Kuru Börülce Salatası

Kuru börülce salatası; diyet yapanlar ve vejetaryenler için ideal bir yiyecek olmasının yanında, yeni çıkmaya başlayan taze soğan ve sarımsak ile buluştuğunda, herkes için harika bir lezzete dönüşüveriyor.

Yazın, taze fasulyenin yanı sıra taze börülce de bizim evde çok sevilir, bahçeye mutlaka biraz börülce ekilir. Hatta geçen yıl, ortasındaki siyah benek yerine yeşil benekli börülce tohumu bulup ekmiştik. Börülcenin çok güzel çiçekleri olduğunu biliyor muydunuz? Ve arıların bu çiçekleri çok sevdiğini?

Börülce daha çok Ege mutfağında bilinir. Haşlanmış taze börülcenin, zeytinyağı, limon, sarımsak sosuyla buluşturulduğu Tarator her evde mutlaka yapılır.

       Malzemeler

2 çay bardağı kuru börülce

3-4 dal maydanoz

3-4 dal dereotu

Birkaç tane taze soğan

Birkaç tane taze sarımsak

1 çay kaşığı tozşeker

Taze nane

Tuz

2- 3 çorba kaşığı zeytinyağı

2 çorba kaşığı elma sirkesi

1 adet greyfurt

       Uygulama

Kuru börülceleri yıkayıp, üzerini geçecek kadar sıcak su koyarak birkaç saat ağzı kapalı bir kapta bekletiyorum. Bu sürenin sonunda, börülceleri alıp, kaptaki suyu döküyorum. Börülceleri düdüklü tencereye alıp, üzerini 2-3 parmak geçecek kadar sıcak su koyarak biraz da tuz ilave ediyorum. Kaynamaya başlayınca, ocağın ısısını düşürüp yaklaşık 20 dakika pişiriyorum. Bu süre sonunda, börülceler yumuşamış ama kesinlikle dağılmamış olmalı. İlk defa yapacaksanız, pişme süresini belli aralıklarla kontrol etmenizi önerebilirim.

Haşlanan börülceleri kapaklı ve derin bir karıştırma kabına alıyorum. Taze soğan ve taze sarımsağı ince doğrayarak biraz zeytinyağı ilavesi ile hafif ısıda pembeleşene kadar kavuruyorum. Bu arada bir çay kaşığı kadar tozşekeri ilave ediyorum. Kavurma işlemi bitip ocaktan aldıktan sonra 2 çorba kaşığı kadar elma sirkesini soğanlarla buluşturup karıştırıyorum. Bu karışımı haşlanmış börülcelere ilave ediyorum.

Maydanoz, dereotu ve taze naneyi yıkayıp, ince ince keserek börülcelere ilave ediyorum. Tuz ve zeytinyağı ilave ediyorum.

Greyfurdu dilimleyip, iç kabuklarını da temizleyerek küçük doğruyorum ve salataya ilave ediyorum.

Lezzet olarak mükemmel bir salata olmasının yanında, çok da sağlıklı ve besleyici olduğunu düşünüyorum.

Bir yorum

Bir cevap yazın