Zeytinyağlı Enginar Dolması

 

Bugün zeytinyağlı ve iç baklalı enginar dolması yapmak için, son zamanlarda en sevdiğim mekan olan mutfaktayım; yemek yapmanın zevkli ve hayal gücümü harekete geçiren yönünü çok seviyorum.

Enginar nasıl pişirilir? sorusuna; mevsimin ilk enginar yemeğini, her zaman yaptığım gibi, pazardan aldığım iç baklalarla zeytinyağlı olarak pişirdim diye cevap verebilirim.

Enginar bazı bölgelerde yetiştirilmediği için çok bilinmeyen, daha çok Marmara, Ege ve Akdeniz bölgesine özgü bir sebze.

Taze ve körpe enginar, yaprakları ile beraber yenilebiliyor ve çok lezzetli oluyor. Ayrıca sap kısımlarını da soyup yemekte kullanabilirsiniz. Bazı enginar türlerinde; enginar kalbi denilen alttaki çanak kısmı ile yemek yapılıyor. Zamanı çabuk geçen bir sebze, o kadar da faydalı ki; mevsiminde bol bol tüketmenizi öneriyorum.

    Enginarın faydalarından bahsetmek gerekirse;

İklimi yumuşak ve nemli, toprağı killi, kumlu ve rutubetli pek çok ülkede yetiştirilen enginarın faydaları saymakla bitmiyor. Bu kadar faydalı olmasının nedeni, bünyesinde “cynarine” içermesi.

Enginarda aynı zamanda yüksek miktarda magnezyum, demir ve C vitamini de bulunuyor. Kandaki üre, kolesterol ve şeker miktarını azaltan enginar, düşük kalorili olması nedeniyle rejim yapanların baş tacı.

Damar sertliği ve kalp hastalıklarını önleyen, sinirleri güçlendirerek vücuda dinçlik veren, ruhi ve bedeni bitkinliği ortadan kaldıran enginar, unlu yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırdığı gibi kolesterolü düşürüyor.

Bu mucizevi bitki ayrıca karaciğer hastalıklarının çabuk iyileşmesini sağlıyor, böbrek kumlarının dökülmesine yardımcı oluyor, ishali kesiyor, mide ile bağırsakların temizlenmesinde büyük rol oynuyor ve romatizma hastalarına tavsiye ediliyor.

İştah açıcı özelliği de olan enginarın yalnızca emzikli kadınlar, böbrek ve mesanesinde iltihap olan kişiler tarafından yenilmemesi gerekiyor

       Malzemeler

        4 adet enginar

250 gr. iç bakla

2-3 adet taze soğan

2 çorba kaşığı pirinç

1 domates

Yarım limon suyu

Taze nane

Zeytinyağı

Tuz

         Uygulama

Enginar yemeğini, bugün yaptığım gibi yaprakları ile pişirirsem genellikle enginarın üst yapraklarını birkaç tur keser ve atarım, ama pazardan aldığım enginarlar daha yeni yetiştiği için çok körpeydi ve sadece bir tur yapraklarını kestim.

Enginarın üst kısmını da bıçakla keserek yapraklarını elimle dışa doğru açtırıyorum ve ortasında iç harcını koyacağım bir boşluk oluşturuyorum.

Ayıkladığım enginarları bir kap içinde bulunun limonlu suya aktarıyorum. İç malzemeyi hazırlayana kadar, kararmaması için limonlu suda bekletiyorum.

Aslında iç malzeme, kaç adet enginardan yemek yapacağımız ile doğru orantılı. Benim aldığım enginarlar küçük olduğu için ve 4 adet olduğu için, iç malzemesini de az yaptım. Pirinç, taze soğan, taze nane, domates ve tuz dan dan oluşan iç malzemeyi hazırlıyorum. Enginarların elimle açtırdığım ortasına iç malzemeyi dolduruyorum.

Düdüklü tencereye enginarları ve iç baklayı ilave ediyorum. Zeytinyağı ve bir çay bardağı su ilavesi ile, buhar çıktıktan sonra ocağın ısısını biraz azaltarak 30 dk. pişiriyorum.

Sebze yemeği için düdüklü tencerede 30 dakika pişirmek çok uzun bir süre ama enginarın yapraklarının pişmesi için bu süre gerekli.

Yemek piştiğinde, lezzeti ve görüntüsü ile kalpleri fethetmeyi başarıyor.

Bir cevap yazın