Çikolatalı Makaron

 

      Makaron yapmaya defalarca niyetlenmiş, tarif defterime ayrıntılarıyla yazmış ama bugüne kadar bir türlü cesaret edememiştim. Sanki makaron yapmak, bir sınavdı ve başarıyla yapanlar bir üst sınıfa geçecekti.

        Bugün makaronlar fırında pişerken eteklerinin oluştuğunu gördüğümde sınavı başarıyla verdiğimi hissettim, akşam eşime tattırdıktan sonra, ilk yudumda“Çok güzel” ve ikinci yudumdan sonra, ben bir şey demeden “tatları çok nefis olmuş” demesi ise makaron hikayelerinin bizim evde de başladığını gösteriyordu.

       Kesinlikle devamı gelecek, belki de yarın… Tecrübe kazandıkça daha mükemmel forma ve lezzete ulaşacağıma inanıyorum. Bizim Pastane de sevgili Zinnur Hanım gibi ustalar varken tarif hakkında çok fazla söze gerek yok, belki kaçıran arkadaşlar için birkaç hatırlatma olabilir; kullanılacak yumurta akları mutlaka dışarıda ılık bir ortamda beklemiş olsun.

        Tepsiye dizilen makaronların üstlerini düzeltmek için parmağımızın ucunu biraz ıslatabiliriz. Pudra şekeri, badem unu ve kakaoyu elekten iki kez geçirmekte fayda var. Kesinlikle 12 dakikayı aşmayın, ben 11 dakika fırında tuttum, bir dahaki sefere 10 dakikada çıkaracağım. Zor bir tarif kesinlikle değil. Eliniz alışıp yapmaya başlayınca eminim size de kolay gelecektir, belki de zor algısı, makaronun anavatanı Fransa dan çıkmıştır kim bilir. Bize göre kolay…

        Malzemeler

       2 yumurta akı

       5 yemek kaşığı tozşeker

       100 gr. pudra şekeri

       50 gr. badem unu (Bursa Metro Marketten aldım)

       3 yemek kaşığı kakao(silme)

      Kreması

      50 gr. oda ısısında yumuşamış tereyağı

       80 gr. çikolata

       1/ 2 bardak sıvı krema

       Uygulama

        Yumurta aklarını temiz ve tamamen kuru bir kaba alarak önce mikserin yavaş, daha sonra hızlı ayarıyla yumuşak tepecikler oluşturana kadar çırpıyorum. 5 kaşık tozşekerini, her bir seferde bir kaşık alarak ve yavaş yavaş, bir yandan çırparken bir yandan da ekliyorum. Şekerin tümünü eklediğimde karışımın oldukça sert olduğunu gördüm, birkaç dakika daha çırparak bıraktım; mikser durduğunda karışımın dokusu o kadar sert olmuştu ki, karıştırma kabını ters çevirdiğimde en küçük bir kıpırtı yada haraket yoktu.

       Kakao, pudra şekeri ve badem ununu karıştırarak elekten iki kez geçirdikten sonra, malzemenin önce yarısını yumurta aklarının üzerine döktüm ve tahta bir spatulla  birkaç kez karıştırdıktan sonra kalan malzemeyi de dökerek, güzelce karıştırdım.

       Yağlı kağıt serilmiş tepsiye sıkma torbası ile küçük yuvarlaklar şeklinde sıktım. Üzerinde oluşan sıkma ucunun izlerini parmağımın ucuyla düzelttim, bu arada parmağımın ucunu suya değdirdim, yoksa hamur elinize yapışıyor, sonra tepsiyi birkaç kez yere vurarak olası hava kabarcıklarının gitmesini sağladım.  

       Şimdi sıra makaronların üstünün kabuk tutup biraz sertleşmesi için beklemeye geldi, tepsiyi soğuk kilere alarak ben diğer mutfak işlerime daldım, sonra makaronların kremasını hazırladım; sıvı kremayı bir kaba koyarak içine çikolataları küçük parçalara bölerek kattım, ocağa alarak çikolatalar eriyene kadar ısıttım, ocaktan alınca, yumuşak tereyağını ilave ederek, mikserle katılaşana kadar çırptım, tam bir pastane kreması gibi oldu diyebilirim. Benim çikolatalarım sütlü olduğu ve miktarı da 80 gramdan biraz az olduğu için kremanın rengi sütlü kahve oldu, ama böyle de tadı çok güzeldi, orijinal tarifte çikolata miktarı 80 gramdı.

       Kremayı dolaba kaldırdıktan sonra bir saatten fazla zaman geçtiğini görünce makaronları kontrol ettim ve elime yapışmadıklarını farkettim. Hemen fırını 170c de ısıttım ve tepsiyi fırına verdim. 11 dakika sonra fırından aldığımda makaronlarım olmuştu. Balkonda 5 dakika bekleyince soğudular ve kolayca yağlı kağıttan ayrıldılar.

        Eşleştirme yaparken kremasını da arasına sürdüm ve birkaç tanesini tadına bakayım derken afiyetle yedim; dışı kıtır, içi yumuşak, zıtlıkları sevenler için ideal bir lezzet olduğunu düşünüyorum. Belki çok tatlı sevmeyenlere biraz ağır gelebilir. Sizin de bir makaron maceranız olmasını istiyorsanız mutlaka deneyin…

Bir yorum

  • ece

    Tarifiniz gerçekten çok açıklayıcı olmuş eminim çok da lezzetli olmuştur. Ama bir saat üstünün sertleşmesini beklemektense fırının en düşük sıcaklığında 20 dakika pişirin, 20 dakikanın sonunda 150 dereceye çıkarıp 15 dakika daha pişirin, tabi isterseniz 🙂 Ben bu gün öyle yaptım sorunsuz oldu 🙂

Bir cevap yazın