Vişne Reçeli (Sour Cherry Jam)

Yazın en sevdiğim meyvelerden biri de vişne; aslında tüm meyveler birbirinden güzel ve faydalı ama vişnenin, o kadar çok kullanım alanı var ki, onun yeri benim için başka 🙂

Vişne reçeli yapmanın  şimdi tam zamanı, bahçedeki vişne ağacı bu yıl çok az vişne yapınca, pazardan almaktan başka çare kalmadı, vişneyi aldığım yaşlı amca, sepetin içindeki vişneleri göstererek hepsini 7 ayrı ağaçtan toplayabildiğini söyledi. Sanırım bu yıl vişne yılı değil 🙁

Çocuklar kışın okulda olduğu için reçeller çok fazla tüketilmiyor evde; Mustafa da henüz reçellerin tadını almış değil, bu nedenle daha önce yaptığım çilek marmeladında ve zencefilli elma reçelinde olduğu gibi, gelecek yıla kalmaması için az yapıyorum, misafirler ve hafta sonu kahvaltıları için kullanıyorum.

Malzemeler

1/ 2 kg. ayıklanmış ve çekirdekleri çıkartılmış vişne

1/ 2 kg. şeker

1 tatlı kaşığı limon suyu

Uygulama

Vişneleri yıkayıp, saplarını ayıklıyorum. Çekirdeklerini çıkarıyorum. Bu şekilde tarttıktan sonra, reçel yapacağım tencereye alıyorum, üzerine meyve ağırlığı kadar şeker ilave ediyor ve yarım saat bekletiyorum.

Bu süre sonunda vişneler yeteri kadar su salmış oluyor, tencereyi ocağa alarak, ısıyı hiç azaltmadan yüksek ısıda kaynamaya bırakıyorum, bu arada üzerinde oluşan köpükleri alıyorum.

Kaynama noktasından itibaren yaklaşık 8 -10 dakikada reçel oluyor, limon suyunu ilave edip, kenara alıyorum.

Böyle kısa sürede yapılan vişne reçelinin canlı kırmızı, harika bir rengi oluyor.

Eğer hemen tüketilmeyip, kışlık olarak hazırlamışsam, reçel sıcakken kavanoza koyup, kapağını sıkıca kapatıyor ve kavanozu ters çevirerek soğuyana kadar bekletiyorum. Böylece kapak hava almayacak şekilde sıkışıyor, buzdolabında saklamaya gerek kalmıyor.

Püf Noktalar;

Reçelin kabarıp taşma ihtimaline karşı büyük boy bir tencere kullanmak çok iyi oluyor.

Meyve ve şekerin reçele dönmesi için, düşük ısı kullanırsanız, daha çok kaynatmanız gerekecek ve böylece meyvelerin rengi dolayısıyla da reçelin rengi koyulaşacaktır. Yüksek ısıda ve yeterli şeker miktarı ile çok kısa sürede harika reçeller yapmak mümkün.

Kaynarken duru gibi gelen reçel kıvamı sizi yanıltmasın, soğuyunca tam kıvama gelecektir. Mümkünse kavanoza koyduktan sonra güneşte birkaç gün durursa daha güzel bir kıvama ve renge ulaşır.

3 yorum

  • Hatice cim,
    Vişne reçelini seviyorlarsa, birkaç gün içinde tarifini vereceğim vişne marmelatını özellikle denemelisin, nefis oluyor. Vişne reçelini yaparken kısa sürede ve yüksek ısıda yapıyorum. Canım bir kere dene, garanti birdaha bütün reçellerini bu yöntemle yapacaksın :))
    Sevgilerimle…

  • Geçen seneden reçelim var belki bu yıl yapmam,yapılışı biraz zor geliyor,kıvam kazanması için epey kaynatmak gerekiyor,
    bizim çocukların en çok yediği reçel bu,
    sağlıkla yeyin,sevgiler…

  • Merhaba,
    Visne recelin albeni diyor. ellerine saglik. Bizim visnede de cok az var bu yil. Ben sadece bizde öyle saniyordum, yanilmisim. Bizim visneler de olmak üzere. Selam ve sevgiler.

Bir cevap yazın