Brüksel Lahanası Yemeği (Top köfteli)

 

       Bugün mutfağımda top köfteli Brüksel lahanası pişiriyorum, genellikle hep aynı tarzda pişirdiğim bu güzel yemeği sizinle de paylaşmak istedim. Bazı sebzeler tamamen zeytinyağlı daha güzel olurken, kimilerini de kıymalı, etli ya da köfteli yaparak lezzet açısından zenginleştirmek ve daha besleyici hale getirmek mümkün.

       Geçen gün küçük top köfteli karnabahar yemeği yaparken kullandığım ve fazlasını dondurucuya kaldırdığım köfteleri, Brüksel lahanasına eşlik etmesi için dondurucudan çıkarıyorum. Böylece yemeği hazırlama süresi oldukça da kısalmış oluyor. Bu yöntemi kullanmayan arkadaşlara tavsiye ederim. Küçük top köfteler hazırlamak ve bir kerede pişirerek fazlasını dondurucuda muhafaza etmek gerçekten de çok pratik. Benim gibi kızartma yapmaktan hiç hoşlanmayanlara duyurulur.

        Brüksel lahanasını köfteli pişirmek sebzelerle arası pekiyi olmayan küçük ve büyük! Çocuklar için de iyi bir alternatif olabilir. İnşaallah siz de beğenirseniz, pazardan severek alınan bu sebzenin afiyetle yenmesine ben de vesile olurum. Yemeğin püf noktalarından bahsedecek olursak; yemeğin tuzunu piştikten sonra ilave ediyorum.
Sebze yemeklerinde genellikle biraz daha yoğun olan salça yerine ev yapımı küp domates konservesi ya da rende domates konservesi kullanıyorum. Şimdiden kolay gelsin.
 

       Malzemeler

       300 gr. Brüksel lahanası (1 paket)

        Bir adet havuç

       Küp domates konservesi

       Zeytinyağı

       10-15 adet küçük arpacık soğanı

        Küçük top köfteler

       300 gr. Kıyma

       1 soğan

       1 yumurta

       1 dilim bayat ekmek içi ya da 2 çorba kaşığı galeta unu

       Tuz, karabiber

       Kuru nane

 

       Uygulama

       Köfte tarifini değişik bir karnabahar yemeği” tarifinde yazmıştım, buraya da aynen kopyalıyorum. Benim köftelerim hazır olduğu için bu aşamayı atlıyorum. Köfte harcını hazırlayarak işe başlıyorum. Soğanı rendenin ince tarafından rendeleyerek bir kaba alıyorum. İçine kıymayı, galeta ununu, yumurtayı ve baharatları ilave ediyorum. Güzelce yoğurarak köfte hamurunu yapıyorum. Küçük yuvarlak köfteler haline getiriyorum, boyutları fındıktan biraz daha büyük.

       Kızartma için kullandığım derin ama tabanı küçük olan tencereye bol sıvıyağ ilave ediyorum, yağ kızınca köftelerin yarısını kaba aktararak birkaç dakika kızartıyorum, çok fazla kızartmanızı önermem. İkinci posta köfteleri de kızarttıktan sonra bir kenara alıyorum.

       Arpacık soğanlarını soyarak yemek için hazırlıyorum. Normal soğanla da yapabilirsiniz, lezzet açısından hiç fark etmez, ben görsel olarak bu tür sebzelerde her şeyin iri taneli olmasını çok seviyorum, bu nedenle arpacık soğanı kullandım. Uygun bir tencereye 1- 2 servis kaşığı zeytinyağını koyup soğanları güzelce soteliyorum. Soyulmuş ve verev doğranmış havuçları da ilave ediyorum. Birkaç dakika kavurduktan sonra küp domates konservesinden iki servis kaşığı ya da bunun yerine domates salçası kullanılmak isteniyorsa yarım bardak su içinde inceltilmiş yarım yemek kaşığı salçayı ilave ediyorum.

       Küçük top köfteleri ve Brüksel lahanalarını tencereye ilave edip, bir iki kez çeviriyorum ve biraz da sıcak su ilave edip düşük ısıdaki ocakta 20 dakika pişirerek lezzetlerin buluşmasını bekliyorum. Yemeğin pişmesi için 1 su bardağı sıcak su yeterli geliyor. Siz daha sulu bir yemek istiyorsanız, su miktarını biraz daha arttırabilirsiniz.

       Yemek piştikten sonra tuzunu ilave etmeyi unutmuyorum.

        İstenirse üzerine çok az zeytinyağı gezdirilebilir.

Bir cevap yazın