Kireçte Pekmezli Kabak Tatlısı

 

       Balkabağının lezzetteki son noktası diyebileceğim, biraz oyalayıcı ama kesinlikle buna değen bir tarifle mutfaktayım. Daha önce yaptığım zencefilli kabak tatlısından sonra biraz daha zor bir tarif bu. Tarifin kaynağı, çocukluğuma kadar uzanan yaz günlerinde babaannemin bahçesinde yapılan pekmez telaşı ve pekmezin içine atılan ince dilimlenmiş balkabakları…

        Bazı lezzetler ve tarifler hiç unutulmamalı; babaanneden toruna, anneden kızına aktarılmalı.  Artık pekmez kaynatılmıyor bahçede, kabak tatlısını da hazır alınmış pekmezle yaptım. Sonuç, bildiğiniz kabak tatlısı gibi olmuyor, kabak dilimlerinin üzerinde incecik çıtır çıtır bir katman oluşuyor ve içi yumuşak kalıyor. Sanki şekerleme gibi, yoğun bir tada sahip.

        Malzemeler

        250 gr. Sönmemiş küçük kireç parçaları

        3-4 litre su

        500 gr. Dilimlenmiş balkabağı

        250 gr. Tozşeker

        1 su bardağı su

        1 kahve fincanı pekmez

        Uygulama

        Bir gece öncesi: Kireç parçalarını büyük bir tencereye alarak üzerine 3 litre kadar su ilave ettim. Aslında fokurdayarak dumanlar çıkarması ve kabarması gereken kireç parçalarında önce hiçbir tepki yoktu, hatta bu beyaz şeyler acaba gerçek kireç değil mi? diye endişelenirken, suyun içinde sessizce çözündüklerini fark ettim. Bütün parçaların çözünmesi yarım saat sürdü. Benim karşılaştığım bu durumla karşılaşırsanız, merak etmeyin, ertesi gün pişirdiğim kabaklarda aynı güzel sonucu aldım. Eriyen parçalar altta bir tabaka oluşturdu ve üzerindeki su oldukça berraktı. Bir kepçe yardımıyla temiz suyu başka bir kaba aldım ve soyup dilimlediğim kabakları kireç suyuna yatırdım. Bir gece kireçli suda bekletilen kabaklar gerçekten de çok çıtır oluyor, biraz daha yumuşak olsun isterseniz birkaç saat kireçli suda bekletmeniz yeterli olacaktır.

        Bu sabah: Kireç suyunda uyuyan kabakları alarak güzelce yıkıyorum ve temiz su ile dolu kapta bir saat bekletiyorum. Sonra yine yıkayarak tatlıyı pişireceğim tencereye alıyorum. Üzerine 1 su bardağı su ile 250 gr. Tozşeker ilave ediyorum. Burada iki püf nokta var. Kabaklar kireç suyunda beklediği için sertleştiler ve kendi sularını bırakmaları hem zor hem de uzun sürecek. Bu nedenle suyu ekliyorum. Şeker miktarı biraz az gelebilir ama sonra pekmez gibi yoğun bir tat ilave edeceğim için, şimdilik bu kadar şekerin yeteceğini düşünüyorum. Tenceredeki kabaklar kaynamaya başladıktan sonra kapağı kapatıp, ocağın ısısını azaltarak en az 35- 40 dakika pişiriyorum. Arada kontrol etmeniz iyi olur, tenceredeki suyun bitip, kabakların tencerenin tabanına yapışmasını istemeyiz.

        Kabakların suyu azalmış, kıvam olarak da yoğunlaşmışsa, pekmezi ilave etme zamanı gelmiş demektir. Eğer tenceredeki şerbet çok azsa ve pekmezinizin kıvamı da çok koyu ise, birkaç çorba kaşığı su ile incelterek tencereye ilave etmenizi öneririm. Pekmez ile birlikte kabaklarımız yaklaşık 10- 15 dakika daha hafif ısıda pişmeye devam edecekler. Pekmezin tadını ve rengini iyice içlerine çekecekler. Kabaklar pişince, ılındıktan sonra servis tabağına alıyorum ve yanında ceviz ile misafirlerime ikram ediyorum.

19 yorum

  • Türkan Hanım merhaba,

    ziyaretiniz ve yorumunuz için çok teşekkür ederim, sevgiyle kalın..

  • Türkan Dağ Eser

    Çocukluğumun, en sevdiğim tatlısı dır. Allah rahmet eylesin, anneciğine biz seviyoruz diye her sonbahar mutlaka kışlık olarak yapardı.Tarif birebir aynı değil ama Ellerinize sağlık.Bu tatlının
    tarifini bulmak beni çok mutlu etti.

  • elsude

    merhaba mine. kireç taş kireçten ıslattım beklettim. üzerine çıkan duru suyunu alım. ama neden olmadığını ben de anlamadım çokta üzüldüm. o kadar özendim hüsranla sonuçlandı. artık bida denemeye cesaretim kalmadı.

  • Sevgili Elsude
    Kullandığın kireçten olabilir mi? Aklıma sadece bu geliyor çünkü 🙁 Kabaklar kaynarken dediğiniz gibi fos fos kabarıyor ama piştikten sonra, eski halini alıyor ve dış katmanı çıtır oluyor, içi yumuşak kalıyor. kabağın çıtır olmasını kireç sağladığına göre, çıtır olmadıysa kireçtendir 🙁 İnanın ben de çok üzüldüm olmamasına…

  • elsude

    dediğiniz gibi kireçli suda beklettim sonra temiz suda beklettim. aynı yaptığınız işlemleri bnde yaptım ama kabaklar fos fos oldu. 2. defadır deniyorum yine aynı oldu çok üzüldüm.lütfen bana cevap yazarmısınız.

  • Merhaba, Blogunu ve tariflerini keyifle inceledim. Senin tarifinden esinlenerek dün akşam yaptığım pekmezli kabak tatlısı harika sonuç verd. Görmek istersen bloguma beklerim. Sevgiler,Funda

  • Bayılırım Kiraçte Kabak tatlısına. Geçen senelerde benzer tarifleri bende denemiştim. Bu tarifte çok güzel. Ellerinize sağlık.

  • Sevgili clover

    evet bildigimiz kirec, ben sonmemis diye adlandirilan ve tas seklinde olanlar ile yapiyorum. sadece kabak tatlisi degil, kayisi recelinde de denedim cok guzel oldu. Hatta Tayland da da bu sekilde tatli yapildigini ogrendim.
    Sevgilerimle…

  • clover

    merhaba,
    tarifinizi okudum, çok değişik geldi 🙂 ama resimlerden anlaşılan çok güzel.
    ancak ben ilk defa kireç suyunda bekletmeyi duydum, burada bahsettiğinz bildiğimiz inşaat işlerinde kullanılan kireç değil mİ?

  • Sevgili Fadime Hanım,
    Bu özel tatlıyı demek sizde biliyorsunuz 🙂 Bilenlerin vazgeçemeyeceği kadar güzel bir tatlı. Ben en sonunda evde yapmayı öğrendim, Almanya da inşaat malzemesi satan mağazalarda yok mudur acaba toz kireç?
    Görüşmek üzere, sevgilerimle…

  • Bende Mersinde büyüdüm bu tatliyi hazir olarak alir ve yerdik en evdigim tatlilar bu tatli ve kelebictir sanki yemis gibi oldum tesekkürler Almanyada sönmemis kireci nasil bulursun ki hayalini kurarsin ve izne gidersen yersin

  • Ayşe ciğim,

    Sitede yorumunu görmek çok güzel,kabak tatlısını beğenmene sevindim, biz de çok seviyoruz. Görüşmek üzere, sevgiler…

  • ayşe bayramoğlu

    mine ablacım geçenlerde bu kabak tatlısınıda denedim güzel oldu ama ben kireçte 4-5saat kadar tuttuğum için dışı sert olmadı fazla.Önümüzdeki günlerde yine denemeyi düşünüyorum.

  • jibek ciğim,

    Demek ki yorgunluğum taa oralardan belli oluyor:) tarif eklemeye öyle bir daldım ki, diğer düzenlemelere hiç bakamadım.”Arkadaşlar linklerini”en kısa sürede ekleyeceğim inş.:) Çok sevdiğim arkadaşlarımı hiç unutur muyum?
    Sevgilerimle canım arkadaşım…

  • Minecim, diğer sitenide gerçekten çok derli toplu profesyonel buluyor çok beğeniyordum, burası oranın daha gelişmi olmuş, dolu dolu ama tıkış tıkış değil göz yoran birşey yok aksine iç açıcı ferah aydınlık huzur veren bi sayfa olmuş canım, eee üstüne birde profesyonel capcanlı fotoğraflarda eklenince çok çarpıcı hâl almış maşallah subhanallah. Sadece arkadaşlar bölümünü göremedim. Rabbim nazarlardan korusun canım arkadaşım çok yoruldun kendini bu kadar yıpratma sen bize lazımsın 🙂 seni seviyorum güzeldostumbenim.

  • Hale ciğim, dut reçeli hiç yapmadım kireç suyunda bekleterek ama bahsettiğimiz şekilde yapılmış kayısı reçeli gördüm ve yedim. Kayısılar cam gibi şeffaf olmuştu, harikaydı. Dut mevsimine az kaldı, denemek gerek gerçekten.Sevgilerimle…

  • Sevgili Jibek ciğim,

    Ziyaretin ve güzel yorumun için çok teşekkürler canım arkadaşım,güzel duaların için de amin diyorum. Daha fonksinonel olduğunu düşündüğüm bu temada devam edeceğim artık inş. yeni temayı nasıl buldun?Bu arada arkadaşlarımı çok ihmal ettim ama bir iki gün sonra aranızdayım, sevgilerimle…

  • Kirec cok sayida recelde kullaniliyor saniyorum, burada kirec bulamiyoruz. Guzel bir tarif yine harika olmus, ablama soyleyim unutmadan bana kirec getirsin gelirken bende recel tarifleri notlari birikmeye basladi. ayrica facebook da birisi dut recelinden bahsetimis hic denedin mi?

  • Hamarat arkadaşım sayfana girmemle şaşkınlığımı üzerimden atma sürem epey uzundu:) Minecim sen neyaptın böyle tarifleri peşpeşe sıralamışsın eee girdikmi çıkması zor artık maşallah barekallah sana canım. Ay şaşkınlıktan tebrik etmeyi unuttum:P sayfan hayrlı bereketli bol lezzetli olsun canım, daha öncede sırf tebrik etmek için gelip defalarca mesaj yazmama rağmen ulaştıramamıştım hata veriyordu inşallah benden kaynaklanıyordur cici sayfana çok emek verdin ama değmiş doğrusu emeğine ellerine sağlık canım faydalı hizmetlerinin hayrla devam etmesini dilerim.
    Gelelim bu harika kabak şölenine:) kirecin bile gramını vermişsinya Allah iyiliğini versin e mi 🙂 ben kireci bulamıyacağıma göre sen berim yerime bol bol ye canım şifalr olsun elcazına sağlık çocuklarınada afiyetler olsun güzel ruhlu arkadaşım, sevgimle rahmana emanet ol.

Bir cevap yazın