Su Böreği

Su böreği yapmanın zor olduğunu da kim söylemiş? Eğer hamur açmayı biliyorsanız, geriye çok fazla bir şey kalmıyor. Bazen kafamızda oluşturduğumuz zor algısını aşmak, en zor tarifleri bile denemekten daha zordur. Oysa hiç denemeden ne kadar zor olduğunu ya da yapıp yapamayacağımızı asla bilemeyiz.

Daha önce denemediyseniz bu tarifi mutlaka deneyin ve su böreği de yapabiliyorum diyerek sevdiklerinize güvenle ikram edin.

Su böreği yufkası ile kolay su böreği tarifi de burada 🙂

Malzemeler

4 adet yumurta

Yarım kahve fincanı su

Tuz

350- 400 gr. un

200 gr. kaşar peyniri

200 gr. sert beyaz peynir ya da mihaliç peyniri

100 gr. tereyağı

3- 4 yemek kaşığı sıvıyağ

Yarım demet maydanoz

       Uygulama

İç malzemesini hazırlayarak işe başlıyorum. Peynirleri böreği yapacağım tepsiyi kaplayacak şekilde dilimler halinde kesiyorum, maydanozu yıkayıp ince doğruyorum. Kullanacağım tereyağını hafif ısıda eritip içine 3- 4 kaşık da sıvıyağ ilave ediyorum.

Hamur için, bir kaba yumurtaları kırıp, içine yarım fincan su, tuz ve unu ilave ediyorum. Benim hazırladığım hamura 350 gr. un tam geldi. Çok sert olmayan bir hamurumuz olursa kolay açılır, acemi arkadaşlar hamuru biraz yumuşak tutarsa iyi olur. Hazırladığım hamuru 10 eşit bezeye ayırıyorum. Kullanacağım tepsi yuvarlak büyük borcam olduğu için bu küçük bezeler tam ona göre gelecek. Hamurları açmak konusunda püf noktalardan bahsedecek olursak; hamuru unlamaktan korkmayınız. Oklavaya hamuru sardıktan sonra ellerimiz devamlı ortadan kenara doğru hareket etmeli ve hamuru oklavadan açarken de kenarları hafif bastırarak ve kendimize doğru çekerek hamuru açmalıyız. Oklavaya hamuru sararken hep aynı noktadan başlamak yerine, her seferinde biraz daha soldan başlarsak, tüm kenarları eşit şekilde inceltmiş oluruz.

Tepsimiz 30 cm. çapında olduğu için işimiz çok kolay, 26- 27 cm çapında hamurlar açmamız yeterli, hamurların kaynar suya bırakıldığında büyüdüğünü unutmamamız gerek. Sadece tepsinin en altına ve en üstüne gelecek hamurları tam tepsi büyüklüğünde açmamız gerekiyor, çünkü bu iki hamur kaynar suda haşlanmadan kuru olarak kullanılacak.

Bütün hamurları bu şekilde açtıktan sonra, büyük bir tencereye, (ben 5 kg. lık tenceremi kullanıyorum)  ¾  ne kadar da su dolduruyorum, su kaynamaya başladığı zaman bir kaşık tuz ilave ediyorum. Hemen yanında mutfak tezgahının üzerinde içinde soğuk su olan büyük bir kap ve ters çevrilmiş de bir küçük tepsi var. Tepsi büyüklüğünde açtığım ilk hamuru haşlama işleminden geçirmeden kuru olarak yağlanmış tepsiye seriyorum. Hamurların her katını erimiş tereyağı ile yağlayacağım. Bir, iki çorba kaşığı yağı hamurun her tarafına sürüyorum.

Bundan sonra 8 adet hamuru teker teker haşlamaya sıra geldi. Birinci hamuru kaynayan suya yavaşça bırakıyorum. Ocağın ısısı orta olmalı, su devamlı kaynamalı. Hamuru bir- iki dakika haşladıktan sonra tel süzgü yardımıyla zedelemeden soğuk su dolu kaba aktarıyorum. Hemen ikinci hamuru kaynar suya bırakıyorum.

Şimdi soğuk sudaki hamurun eğer yapışan yerleri varsa suyun içinde elimle açtırıyorum ve suyunu hafifçelimle süzdürüp alarak, ters çevrilmiş tepsinin üzerine seriyorum. Bu aşamada amaç, hamurun suyunun çabucak ve iyice süzülmesini sağlamak. Sonra hamuru tereyağı ile yağlıyorum. Bu arada kaynayan hamurumuz oldu, hemen onu soğuk suya alıp, üçüncü hamuru kaynar suya bırakıyorum. Soğuk sudaki hamur bir öncekinde olduğu gibi işlemlerden geçerek tepsiye alınıyor. Dördüncü hamuru da tersiye döşeyip yağladıktan sonra, peynirleri, tepsinin her tarafını kaplayacak şekilde yerleştiriyorum.

İç malzemesi sizin damak tadınıza göre biraz değişebilir. Ben kaşar peyniri eriyip hamurun içinde yok olduğu için, genellikle mihaliç gibi sert ve yağlı peynirler kullanıyor ve iki çeşit peyniri de orta kata yerleştiriyorum. Üzerine kıyılmış maydanoz, özellikle dereotu çok yakışıyor. Diğer dört hamuru da kaynar suda haşlayıp, soğuk sudan geçirerek tepsiye yerleştiriyor ve aralarını yağlıyorum. Son hamuru kuru olarak tepsinin üzerine seriyorum ve üzerini kalan tereyağı ile yağlayıp,(isterseniz üzerine çöreotu serpebilirsiniz) fırına veriyorum.

Sadece yumurta ile hazırlandığı için hamurların kaynar suda hiç erimediğini, aksine bir miktar büyüyüp, kaygan ve sağlam bir dokuya dönüştüğünü gözlemleyeceksiniz. Hamurlar parçalanır ya da kaynar suda açamayacağınız şekilde yapışırsa üzülmeyin; parçalanan hamuru tepsiye eşit şekilde yerleştirin, yapışan yerleri soğuk suyun içinde mümkün olduğu kadar açtırarak o şekilde tepsiye yerleştirin.  Daha büyük tepsiler ve büyük açılan hamurlar bütün olarak değil, birkaç parçaya bölünerek haşlanıyor ve o şekilde yerleştiriliyor.

Su böreğinin aslı ocak üzerinde ters yüz edilerek pişirilir, hatta odun ateşi korunda yapılmış bir börek yemiştim bir zamanlar çok sevdiğim bir ablanın evinde; Sabriye Ablamın annesi Hacı Teyze pişirmiş, ateşin karşısında tepsiyi çevirerek ve ters- yüz ederek… Arkadaşlarla beraber geçen o güzel günü ve o muhteşem lezzetteki böreği hiç unutamam…

5 yorum

  • Mihriban cığım,

    Güzel yorumun ve ziyaretin için çok teşekkürler. Ben senin de çok güzel su böreği yapabileceğine inanıyorum. Sevgilerimle…

  • Su boregi nefis gorunuyor,
    yalniz basima yapmayi hiç denemedim,sizin bu guzel,açik cesaret veren anlatiminizdan sonra neden denemeyeyimki dedim,
    ellerinize saglik olsun,
    sevgiyle kalin…

  • Canım Arkadaşım,

    Su böreğinde oldukça iyi olduğumu söylerler:) Sevgilerimle…

  • Mineciğim,
    maşaallah yine maharetini konuşturmuşsun,çok nefis görünüyor,peynirlerin içinde erimiş hali de ne kadar lezzetli olduğunu gösteriyor,
    eline sağlık,sevgilerimle…

Bir cevap yazın