Höşmerim Tatlısı (Höşmelim Tatlısı)

Höşmerim tatlısı, taze tuzsuz peynir ile yapılan harika bir lezzet. Ana malzeme olan, koyun sütü İle mayalanmış taze peynir olmadan gerçek bir höşmerim yapılamaz. Koyu sütü ise mevsimsel olarak çıkar, şimdi kuzular doğduğu için koyun sütü bulmak mümkün. Koyun sütünün olmadığı kış aylarında höşmerim tatlısı da doğal olarak yapılamaz. Her zaman markette var dediğinizi duyar gibiyim; bu verdiğim bilgilerden sonra onların gerçek höşmerim tatlısı olup olmadığına siz de karar verebilirsiniz.

Niye koyun sütü? Çünkü koyun sütü daha yoğun ve daha yağlı bir süt. Höşmerim tatlısı da harika lezzetini buna borçlu. İnek sütü ile yapıldığında peynir yeteri kadar yağlı olmadığı için tatlının içine tereyağı ya da margarin ilave etmek gerekiyor ki, bu durumda orijinal tariften uzaklaşılıyor.

Daha önce höşmerim tatlısı için peynir mayalama tarifini vermiştim. Şimdi bu tarife göre yapılan taze peynir ile tatlının yapımına geçebilirim.

     Malzemeler

3 kg. koyun sütünden yapılmış taze peynir

2 adet yumurta

3 kahve fincanı irmik

3 su bardağı şeker

1 yemek kaşığı tereyağı (isterseniz)

     Uygulama

Elimizde taze tuzsuz koyun peyniri olduktan sonra, höşmerim tatlısı yapmak hiç de zor değil. Süzgüde suyu süzülen peyniri tatlı yapacağım tencereye almakla işe başlıyorum, peynir ısındıkça bir miktar daha su salıyor, biraz topaklanıyor ama hiç merak etmeyin, sonra bu peynir topaklarının küçüldüğünü göreceksiniz.

Peyniri orta ısıda 5-6 dakika kaynatıyorum, bu arada devamlı karıştırıyorum. Bir kasede 2 yumurtayı güzelce çırpıyorum. Kaynayan peynire önce yumurtayı sonra da irmiği ilave ediyorum. Yumurtayı ilave ederken çok dikkatli ve alıştırarak eklemeniz gerek. Ben kaseye önce biraz kaynayan peynirden alıp, yumurta ile buluşturuyorum, sonra yavaş yavaş tencereye ilave ediyorum.

İrmiği de tencereye ekliyorum. Peynirin suyu ile irmikler pişeceği için ayrıca su ya da süt ilave etmeye gerek kalmıyor. İrmik ilave edilince tatlının toplandığını göreceksiniz, bu arada isterseniz bir yemek kaşığı tereyağı da ilave edebilirsiniz.

Bu şekilde kısık ateşte devamlı karıştırarak 10 dakika pişiriyorum. Bu aşamada tatlının kıvamı biraz katı gibi görünebilir. Daha sonra, şekeri ilave ediyorum, tatlı şekerle buluşunca gerçek kıvamını buluyor, kısık ateşte 5-6 dakika daha pişmesine izin veriyorum.

Böylece tatlımız hazır oluyor. Servis için höşmerim tatlısının biraz ılınmasını bekliyorum. Tıpkı höşmerimi hakkıyla yapan ilçemizin tek ustası Dondurmacı Ahmet te servis yapıldığı gibi. Yazın dondurma ile de denemenizi tavsiye edebilirim.

Bir cevap yazın