Şeftali Reçeli

şeftali reçeli

Şeftalinin en bol ve güzel olduğu bu günlerde, reçel ve marmelat yapmak için en uygun zaman. Şeftali reçeli her cins şeftaliden olabilir. Bazen yapmak istediğimiz reçele göre şeftali almak için bütün pazarı turlar, bazen de evde yenilmeden kalmış şeftalileri ziyan olmasın diye reçel yaparız.

Şeftali reçeli yaparken sert şeftali seçmek, reçeli kaynatırken şeftali dilimlerinin dağılmaması açısından önemli. Sonra şeftali reçeli hayali kurarken marmelada dönüşmüş bir reçelle karşılaşabiliriz 🙂

Kesin olmamakla birlikte şöyle bir kuraldan bahsedilebilir; şeftali marmeladı için yumuşak şeftali, şeftali reçeli için sert şeftali tercih edilir. Bu tamamen benim mutfağıma ait bir kural 🙂

şeftali reçeli

Geçen yıl yaptığım ve sıcakken kapağını kapattığım için hava almayan ve kilerde olduğu halde rengi hala mükemmel olan bir kavanoz şeftali marmeladı var. Dolayısı ile bahçedeki nektarınlar reçel yapılarak değerlendirilecek.

Nektarin, bir diğer adıyla “tüysüz şeftali” reçel yapmaya çok uygun bir meyve. Biraz sert olanlarını bulursanız reçel yapmak için sakın kaçırmayın. Dilimleri hiç dağılmıyor ve nefis reçeli oluyor.

Benim gibi reçel yapmak için nektarin seçtiyseniz, reçelin rengi ile ilgili bir püf noktayı paylaşmak istiyorum, reçel yaparken şeftalinin birinin kabuklarını soymadan dilimledim. Kırmızı kabuğundan dolayı hafif pembe renkte harika bir reçelim oldu. Nektarinin kabuğu ince olduğu için reçelde çok fark edilmedi, tavsiye ederim.

Diğer reçel tariflerim için buraya bakmanız yeterli…

şeftali reçeli

Malzemeler

1 kg. soyulup dilimlenmiş nektarin cinsi şeftali

1 kg. şeker

1 limon suyu

Uygulama

Şeftalileri yıkayıp soyarak dilimliyorum. Bir tanesini reçele renk vermesi için soymadan dilimliyorum. İstediğiniz gibi dilimleyebilirsiniz, ben elma dilimi şeklinde kestim.

Şeftali dilimlerini tencereye alıyor ve üzerine bire bir ölçü ile şekeri ilave ediyorum. Bir iki saat beklettiğimde yeteri kadar su salmış oluyor.

Tencereyi ocağa alıyor ve kaynamaya başladıktan sonra, ocağın ısısını çok düşürmeden 8-10 dakika kaynatıyorum. Köpükler oluşmuşsa alıyorum.

Bir limon suyunu sıkıp, reçele ilave ediyorum.

şeftali reçeli

Ocağı kapatıyorum, kenara alarak soğumasını bekliyorum.

 Kışın kullanacaksanız sıcakken kavanoza doldurup, kapağını kapatır ve kavanozu ters çevirerek soğuyana kadar bu şekilde bekletirseniz, kapak tutuyor ve hava almıyor. Böylece bozulmadan güvenle saklayabilirsiniz.

şeftali reçeli

Bir cevap yazın