baklalar sayesinde iyice öğrendim artık. Baklalar değerleniyor diye annem de çok seviniyor bu arada:)
    Sevgilerimle…

  • Minecim içbaklanın kabuklarının kuru kuru soyulması kolaymı? yoksa sıcak suda bekleterekmi soydun? Burada yetişmediği için tazesini bulabilirsem alıyorum ama genelde dondurulmuşunu kullanmak zorunda kalıyorum.
    Fotolar harika, Rengide kararmadan pişmiş canım eline sağlık.

Bir cevap yazın