Böğürtlen Soslu Kolay Kek

 

       Misafirlerim için yaptığım, çok kolay ve güzel olan bu kek; dondurucudan çıkardığım böğürtlen püresi ile hazırladığım sosla zenginleşince, herkesin tadına bayıldığı harika bir lezzete dönüştü.

       Kolay kekin tarifini daha önce burada da vermiştim. Benim her zaman yaptığım standart kek tarifidir. Bugün sadece 4 yumurta kullanarak malzemeyi biraz arttırdım. İçine istediğiniz meyveyi, çerezi, tabi ki sınırlı ölçüde rahatlıkla ilave edebilirsiniz.

       Ben bugün yaptığım keki, 1 adet kuru incir, biraz yaban mersini ve keten tohumu ile denedim. Kuru incir sanki biraz kekin sünger yapısını olumsuz etkiledi; yaban mersini ve keten tohumu ise gerçekten çok yakıştı.
Silikon kek kalıbında pişirdiğim kek 16 kişiye ikram edildi ve hala buzdolabında 2-3 parça var. Özellikle dilimli kek kalıpları kalabalık misafirler için idealdir diyebilirim.

       Kekin üzerinde kullandığım ve harika bir tadı olan böğürtlen püresini ise, geçen yaz bahçe böğürtlenleri ile yapmıştım. Şimdi çiçek açmak üzereler; böğürtlenler olunca, inşallah tarifini sizinle paylaşmak istiyorum.

       Böğürtlenli kek tarifini sevgili Japon çekideğinin düzenlediği etkinlik için gönderiyorum.

       Malzemeler

       4 yumurta
       1 büyük su bardağı şeker
       3/4 su bardağı sıvıyağ
       3/4 su bardağı ılık su
       Bir paket kabartma tozu
       2,5 su bardağı un
       Kurutulmuş yaban mersini
       2- 3 çorba kaşığı keten tohumu
       1 tane kuru incir
       Biraz damla çikolata

       Böğürtlen sosu

       1 su bardağı böğürtlen suyu
       1 yemek kaşığı nişasta
       3-4 yemek kaşığı şeker

       Uygulama

       Önceden buzdolabından çıkardığım yumurta ve şekeri bir kaba alarak mikserle 5-6 dakika çırpıyorum. Yumurtaların, özellikle kek ve pandispanya yaparken oda ısısında olması bence çok önemli, böylece kekin daha güzel kabardığını düşünüyorum.

       Sıvıyağı ve ılık suyu ilave ediyorum.Unu ve kabartma tozunu eleyerek kek karışımına ilave ediyorum.Çok küçük doğradığım kuru inciri ve yaban mersinini ekliyorum, keten tohumunu kek karışımı ile buluşturuyorum.

       Keten tohumunu ekmek makinesinde yaptığım ekmeklerde de kullanıyorum, tavsiye ederim, harika oluyor.
Kek malzemelerini karıştırıp kek kalıbına döküyorum. Kekin yarısını kalıba döktükten sonra biraz damla çikolata serpiyorum, sonra geri kalan kek karışımını döküyorum. Damla çikolatayı önceden ilave ettiğimde dibe çöküyor, bunun çaresini sonradan ilave etmekte buldum.

       170c ısıtılmış fırında pişiriyorum. Fırından çıkıp soğuyunca kalıptan çıkarıyorum. Eğer aceleniz varsa ve soğumasını bekleyemiyorsanız, içi soğuk su dolu bir kabın içine kalıbı oturtturun, tabi içine su girmesin, kalıbın tabanı suda olsa yeterli, bu şekilde kek çabucak kalıptan çıkıyor.

       Böğürtlen sosunu şeker ve nişasta ilavesi ile pişirip, ılınınca kekin üzerine kaşık kaşık döküyorum.

4 yorum

  • Aynur cuğum,
    yeni sayfama hoşgeldin canım arkadaşım, yeni eve taşınmak gibi, birsürü yapacak iş var :))
    Yapıcı yorumlarını bekliyorum.
    Sevgilerimle…

  • aaaa Mineciğim yeni sayfana geçtinmi dün baktım daha yoktu bugün göründü ama sanırım henüz tamamlanmamış hayırlı uğurlu olsun canım sağlıkla güzel günlerde kullan inşaallah
    ben hatim için yeni cüzleri dağıttım sana da 2 cüz yazdım okuyamam dersen haber ver biz okuyalım emi canım bekliyorum birde 15 gün süresi var haberin olsun

  • A.S. Hatice ciğim,

    İnşaallah resim sorunu en kısa sürede çözülecektir. Cahide ciğim, photospace programını önermişti, fotoğraflarım inş. daha güzel olacak, sevgilerimle…

  • Esselamu aleykum,
    Güzel kardeşim,yeni siten sayfan hayırlı olsun,Rabbimin razı olacağı yayınlar yapman kolaylıkla nasip olsun(amin).

    O güzel lezzetli,besleyici ve bol malzemeli kekin tarifini okudum ancak resmi bulamadım,sağlık olsun inşaallah o resmi ve diğer güzel resimlerini de görürüz,sevgilerimle,tekrar hayırlı uğurlu olsun.

Bir cevap yazın