Kıymalı Patates Oturtma

 

       Patates her daim evimizde bulunan bir besin; yemeğini yapıyoruz, kızartıyoruz, börek ve poğaçalarımızda kullanıyoruz. Ana yemek olarak yaptığımız gibi, salata ve garnitür olarak kullanıyoruz. Patatesi yemek olarak yapmak istediğimde, ilk aklıma gelen kıymalı patates oturtması oluyor. Lezzetli ve yapımı çok kolay olan bu yemeğin tarifini paylaşmadan önce, patatesin faydaları hakkında bilgilerimizi tazeleyelim. 

       Doktorlara göre patates, bilinenin aksine kilo aldırmadığı gibi, bazı tip kanserlerden ve iç hastalıklarından da insanı ko­rur. Her şeyden önce patatesin fazla posalı bir besin olması kalın bağırsak kanserine ve bağırsak düzensizliklerine karşı bir korunma vasıtası oluyor Posalı oluşu nedeniyle besinin vü­cuda çabuk geçmesine engel olan patates dolayısıyla kansere neden olan virüslerin faaliyete geçmesini önlüyor.

        Posa, besinin hazmedilmeyen kısmıdır. Proteinler yağlar ve karbon­hidratlar ince bağırsak tarafından hemen hemen tamamen emi­lirler, fakat posalar kalın bağırsağa hiçbir değişikliğe uğrama­dan geçerler. Ve son araştırmalar da posanın bu koruyucu et­kisini açıkça ortaya koymuştur.

       PATATES’LE ZAYIFLAYABİLİRSİNİZ…

       Öte yandan çoğu kişiye ilk bakışta ters gelebilecek bir başka gerçek var. Patatesi yağda kızartmazsanız veya buna tereyağı, sos gibi ilâveler yapmazsanız kesinlikle kilo aldır­mıyor.

       Yapılan birçok araştırmada, gönüllülerin üç ay süreyle her gün bir kilo patates yedikleri halde hiç kilo almadıkları, aksine üç ay sonunda kilo yerdikleri saptanmış durumda. Bu­nun da nedeni, patatesin mideyi yeterince doldurup, yarattığı doygunluk hissi ile diğer yüksek kalorili besinlerin alınması­na engel olması.Bu arada eğer patatesler kabukları ile birlikte haşlanırsa posa miktarı kabuksuz pişirilenden daha fazla oluyor.

       Malzemeler

       5-6 adet patates

       5-6 adet taze soğan

       3-4 adet taze sarımsak

       2 servis kaşığı küp domates konservesi

       200 gr. Kıyma

       Tuz, Karabiber

      Maydanoz (üzerine isterseniz)

      Reyhan (üzerine isterseniz)

      Sıvıyağ

       Uygulama

       Yemeğin önce sosunu yapmak için, küçük bir tencereye koyduğum sıvıyağda kıymayı kavuruyorum. Daha sonra küçük doğranmış soğan ve sarımsağı ilave ediyorum. Bu mevsimde yeşil soğan ve sarımsak çıktığı için tazesini kullanmayı tercih ediyorum. Taze soğanı sadece salatalarda değil, yemeklerde de kullanıyorum. Soğanlar hafif pembeleşince, küp domates konservesinden 2 kaşık tencereye ekliyorum. Tuz ve karabiber ilave ediyorum. Sosu bu şekilde hazırladıktan sonra, tencereyi ocaktan alıyorum.

       Patatesleri soyup, çok ince olmayan yuvarlak dilimler halinde kesiyorum. Yemeği yapacağım tencereye (karnıyarık tenceresi denilen tabanı geniş ama sığ olan tencere) biraz yağ koyarak patates dilimlerini bir kat yerleştiriyorum. Üzerine hazırladığım kıymalı sosu ilave ediyorum ve bir kat daha dilimlenmiş patatesleri yerleştiriyorum. Tencereye yaklaşık 1 su bardağı sıcak su koyup, 20 dakika düşük ısıda pişiriyorum.

        Yemek pişip, ocağı kapattıktan sonra, birkaç dal maydanozu doğrayarak patateslerin üzerine serpiştiriyorum, biraz da kuru reyhan ufalıyorum.

Bir cevap yazın