Aşurelik Buğday Pişirme

      Mutfakta işlerinizi kolaylaştıracak ve zamandan kazanmanızı sağlayacak çok pratik bir pişirme ve saklama yöntemini sizinle paylaşmak istiyorum. Dondurucuların işlevi, sadece mevsim meyve ve sebzelerini saklamaktan ibaret olmamalı bence; çorbalara ve pilavlara lezzet katacak haşlanmış nohut ve bezelyeler her daim dondurucumuzda bulunmalı.

      Birçok baklagil önceden ıslatma ve bekletme, sonra haşlama adımlarına göre yapılıyor. Bu nedenle her istediğimiz zaman kullanmak zorlaşıyor. Oysa, sağlıklı beslenmede aynı öğünde kuru baklagiller, tahıllar ile birlikte tüketilmeli, eksik amino asitler dengelenerek  protein kalitesi arttırılmalıdır. Kuru fasulyenin yanında pilav, nohut yemeğinin yanında bulgur pilavı yenmesinin bir sebebi de budur. Yine bitkisel kaynaklı demirin emilimini arttırmak için, kuru baklagil yemeklerinin yanında yeşilbiber, maydanoz, domates, taze sıkılmış meyve suyu gibi C vitamini kaynağının tüketilmesi demirin emilimini 2-3 kat arttıracaktır.

      Kuru baklagiller, bitkilerin olgunlaşmış tohumlardır. Başlıcaları; nohut, fasulye, bezelye, mercimek ve börülcedir. Tahıl, çayır bitkisi familyasına ait bir grubun tohumlarına verilen addır. Buğday, yulaf, mısır, pirinç, insan beslenmesinde oldukça sık kullanılır.

       Malzemeler

       1 kilo aşurelik buğday

       1 kilo nohut

       Uygulama

        Aşurelik buğdayı çok güzel bir şekilde birkaç kez yıkıyorum. Haşlayacağım tencereye alarak üzerini 4 parmak geçecek kadar su koyarak kaynamaya bırakıyorum, 5-6 dakika kaynadıktan sonra ocağın altını kapatıp tencerenin kapağını kapatıyor ve 8-10 saat sıcaklığını koruyacak şekilde tencerenin etrafını, altını, üstünü çok güzel sarıyorum. Mümkünse sıcak bir ortamda bırakıyorum. Bu işlemi gece yaparsanız, ertesi sabah kullanıma hazır, pişmiş, kabarıp çiçek gibi açılmış buğdaylarınız hazır olacaktır. Ben kullanacağımdan fazlasını küçük pet bardaklara doldurup dondurucuda muhafaza ediyorum. Dondurucu poşetleri de olabilir.

        Nohut haşlamak için de kapaklı bir kaba yıkanmış nohutları koyuyor ve üzerini 3-4 parmak geçecek kadar sıcak su ilave ediyorum. Kolay pişmesi için bir fiske karbonat a konulabilir. Kapağı kapatıp, ertesi gün pişirmeden önce bu bekleme suyunu döküyor ve tekrar su ilavesi ile düdüklü tencerede haşlıyorum. Kullanacağım yemeklerde bir süre daha pişeceği için haşlama süresini çok uzun tutup nohutların dağılmasına fırsat vermiyorum.

       Kullanacağımdan fazlasını dondurucu poşetine koyup, dondurucuda muhafaza ediyorum

Bir cevap yazın