Semizotu Bitkisi ve Faydaları

       

 

         Semizotu; Semizotu, en çok 30 cm. kadar boylanabilen bir ya da çokyıllık otsu bir bitkidir. Yuvarlağa yakın oval biçimli, yeşil renkli etli ve sulu yaprakları vardır. Bu yapraklar ile yine etli ve sulu olan yaprak sapları yenilir. Bitkinin küçük çiçekleri genellikle sarı, bazen eflatun, pembe ya da kırmızı renkli olur. Erselik özellikler taşıyan çiçeklerinin döllenmesiyle olgunlaşan küçük kapsül durumundaki meyvelerinin içinde çok sayıda siyah renkli minik tohum bulunur. Kültür çeşitlerinin yaprakları daha irice ve yabanilerininki küçük olan semizotunun kıymalı ve pirinçli yemeği yapılır. Ayrıca semizotu yapraklan, çiğ olarak öylece ya da salatalara katılarak yenilir. Kökeni Orta Doğu ve Hindistan olmakla birlikte dünyanın birçok bölgelerinde bulunmaktadır. Sebzeler arasında en fazla miktarda Omega-3 içerdiği anlaşılmıştır.

         Semizotunun faydaları : Semizotunun, kanama hastalıklarında ve peklikte çok faydalı olduğunu kaydeden uzmanlar, kanı temizlediğini, bol idrar söktürdüğünü, kanı, üre ve benzeri pisliklerinden temizlediğini, sinir krizleri ve beyin yorgunluğunu geçirdiğini, böbrekteki kum ve taşı döktüğünü bildiriyor.

          Semizotunun, şeker hastalarının susuzluğunu azalttığını, şişmanlara kilo verdirdiğini belirten uzmanlar, semizotu, yeşil salata olarak yenirse faydasının fazla olduğunu ifade ediyor.

          BESİN DEĞERLERİ 100 gr. taze semizotunun besin değerleri şunlardır: 32 kalori; 2 gr. protein; 3,8 gr. karbonhidrat; 0 kolesterol; 0,4 gr. yağ; 1,4 gr. lif: 4 mgr. fosfor; 40 mgr. kalsiyum; 0,2 mgr. demir; 80 mgr. sodyum; 45 mgr. potasyum; 180 IU A vitamini; 0,04 mgr. B1 vitamini; 0,03 mgr. B2 vitamini; 0,03 mgr. B6 vitamini ve 8 mgr. C vitamini. Kalp sağlığınızı semizotu ile koruyun.

         Tedavi maliyeti yüksek hastalıkların başında gelen kalp rahatsızlığından ucuz hatta sıfır maliyetle korunmak mümkün. Nasıl mı? Semizotu yiyerek, çay veya üzüm suyu içerek. Buna düzenli yürüyüş de eklenecek olursa kalp krizi geçirme riski yüzde 98 oranında azalıyor. Son yıllarda özellikle genç yaştaki insanlar kalp krizi nedeniyle ölüyor. İstatistiklere göre, dünyada her sene 17 milyon insan kalp krizi sebebiyle ölüyor. Türkiye`de ise nüfusun yüzde 20`si koroner kalp hastalıklarının tehdidi altında yaşamını sürdürüyor.

         Oysa, tedavi maliyeti milyarlarca lirayı bulan kalp hastalıklarından korunmak için ekonomik yöntemler var. Sadece semiz otu tüketilmesi, çay veya üzüm suyu içilmesi, düzenli spor yapılması kalp krizinden korunmak için yeterli. Amerika New York Presbyterian Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Özgen Doğan, kalp sağlığında önemli olanın koruyucu tedbirler olduğu belirterek, semizotunun, üzümün ve çayın kalbi koruduğunu, kriz geçirme riskini önemli ölçüde azalttığını vurguluyor.

        Nabız Dergisi`nde yayınlanan röportajda, üzüm ve çayı `kalbe dost besinler` olarak tanımlayan Dr. Doğan, zeytinyağı tüketilmesini de öneriyor. Kalori sorunu olmayanların gün içinde istedikleri kadar üzüm suyu içebileceğini belirten Dr. Doğan, `Üzüm gibi antioksidan etkisi ve kan damarlarındaki pıhtıyı azaltması nedeniyle, çay da kalp krizi riskini düşürüyor. Günde 2-3 bardak çay ise kalbi koruyor. İçeriğinde Omega-3 maddesi bulunan semizotu da kalbi koruyan ekonomik ürünlerden.

       Türkiye`de ucuz ve kolay elde edilebilmesi açısından bir şans olarak görülen semizotundaki Omega-3`ün düzenli tüketilmesi kandaki kolesterolü normal seviyede tutuyor. Ayrıca kanı incelterek pıhtılaşmayı engelliyor. Badem ve fındıktan da Omega-3`ü elde etmek mümkün.` diyor. Dr. Özgen Doğan`ın önerileri arasında kalbi koruyan `bedava` sporlar da var.

       Doğan`ın verdiği bilgilere göre, 30 dakika yürümek kalp krizi riskini yüzde 50, haftada iki kez yüksek tempoda yürümek yüzde 80, haftada üç-dört kez yüksek tempoda yürümek de 90 ve haftada beş günden fazla yüksek tempoda yürümek yüzde 98 oranında azaltıyor.

        Acıbadem Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Sarıoğlu da hayvansal ve doymuş yağların, zengin beslenme alışkanlığının kalp hastalıklarını tetiklediğine dikkat çekiyor. Sigara tüketimini ülkemiz için ayrı bir felaket olarak tanımlayan Dr. Sarıoğlu, hızlı şehirleşmenin getirdiği fiziksel hareketsizliğin, egzersizden uzak, spor alışkanlığı olmayan bir yaşam biçiminin kalp hastalıklarını hızlandırdığını belirtiyor. Kalbiniz için altın kurallar İdeal kilonuzu koruyun. Sıvı yağ (zeytinyağı, mısırözü yağı) içeren ve meyve, sebze, tahıl ve lifli besin ağırlıklı bir diyet uygulayın. Kolesterol düzeylerini ve kan basıncını yükseltebileceğinden dolayı alkol kullanmaktan kaçının. Yüksek kan basıncı ve diyabet için tedavi uygulayın. Sigarayı bırakın. Stresle baş etme eğitimi alın Koroner kalp hastalığı risk analizi yaptırın.http://www.50mucizebitki.com/semizotu.html

Bir cevap yazın