Lahana Sarması (Tavuk Etli)

Türk mutfağının seçkin yemeklerinden biri olan sarmayı, bugün lahana ile ve tavuklu yapmak istiyorum. Farklı iç malzemelerle sarma yapmak mümkün. Kıymalı veya zeytinyağlı yaprak sarması, sıralamada başı çeker; ama lahana, pazı, karalâhana yapraklarından yapılan sarmalar da çok güzel olur.

Sarma yapmanın zorluğu ile doğru orantılı birçok püf noktası var. Yapımı da oldukça zaman alıyor; bir de ölçüyü biraz fazla kaçırıp iç malzemesini çok hazırlamışsanız ve tek başına yapıyorsanız sarma yapma macerası kâbusa dönüşebilir. Bu nedenle az miktarda yapmak, zevkle hazırlayıp iştahla yemek en güzeli; özellikle etli ya da kıymalı sarmalar ısıtılınca lezzetini biraz kaybediyor, bu noktayı da göz önüne alarak malzeme miktarını ayarlamak gerekiyor. Zeytinyağlı sarmalar soğuk tüketildiği için ısıtma açısından bir sorun yok.

       Malzemeler

Bir adet orta boy lahana

1 çay bardağı pirinç

2 büyük soğan

200-250 gr. Tavuk eti (erpiliç)

Domates-biber karışık sos

Sıvıyağ

Kuru nane, Maydanoz

Tuz, Karabiber

Yenibahar(dolma baharı) isterseniz

        Uygulama

Pazardan alırken, sarma yapmaya uygun olan bir lahana seçmiştim. Nasıl sarma için uygun lahana seçilir diye sorarsanız, yaprakları sıkı bir şekilde sarılmış olmalı, ince yaprak kısımları daha fazla olmalı diye püf noktalarını verebilirim. Sarma yapmak için lahana yapraklarını birkaç dakika kaynayan suda tutmak gerekiyor. Yaprakları önceden tek tek ayırıp, haşlayabileceğiniz gibi; lahananın daha sert ve damarlı olan alt kısmını bıçakla tamamen keserek, lahana yapraklarını ayırmadan bütün olarak da haşlayabilirsiniz. Yaprakların inceliğine göre kaynama süresi bir iki dakika daha uzayabilir ama dikkat edin, çok fazla haşlanıp erimesinler. Haşlanan ve sarılmaya hazır hale gelen yaprakların suyunu süzüp bir tabağa koyuyorum.

Tavuk etini mümkün olduğu kadar küçük doğrayarak, 2 servis kaşığı sıvıyağ koyduğum tencereye alıyorum. Tavukları yağda birkaç dakika kavuruyorum, suyunu çektiğinde; küçük doğranmış 2 adet soğanı ilave ediyorum. Soğanlarla tavuk etlerini beraberce birkaç dakika daha kavurmaya devam ediyorum.

Yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinci de tencereye alıyorum, bütün malzemeleri karıştırıp, üzerine 1 çay bardağı sıcak su koyarak, düşük ısıdaki ocakta pirinçler suyu çekene kadar birkaç dakika pirinci kabartıyorum. Ocaktan alıp, biraz ılınınca, domates- biber karışık sostan 1 yemek kaşığı ( siz salça kullanacaksanız daha az koyun, çünkü salça hem tat hem de renk olarak daha yoğun oluyor)tencereye ilave ediyorum. Kuru naneyi ufalıyorum, tuz, karabiber, yenibaharı ekliyorum. Maydanozu yıkayıp ince ince doğruyorum ve tencereye ilave ediyorum. Böylece lahana sarmasının iç malzemesi hazırlanmış oluyor.

Sarma yaparken, yaprak çok büyükse, birkaç parçaya kesilebilir, büyüklüğü ayarlamak bizim elimizde. Yaprak sarmasında olduğu gibi kenarlarını çok fazla katlamamıza da gerek yok, çünkü pirinçler dışarıya taşmıyor. Ayrıca, yaprağı büyük hazırlayıp, çok fazla sararsak, lahana tadı daha çok hissedilecek ve çok da hoş olmayacaktır.

Lahana sarması yaprakları asma yaprağında olduğu gibi aynı formda olmadığı için, burada hayal gücünüzü kullanmanız ve birbirine boyut ve şekil olarak benzeyen sarmalar hazırlamanız gerekir. Verdiğim malzemelerle 40 adet irili ufaklı sarma oldu.

Tencereye yerleştirmeden önce, kıyısında köşesinden kestiğim fazlalık lahana yapraklarını tencerenin altına döşedim, maydanoz saplarını da koyabilirsiniz. Buradaki püf nokta; en alttaki sarmaların su ile çok fazla temas etmesini ve lapa gibi pişmesini engellemek. Bu yöntem çok işe yarıyor; yoksa en alt sıradaki sarmalar her zaman daha çok pişmiş oluyor.

Lahanaları tencereye dizdikten sonra, üzerine biraz yağ gezdirip, bir çay bardağı da sıcak su ilave ediyorum. Ocağa alıp, kaynamaya başladığında ocağın ısısını düşürüp yaklaşık 25-30 dakika pişiriyorum. Son bir püf nokta; kullandığım pirinç ile orantılı su kullanıyorum.

Bu sarmada salça ya da sos kullanıldığı için 1 bardak pirince 2 bardak su kullandım. Yazın domates ile yapıldığında; domatesin kendi suyunu da hesap ederek daha az su kullanıyorum. Sarmalar pişip, ılındığında tabağa alarak servis yapıyorum. Tavuklu lahana sarması tek kelimeyle mükemmel oluyor, kesinlikle tavsiye ederim.

Bir cevap yazın